Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

IAS Preparation: Questions for Prelims 1 to 5 January 2018

Jan 5, 2018 18:29 IST
    IAS Preparation Questions for Prelims 1 to 5 January 2018
    IAS Preparation Questions for Prelims 1 to 5 January 2018

    Current affairs considered as one of the vital sections of the IAS Exam and it needs a better strategy to prepare for IAS Prelims Exam as well as for IAS Mains Exam. We are continuously helping IAS aspirants to find a better platform for the study material for IAS Exam. So, we are providing current affairs practice questions for IAS Prelims Exam. Here, we have compiled the current affairs questions created during the first week of January 2018 for IAS Prelims Exam 2018.

    IAS Prelims Exam Guide

    1. BHARAT-22 Exchange Traded Fund (ETF) was launched by Government of India on 14 November 2017. Consider the following statements regarding this:
    1. The objective of BHARAT 22 ETF is to invest in constituents (22 companies) of S & P BSE Bharat 22 Index and endeavour to provide returns before expenses.
    2. It was launched to benefit long-term and retail investors by providing an opportunity for participation in equity stocks of the Government run companies and earn stable returns.
    3. The New Fund Offer (NFO) of BHARAT 22 Exchange Traded Fund (ETF) (scheme) was launched from 14th November 2017 to 17th November 2017 as a part of Government of India (GOI) disinvestment programme.

    Which of the above statement is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The Government has launched Rs.14,500 crore through BHARAT 22 ETF. The Government has launched the Bharat-22 Exchange Traded Fund (ETF) to benefit long-term and retail investors by providing an opportunity for participation in equity stocks of the Government run companies and earn stable returns. The New Fund Offer (NFO) of BHARAT 22 Exchange Traded Fund (ETF) (scheme) was launched from 14th November 2017 to 17th November 2017 as a part of Government of India (GOI) disinvestment programme. GOI has offered 3% discount to all investors of the reference market price during New Fund Offer (NFO).

    The objective of BHARAT 22 ETF is to invest in constituents (22 companies) of S & P BSE Bharat 22 Index and endeavour to provide returns before expenses, which closely correspond to the total returns of S & P BSE Bharat 22 Index, subject to the usual elements of market risk.

    IAS Preparation Questions for IAS Prelims 2018: August 2017

    2. Recently, the IUCN (International Union for Conservation of Nature) has updated the list of species that were marked as “EXTINCT”. Consider the following statements regarding such species:
    1. Christmas Island Pipistrelle, a small bat found exclusively on Christmas Island, Australia was listed as critically endangered during 2017, predation, loss of habitat and diseases were pointed out as causes for its extinction.
    2. The number of Western Ringtail Possum has declined by almost 80 per cent in the past 10 years and Australia’s increasingly dry and hot climate has led to its dramatic decline.

    Which of the above statement is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    Here are the red lists of species updated by IUCN (International Union for Conservation of Nature)

    Extinct species

    Christmas Island Pipistrelle: This small bat found exclusively on Christmas Island, Australia was listed as critically endangered last year. Predation, loss of habitat, and diseases were pointed out as causes for its extinction.

    Christmas Island Whiptail-skink: Another species endemic to Christmas Island, this lizard went extinct this year. Non-native predators and insecticide poisoning drove it over the edge.

    Christmas Island chained gekho: The species is listed as extinct in the wild, which means it is now found only in a captive breeding programme. Gunthers Dwarf Burrowing skink: Though no record of the skink has been made for more than 125 years, this native of South Africa was officially confirmed to be extinct only this year.

    Critically endangered category list

    Western Ringtail Possum: The number of this species has declined by almost 80 per cent in the past 10 years. Australia’s increasingly dry and hot climate has led to its dramatic decline.

    Yellow-breasted Bunting: Loss of roosting site and use of pesticides are major causes of their its decline.

    Plains Wanderer: Exposure to pesticides, habitat loss, predation by foxes have all affected the survival of this small quail-like bird

    Green Poison Frog, Perret's Toad, and Rose's Mountain Toad are also listed as critically endangered.

    3. Recently, scientists have discovered two new ant species of the genus Tetramorium in the evergreen forests of the archipelago located in which of the following Islands of India?
    a. Andaman Island
    b. Barren Island
    c. Majuli Island
    d. Diu Island

    Answer: a

    Explanation:

    There's more to the Andamans than magical beaches and colourful corals. Scientists have discovered two new ant species of the genus Tetramorium in the evergreen forests of the archipelago.

