Search

IAS Prelims Exam: Physical Geography of India NCERT Questions: CLIMATE Set II

NCERT is one of the most of authenticated source of Study material for Civil Services IAS Prelims Exam as well as for IAS Mains Exam. We are consistently providing Multiple Choice Questions out of the NCERT books keeping the syllabus provided by UPSC in mind. If you are studying the NCERT readings then such questions will be very helpful to check out your level of Preparation of IAS Exam.

Apr 12, 2016 14:42 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon

For the Civil Services IAS Exam Geography has vast and it covers most sections of the General Studies for the IAS Prelims Exam. The geography is scientific in its orientation and hence the IAS Aspirants having Arts background find it very difficult to prepare the geography for the IAS Prelims Exam.

In Civil Services IAS Exam, Geography has important place because of the large number of questions used to be asked by UPSC in IAS Prelims Exam. For the aspirants of IAS Prelims Exam, here, we have provide Multiple Choice Questions of Indian Geography which will help aspirants to gain strength during their Preparation of IAS Prelims Exam 2016

1. Which of the following is/are true about Easterly Jet stream?

1.  It steers tropical depressions in India
2. It influences significantly distribution of monsoon rainfall in India.
3. It influences southern part of peninsula while westerly Jet stream influences northern part of subcontinent.

Select the correct answer from the following codes

a.Only 1
b.Only 1 and 2
c.Only 2 and 3
d.1,2 and 3

Answer: d

Explanation:

An easterly jet stream flows over the southern part of the Peninsula in June. The easterlies normally do not extend to the north of 30o N latitude in the upper atmosphere. The easterly jet stream steers the tropical depressions into India. These depressions play a significant role in the distribution of monsoon rainfall over the Indian subcontinent. The tracks of these depressions are the areas of highest rainfall in India. The easterly jet stream sets in along 15°N latitude only after the western jet stream has withdrawn itself from the region. This easterly jet stream is held responsible for the burst of the monsoon in India.

2. Which of the following is/are the consequences of El-Nino?

1. Delay in onset of monsoon in India.
2. Reduction in amount of planktons which in turn reduces fishes.
3. It is majorly an oceanic phenomenon which is the appearance of warm current off Peru coast.

Select the correct answer from the following codes

a.Only 1
b.Only 1 and 2
c.Only 2 and 3
d.1,2 and 3

Answer: b

Explanation:

The system involves oceanic and atmospheric phenomena with the appearance of warm currents off the coast of Peru in the Eastern Pacific and affects weather in many places including India. This results in: (i) the distortion of equatorial atmospheric circulation; (ii) irregularities in the evaporation of sea water; (iii) reduction in the amount of planktons which further reduces the number of fish in the sea. EI-Nino is used in India for forecasting long range monsoon rainfall. In 1990-91, there was a wild EI-Nino event and the onset of southwest monsoon was delayed over most parts of the country ranging from five to twelve days.

3. Which of the following is/are reasons for excessive cold in Northern India?

1. Lack of Maritime influence
2. Snowfall in Himalayas
3. Incoming cold winds from central Asia and Caspian sea.

Select the correct answer from the following codes

a.Only 1
b.Only 1 and 2
c.Only 2 and 3
d.1,2 and 3

Answer: d

Explanation:

There are three main reasons for the excessive cold in north India during this season:
(i) States like Punjab, Haryana and Rajasthan being far away from the moderating influence of sea experience continental climate. (ii) The snowfall in the nearby Himalayan ranges creates cold wave situation; and (iii) Around February, the cold winds coming from the Caspian Sea and Turkmenistan bring cold wave along with frost and fog over the north-western parts of India.

4. Which of the following is/are not the reasons for excessive cold climate in peninsular India?

1. Moderating influence of sea
2. Proximity to equator
3. Influence of Western Ghats

Select the correct answer from the following codes

a.Only 1
b.Only 1 and 2
c.Only 2 and 3
d.1,2 and 3

Answer: b

Explanation:

The Peninsular region of India, however, does not have any well-defined cold weather season. There is hardly any seasonal change in the distribution pattern of the temperature in coastal areas because of moderating influence of the sea and the proximity to equator.

5. For which of the following reasons winter monsoons do not cause rainfall?

1. Little humidity
2. Due to anti cyclonic circulation on land
3. Influence of easterly Jet stream

Select the correct answer from the following codes

a.Only 1
b.Only 1 and 2
c.Only 2 and 3
d.1,2 and 3

Answer: b

Explanation:

Winter monsoons do not cause rainfall as they move from land to the sea. It is because firstly, they have little humidity; and secondly, due to anti cyclonic circulation on land, the possibility of rainfall from them reduces. So, most parts of India do not have rainfall in the winter season.

6. Consider the following statements

1. Loo winds are hot, moist oppressing winds blowing in northern plains.

2. Most part of central highlands and Meghalaya plateau is influenced by loo winds.

Select the correct answer from the following codes

a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Answer: d
Explanation:
 

Loo- Hot, dry and oppressing winds blowing in the Northern plains from Punjab to Bihar with higher intensity between Delhi and Patna.

7. Which of the following is/are true about mango showers?

1. It is occurs towards the end of spring season.
2. It is common in Tamil Nadu, Andhra Pradesh and Karnataka.
3. This showers are also useful for rice cultivation.

Select the correct answer from the following codes

a.Only 1
b.Only 1 and 2
c.Only 2 and 3
d.None

Answer: d

Explanation:

Mango Shower- Towards the end of summer, there are pre-monsoon showers which are a common phenomena in Kerala and coastal areas of Karnataka. Locally, they are known as mango showers since they help in the early ripening of mangoes.

8. Consider the following statements

1. Norwesters are prominent in entire Northeast India
2. Norwesters are useful for rice, jute and tea cultivation.

Select the correct answer from the following codes

a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Answer: b

Explanation: 

Nor Westers- These are dreaded evening thunderstorms in Bengal and Assam. These showers are useful for tea, jute and rice cultivation.

9. Which of the following is/are characteristics of monsoonal rainfall?

1. It is largely governed by topography.
2. It decreases with increasing distance from sea.
3. Monsoon rains are discontinuous.

Select the correct answer from the following codes

a.Only 1
b.Only 1 and 2
c.Only 2 and 3
d.1,2 and 3

Answer: d

Explanation:

The monsoon rainfall has a declining trend with increasing distance from the sea. The monsoon rains occur in wet spells of few days duration at a time. The wet spells are interspersed with rainless interval known as ‘breaks’. Monsoonal rainfall is largely governed by relief or topography. For instance the windward side of the Western Ghats register a rainfall of over 250 cm.

Click here for the Geography Study Material

 

 

Related Stories