    Scientists of the National Centre for Biological Sciences (NCBS), Bengaluru and the Okinawa Institute of Science and Technology Graduate University, Japan have discovered the new species Tetramorium krishnani and Tetramorium Jarawa during a detailed island-wide survey of Havelock Island, a part of the Andaman archipelago. The species are named in honour of late scientist K.S. Krishnan of the NCBS, and after the Jarawas, an indigenous people of the islands, who are thought to have inhabited the islands for at least several thousand years.

    4. Researchers from King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) in Saudi Arabia have identified special genes, called retrotransposons, which could help the algae adapt more rapidly to heat stress. Consider the following statements regarding this:
    1. Scientists have identified a gene that improves the heat tolerance of the algae that live symbiotically with coral species, and could potentially help the corals adapt to some warming.
    2. Symbiodinium is a unicellular algae that provides its coral host with photosynthetic products in return for nutrients and shelter.
    3. High sea temperatures can cause coral bleaching.

    Which of the above statement is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    Researchers from King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) in Saudi Arabia have identified special genes, called retrotransposons, which could help the algae adapt more rapidly to heat stress.

    During their study, most genes commonly associated with heat stress were turned off, while a small number of retrotransposons were turned on. The team suggests that the activation and replication of Symbiodinium’s retrotransposons in response to heat stress could lead to a faster evolutionary response, “since producing more mutations increases the chance of generating a beneficial one that allows the symbionts to cope better with this specific stress,” Aranda said.

    5. Recently, excavations have been carried out by the Archaeological Survey of India at Kesaria Stupa located in which of the following states of India?
    a. Madhya Pradesh
    b. Bihar
    c. Maharashtra
    d. Telangana

    Answer: b

    Explanation:

    Excavations have been carried out by the Archaeological Survey of India at Lauriya Nandangarh, Lauriya Areraj and Kesaria Stupa from time to time. Rs. 15.00 lakh has been allotted for scientific clearance and preservation of Kesaria stupa during 2017-18. Development work, such as the construction of boundary wall and toilet block at Kesaria is being undertaken. The estimated cost for construction of boundary wall and toilet block is about 1.65 crores and Rs. 55 lakh respectively. The Excavation Branch-III, Patna has been directed to take up further excavations at Kesaria stupa to expose the remaining portion. The said monuments are in good state of preservation. Virar Raman Temple at Kesaria is not a protected monument of ASI.

    6. In order to cleanse the system of political funding in the country, the Government of India has notified the Scheme of Electoral Bonds. Consider the following statement regarding this:
    1. Electoral Bond would be a bearer instrument in the nature of a Promissory Note and an interest-free banking instrument.
    2. Electoral Bonds would have a life of only 15 days during which it can be used for making a donation only to the political parties registered under section 29A of the Representation of the Peoples Act, 1951 (43 of 1951).
    3. The Electoral Bonds under the Scheme shall be available for purchase for a period of 10 days each in the months of January, April, July and October, as may be specified by the Central Government.

    Which of the above statement is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    Recently, the Government of India today notified the Scheme of Electoral Bonds to cleanse the system of political funding in the country.
    Key features of the scheme are:

    Electoral Bond would be a bearer instrument in the nature of a Promissory Note and an interest-free banking instrument. A citizen of India or a body incorporated in India will be eligible to purchase the bond.

    Electoral Bond (s) would be issued/purchased for any value, in multiples of Rs.1,000, Rs.10,000, Rs.1,00,000, Rs.10,00,000 and Rs.1,00,00,000 from the Specified Branches of the State Bank of India (SBI).

    The purchaser would be allowed to buy Electoral Bond(s) only on due fulfilment of all the extant KYC norms and by making payment from a bank account. It will not carry the name of the payee. Electoral Bonds would have a life of only 15 days during which it can be used for making donation only to the political parties registered under section 29A of the Representation of the Peoples Act, 1951 (43 of 1951) and which secured not less than one per cent of the votes polled in the last general election to the House of the People or a Legislative Assembly.

    The Electoral Bonds under the Scheme shall be available for purchase for a period of 10 days each in the months of January, April, July and October, as may be specified by the Central Government. An additional period of 30 days shall be specified by the Central Government in the year of the General election to the House of People.

    IAS Preparation Questions for IAS Prelims 2018: August 2017

    7. The Indian government is planning to sign a MoU with Sri Lanka in the field of Traditional System of Medicine and Homeopathy. Consider the following statement regarding this:

    1. Under the MoU, promotion including the regulation of teaching, practice, drugs and drugless therapies will be considered.
    2. Exchanging of experts for the training of practitioners, paramedics, scientists, teaching professionals and students in Traditional Systems of Medicine and Homeopathy also been taken into consideration.

    Which of the above statement is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    Indian Government is planning to sign a memorandum of understanding (MoU) with Sri Lanka for cooperation in areas of traditional systems of medicine & Homoeopathy.

    The following salient features envisage under the MoU for cooperation between the two Countries in the field Traditional Medicine and Homeopathy:

    • Promotion including the regulation of teaching, practice, drugs and drugless therapies, Traditional Medicine and Homeopathy

    • Exchanging experts for training of practitioners, paramedics, scientists, teaching professionals and students in Traditional Systems of Medicine and Homeopathy

    • Accommodating interested scientists, practitioners, paramedics and students in institutions for research, educational and training programmes on Traditional Medicine

    • Mutual recognition of officially recognised systems of medicine, educational qualifications in Traditional Systems of Medicine and Homeopathy, pharmacopoeias and formularies

    • Setting up of Academic Chairs on Traditional Systems of Medicine and Homeopathy

    The financial resources necessary to conduct activities under the MoU will be met from the existing allocated budget under this ministry’s Central Sector Scheme for the promotion of International Cooperation in AYUSH.

    8. Recently, the Government has taken measures to increase institutional credit flow and to bring more and more farmers including small and marginal farmers within the institutional credit fold. Consider the following statements regarding this:

    1. Under the Interest Subvention Scheme (ISS), a Short Term Crop loans up to Rs.3 lakh are extended to farmers at a subvented interest rate of 7% per annum for a period up to one year.
    2. The ISS also provides for post harvest loans for up to 6 months at the same rate of interest as Short Term Crop loans to Kisan Credit Card holding Small and Marginal Farmers.
    3. The Government implements the Kisan Credit Card (KCC) Scheme aimed at providing adequate and timely credit support from the banking system under a single window to the farmers for their cultivation and other needs.

    Which of the above statement is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The government has taken several measures to increase institutional credit flow and to bring more and more farmers including small and marginal farmers within the institutional credit fold. The following measures were taken by the Government:

    The Government has implemented the Interest Subvention Scheme (ISS), a Short Term Crop loans up to Rs.3 lakh are extended to farmers at a subvented interest rate of 7% per annum for a period up to one year. The farmers can also avail a prompt repayment incentive of 3% per annum and thus the effective rate of interest on such loans is only 4% in case of prompt repayment.

    For the Small and Marginal Farmers holding Kisan Credit Card, post-harvest loans for up to 6 months at the same rate of interest as Short Term Crop loans also will be provided under ISS which will encourage them not to resort to distress sale and instead store their produce in Warehouses accredited with Warehousing Development Regulatory Authority (WDRA) against Negotiable Warehouse Receipts (NWR).

    Priority Sector Lending Guidelines (PSL) also been issued by RBI which mandates all Domestic Scheduled Commercial Banks to earmark 18% of their Adjusted Net Bank Credit (ANBC) or Credit Equivalent amount of Off-Balance Sheet Exposure (OBE), whichever is higher, as on the corresponding date of the previous year, for lending to Agriculture.

    As per PSL guidelines loans to distressed farmers to repay non-institutional lenders are eligible under priority sector. Besides loans to stressed persons (other than farmers) not exceeding Rs. 1,00,000/- per borrower to repay their debt to the non-institutional lender are also eligible for the purpose of priority sector lending by banks.

    9. Recently, Government has recorded the profiles of 6000 artistes in the database of cultural mapping of India project. Consider the following statements regarding this:
    a. The Government has launched a scheme namely ‘National Mission on Cultural Mapping and Roadmap’ on 29th March 2017 with the main objectives of talent hunt as well as a collection of a database of artists, artisans and various art forms across the country.
    b. The total amount of funds allocated for its implementation is Rs.469.404 Crores spread over a period of three years from 2017-18 to 2019-20.
    c. Uttar Pradesh has topped the list of a number of artists recorded in the database of Cultural Mapping of India Project.

    Which of the above statement is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: a

    Explanation:

    The ‘National Mission on Cultural Mapping and Roadmap’ was launched by the Government on 29th March 2017. The project has the main objectives of talent hunt as well as a collection of a database of artists, artisans and various art forms across the country by organizing various activities envisaged under its components. The total amount of funds allocated for its implementation is Rs.469.404 Crores spread over a period of three years from 2017-18 to 2019-20.

    Till date, profiles of about 6000 artists have been recorded in the database of Cultural Mapping of India Project. Apart from the said database of Cultural Mapping of India, various programmes under the aforesaid Mission have been successfully conducted on a pilot basis in five blocks viz. Govardhan & Chauri Chaura: Uttar Pradesh, Seraikella: Jharkhand, Thanesar: Haryana, and Shimoga: Karnataka whereby around 944, 654, 1208, 1315 and 2404 artistes respectively has been registered for recording in the said database of Cultural Mapping of India Project.

    10. In order to protect the Jarawas from harmful effects of exposure and contact with the outside world, the Government has issued letters to the concerned authorities. Jarwa tribes are located in which of the following regions of India?
    a. Odisha
    b. Andaman & Nicobar
    c. Maharashtra
    d. Jammu and Kashmir

    Answer: b

    Explanation:

    The Jarwas are an indigenous people of the Andaman Islands in India. They live in parts of South Andaman and Middle Andaman Islands. They have largely shunned interaction with outsiders, and many particulars of their society, culture and traditions are poorly understood.

    The Jarawas are recognised as an Adivasi group in India. Along with other indigenous Andamanese peoples, they have inhabited the islands for at least several thousand years, and most likely a great deal longer. The Andaman Adim Janjati Vikas Samiti (AAJVS) an autonomous body functions like a trustee of the interest of the Jarawas and advises A&N Administration regarding the protection and welfare of all aboriginal tribes including the Jarawas. As per the Andaman & Nicobar Administration survey, the total population of Jarawas is 480.

    IAS Preparation Questions for IAS Prelims 2018: July 2017

    11. Recently, the National Mission for Clean Ganga (NMCG) has approved five projects worth Rs. 295.01 crore. Consider the following statements regarding this:
    1. In Uttarakhand, approval was given to one project for laying of sewer lines in some of the uncovered areas in Haridwar at an estimated cost of Rs 4.68 crore.
    2. The government has also allocated fund for the ghat improvement works in Varanasi.
    3. All the projects related to sewage management in high pollution load towns along river Ganga have been sanctioned.

    Which of the above statement is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    Recently, the National Mission for Clean Ganga (NMCG) has approved five projects worth Rs. 295.01 crore. Three projects pertain to sewage management in West Bengal at an estimated cost of Rs 278.6 crore, one relates to sewage management in Uttarakhand at an estimated cost of Rs 4.68 crore and one project worth Rs 11.73 crore is related to ghat improvement works in Varanasi.

    With these approvals, all projects related to sewage management in high pollution load towns along river Ganga have been sanctioned. In West Bengal, sewage management works in Kamarhati and Baranagar Municipalities (60 MLD STP, de-silting of sewer lines etc.) at an estimated cost of Rs 172.10 crore under PPP-based Hybrid Annuity mode, pollution abatement works for river Ganga in Berhampore Municipality (3.5 MLD STP and sewer network) at an estimated cost of Rs 52.2 crore and sewage management works in Nabadwip Municipality (9.5 MLD STP and renovation of 10.5 MLD STP) at an estimated cost of Rs 54.3 crore have been approved.

    12. Consider the following statements regarding the financial assistance received for Solar Power Projects in the Country from the International Multilateral Financial Institutions:
    1. World Bank is providing assistance of USD 100 Million for development of internal infrastructure of solar parks a programme being implemented by the Indian Renewable Energy Development Agency Ltd. (IREDA).
    2. The International Finance Corporation (IFC) has signed an agreement with the State government of Madhya Pradesh to help them in setting up of various solar PV power projects.
    3. A concessional loan of USD 620 Million has been provided by the World Bank to the State Bank of India and of USD 500 million by the Asian Development to the Punjab National Bank for the financing of grid-connected rooftop solar projects in Industrial and Commercial sectors.

    Which of the above statement is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    Recently, the Minister of State (IC) for Power and New & Renewable Energy has stated that the World Bank is providing assistance of USD 100 Million for development of internal infrastructure of solar parks a programme being implemented by the Indian Renewable Energy Development Agency Ltd. (IREDA) under the aegis of this Ministry. Also, the International Finance Corporation (IFC) has signed an agreement with the State government of Madhya Pradesh to help them in setting up of various solar PV power projects.

    He also said that a concessional loan of USD 620 Million has been provided by the World Bank to the State Bank of India and of USD 500 million by the Asian Development to the Punjab National Bank for the financing of grid-connected rooftop solar projects in Industrial and Commercial sectors.

    Technical Assistance is also available for promotion of rooftop systems under World Bank, Asian Development Bank, USAID and GIZ assistance. The assistance under such schemes is available to all States/UTs depending on requirement and demand. The solar and wind power projects are very competitive as compared to conventional power projects. The lowest tariffs in solar and wind discontinued recently have come down to Rs. 2.44/kWh and Rs. 2.43/kWh respectively.

    13. Recently, the Central Government has sought views of all States / UT Governments on the proposal for the creation of which of the following services?
    a. Indian Revenue Services
    b. Indian Medical Services
    c. Indian Financial Services
    d. All of the above

    Answer: b

    Explanation:

    There are three existing All India Civil Services, - Indian Administrative Service, Indian Police Service and Indian Forest Service. Based on the recommendations of the Cadre Review Committee, the Central Government has sought views of all States / UT Governments on the proposal for the creation of All India Medical Services.

    14. Recently, in a unique effort and as per vision of the Prime Minister for “Sabka Saath, Sabka Vikas”, three Ministries of the Union Government have joined hands to propel the Technology Mission for Indian Railways (TMIR). Consider the following statements regarding the Technology Mission for Indian Railways (TMIR):
    1. The Technology Mission will take up R&D projects in the areas of heavy haul, safety, energy, environment and urban railways.
    2. The projects will be implemented through a Mission Implementation and Coordination Committee has members from the three Ministries, academia and industry.
    3. As per the recently signed MoU, Ministry of HRD and Ministry of Science & Technology have agreed to fund the TMIR projects to the tune of Rs.75 crore each while Railways and Industries will also contribute to their respective shares.

    Which of the above statement is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    As per this MoU, Ministry of HRD and Ministry of Science & Technology have agreed to fund the TMIR projects to the tune of Rs.75 crore each while Railways and Industries will also contribute to their respective shares.

    The Technology Mission will take up R&D projects in the areas of heavy haul, safety, energy, environment and urban railways. The projects will be implemented through a Mission Implementation and Coordination Committee has members from the three Ministries, academia and industry. The projects will be implemented in the national R&D labs and academic institutions. Collaborations, wherever essential, will be entered into with similar foreign institutions.

    15. Recently, the Government of India has laid down the modalities for determining the claims for inclusion in, exclusion from and other modifications in the Orders specifying lists for Scheduled Castes and Scheduled Tribes. Presently, which of the following criteria followed for specification of a community as a Scheduled Tribe?
    1. Indications of primitive traits
    2. Distinctive culture
    3. Geographical isolation
    4. Shyness of contact with the community at large
    5. Backwardness

    Codes
    a. Only 1, 2 and 3
    b. Only 3, 2 and 5
    c. Only 1, 2, 3 and 4
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    The Government of India on 15-6-1999 (further amended on 25-6-2002), has laid down the modalities for determining the claims for inclusion in, exclusion from and other modifications in the Orders specifying lists for Scheduled Castes and Scheduled Tribes. According to these modalities, only those proposals which have been recommended and justified by the concerned State Government / Union Territory Administration and concurred with by the Registrar General of India (RGI) and the National Commission for Scheduled Tribes (NCST) are to be considered for amendment of legislation.

    The criteria presently followed for specification of a community as a Scheduled Tribe are (i) indications of primitive traits, (ii) distinctive culture, (iii) geographical isolation, (iv) shyness of contact with the community at large, and (v) backwardness.

    16. The government has launched the ‘Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana (PMVVY)’ to provide social security during old age and to protect elderly persons aged 60. Consider the following statements regarding this:
    1. The scheme enables old age income security for senior citizens through the provision of assured pension/return linked to the subscription amount based on a government guarantee to Life Insurance Corporation of India (LIC).
    2. The scheme provides an assured return of 8% per annum for 10 years.
    3. The pension is payable at the end of each period during the policy tenure of 10 years as per the frequency of monthly/quarterly/ half-yearly/yearly as chosen by the subscriber at the time of purchase.

    Which of the above statement is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The government has launched the ‘Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana (PMVVY)’ to provide social security during old age and to protect elderly persons aged 60 and above against a future fall in their interest income due to uncertain market conditions. The scheme enables old age income security for senior citizens through the provision of assured pension/return linked to the subscription amount based on a government guarantee to Life Insurance Corporation of India (LIC).

    The scheme provides an assured return of 8% per annum for 10 years. The differential return, i.e. the difference between return generated by LIC and the assured return of 8% per annum would be borne by Government of India as subsidy on an annual basis. The pension is payable at the end of each period during the policy tenure of 10 years as per the frequency of monthly/quarterly/ half-yearly/yearly as chosen by the subscriber at the time of purchase. The minimum purchase price under the scheme is Rs.1,50,000/- for a minimum pension of Rs. 1,000/- per month and the maximum purchase price is Rs.7,50,000/- for a maximum pension of Rs.5,000/- per month. The scheme is exempted from Goods and Services Tax (GST). The scheme is open for subscription till 3rd May 2018.

    IAS Preparation Questions for IAS Prelims 2018: June 2017

    17. ISRO has achieved several milestones in the last few years. Consider the following statements regarding this:
    1. In June 2017, GSLV Mk-III was launched successfully carrying GSAT 19 communication satellite.
    2. In April 2016, seven satellite constellations for Navigation system NavIC were established.

    Which of the above statement is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    In the recent years ISRO has achieved major milestones as below:

    • In April 2016, seven satellite constellations for Navigation system NavIC were established.

    • In August 2016, the first experimental mission of Scramjet engine towards the realisation of Air Breathing system was successfully tested.

    • In February 2017, 104 satellites were placed in a single launch.

    • In May 2017, South Asia satellite was launched, which was a gift to neighbouring countries.

    • In June 2017, GSLV Mk-III was launched successfully carrying GSAT 19 communication satellite.

    • In June 2017, Cartosat satellite was launched successfully by PSLV C-38

    Indian Space Programme has placed Astrosat, a multi-wavelength observatory in August 2015. It observes the universe in optical, ultraviolet, low and high energy X-ray region of the electromagnetic spectrum, whereas most other scientific satellites are capable of observing a narrow range of wavelength band.

    18. Recently, India's first digital Online Oncology Tutorial Series has been launched. Consider the following statements regarding this:

    1. The oncology tutorial series aims to train the doctors across the country to educate them in early detection, prevention, palliation, rehabilitation and treatment of various cancers.
    2. This initiative can save many precious lives and improve quality of life of many more.
    3. This course is intended for physicians, gynaecologists, dentists and other healthcare professionals who are not oncologists but can play a very crucial role in early detection and diagnosis of cancers.

    Which of the above statement is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    Country’s first digital Online Oncology Tutorial Series has been launched which is designed by the Tata Memorial Centre in collaboration with the Health Ministry. The oncology tutorial series aims to train the doctors across the country to educate them in early detection, prevention, palliation, rehabilitation and treatment of various cancers. This is part of a national program that will be rolled out across the country by Tata Memorial Centre in collaboration with state governments.

    19. Which of the following State Government has announced to implement the integrated solar based micro irrigation scheme (ISBMI) in all districts of the State?

    a. Gujarat
    b. Haryana
    c. Punjab
    d. Uttar Pradesh

    Answer: b

    Explanation:

    Haryana government has announced to implement the integrated solar based micro irrigation scheme (ISBMI) in all districts of the State and formed a Committee under the Chairman of Haryana Renewable Energy Development Agency (HAREDA) to chalk out a plan in this regard.

    Presently, this scheme is being implemented on pilot basis in commands of 14 different canal outlets spread over 13 districts of the State.

    The Committee will be comprised of

    1. Chief Engineer, Command Area Development Authority (CADA) as a Member Secretary of the Committee,

    2. Director General, Horticulture, Superintending Engineering (Commercial), Power Department, Superintending Engineering, HAREDA and representative from Agriculture Department would be the other members of the Committee.

    The Committee would chalk out a complete strategy for the implementation of the solar-based micro irrigation system in all districts of the Haryana state and submit a report in this regard.

    20. Recently, the scientists from the University of California have warned that increase in warmer global temperatures and dryer weather conditions could lead to disappear of which of the following food by as early as 2050?
    a. Cacao tree
    b. Tea Plant
    c. Marijuana
    d. Soyabean

    Answer: a

    Explanation:

    Scientists from the University of California are teaming up with food and candy company Mars to explore CRISPR technique to help tiny cocao seedlings to survive and thrive in the dryer, warmer climate, Businessinsider.com reported.

    Experts have warned that increase in warmer global temperatures and dryer weather conditions could see chocolate disappear by as early as 2050. The cacao tree -- which produces cocoa beans - can only grow within a narrow strip of rain forested land roughly 20 degrees north and south of the Equator, where temperature, rain, and humidity all stay relatively constant throughout the year.

    IAS Preparation Questions- 2016 for IAS Prelims 2018

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF