1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

IAS Preparation: Questions for Prelims 23 to 29 December 2017

Jan 2, 2018 12:59 IST
    IAS Preparation Questions for Prelims 23 to 29 December 2017
    IAS Preparation Questions for Prelims 23 to 29 December 2017

    The extensive approach needed while doing IAS preparation for the IAS Prelims Exam. Ranges of topic-based question used to be asked in the IAS Prelims Exam. So, it is very important to study the current affairs topics for IAS Prelims Exam as well the questions based on such topics must be practiced well before Prelims Exam.

    IAS Prelims Exam Guide

    Here, we have provided quizzes based on the current issues which can be asked in IAS Prelims Exam 2018.

    1. Recently, the Government has started “Blue Flag” Certification for beaches in India. Consider the following statements regarding this:
    1. “Blue Flag” Certification has been launched a pilot project for beach cleanup and development.
    2. Under the pilot programme, each of the coastal State/UT was requested to identify/nominate a beach, to be funded through the ongoing Integrated Coastal Management Programme.
    3. All the coastal States have nominated the pilot beaches in their receptive territories including Goa.

    Which of the above statement is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The Ministry of Environment and Forest has launched a pilot project for beach cleanup and development With the prime objective of enhancing standards of cleanliness, upkeep and basic amenities at beaches and also striving for the “Blue Flag” Certification for such identified beaches. Under the pilot programme, each of the coastal State/UT was requested to identify/nominate a beach, to be funded through the ongoing Integrated Coastal Management Programme.   All the coastal States have nominated the pilot beaches in their receptive territories including Goa. Formal nominations are, however, awaited from the coastal UTs viz., Daman & Diu, Puducherry, Lakshadweep and Andaman & Nicobar.

    IAS Questions for IAS Prelims 2018: September 2017

    2. Recently, the Ganga Gram Project has been launched by the Ministry of Drinking Water & Sanitation. Consider the following statements regarding this project:
    1. Ganga Gram vision is an integrated approach for the holistic development of villages situated on the banks of River Ganga with the active participation of the villagers.
    2. The objectives of Ganga Gram Project include solid and liquid waste management, renovation of ponds and water resources, water conservation projects, organic farming, horticulture, and promotion of medicinal plants.

    Which of the above statement is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    The Ministry of Drinking Water and Sanitation has launched the Ganga Gram Project under the Namami Gange Programme, for holistic sanitation development in villages on the banks of River Ganga on 23 December 2017. Ganga Gram vision is an integrated approach for the holistic development of villages the situated on the banks of River Ganga with the active participation of the villagers. The objectives of Ganga Gram Project include solid and liquid waste management, renovation of ponds and water resources, water conservation projects, organic farming, horticulture, and promotion of medicinal plants.

    3. The Government has launched the Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana (PMVVY). Consider the following statements regarding this:
    1. PMVVY has been launched to provide social security during old age and to protect elderly persons aged 60 and above against a future fall in their interest income due to uncertain market conditions.
    2. Under the scheme, old age income security for senior citizens through provision of assured pension/return linked to the subscription amount based on government guarantee to Life Insurance Corporation of India (LIC) have been covered.
    3. The scheme is open for subscription till 3rd May 2018 and it is also exempted from Goods and Services Tax (GST).

    Which of the above statement is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The ‘Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana (PMVVY)’ has been launched by the Government to provide social security during old age and to protect elderly persons aged 60 and above against a future fall in their interest income due to uncertain market conditions. The scheme enables old age income security for senior citizens through the provision of assured pension/return linked to the subscription amount based on a government guarantee to a Life Insurance Corporation of India (LIC). The scheme is exempted from Goods and Services Tax. The scheme is open for subscription until 3rd May 2018.

    4. In a significant show of strength, the army's Southern Command is conducting a major exercise called 'Hamesha Vijayee' in which of the following states of the country?
    a. Jammu and Kashmir
    b. Rajasthan
    c. Arunachal Pradesh
    d. Gujarat

    Answer: b

    Explanation:

    In a significant show of strength, the army's Southern Command is conducting a major exercise called 'Hamesha Vijayee' in the deserts of Rajasthan to evaluate the capability of the armed forces to strike deep into enemy territory. The exercise is conducted in battle like conditions aims at fine-tuning surveillance and destruction mechanisms to support precision strikes and manoeuvres by network-enabled forces.

    5. Recently, India has signed a credit agreement with which of the following international organisations to Support Vocational Training?
    a. World Bank
    b. New Development Bank
    c. Asian Development Bank
    d. International Monetary Fund

    Answer: a

    Explanation:

    Recently, the Government of India and the World Bank have signed a $125 million credit agreement on 22 December 2017 for the Skills Strengthening for Industrial Value Enhancement Operation (STRIVE), which is aimed at improving the quality of long-term vocational training provided in Industrial Training Institutes (ITIs) and apprenticeships.
    STRIVE is a five-year government program which will help improve the performance of ITIs; increase the capacities of state governments to support them; improve teaching and learning, and broaden Apprenticeship Training.  This Program will support vocational training in 300 ITIs and 100 industrial clusters and improve state systems in all ITIs across India.

    6. Consider the following statements regarding NITI Aayog’s Atal Innovation Mission (AIM).
    1. It is a flagship programme of Government to promote innovation and entrepreneurship nationwide in schools, universities and industry.
    2. Recently, additional 1500 Schools have been selected for the establishment of Atal Tinkering Labs (ATLs) which will give a major boost to realize the vision of the mission to ‘Cultivate One Million children in India as the Innovators of tomorrow’.
    3. The ATLs are designed to spur the spark of creativity and go beyond regular curriculum and textbook learning.

    Which of the above statement is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    Atal Innovation Mission (AIM) including Self-Employment and Talent Utilization (SETU) is Government of India’s endeavour to promote a culture of innovation and entrepreneurship. Its objective is to serve as a platform for the promotion of world-class Innovation Hubs, Grand Challenges, Start-up businesses and other self-employment activities, particularly in technology driven areas.

    The Atal Innovation Mission shall have two core functions:

    • Entrepreneurship promotion through Self-Employment and Talent Utilization, wherein innovators would be supported and mentored to become successful entrepreneurs.
    • Innovation promotion: to provide a platform where innovative ideas are generated.

    7. The Government of India and the State Government of Tamil Nadu have signed a $318 million loan agreement for the Tamil Nadu Irrigated Agriculture Modernization Project with which of the following international organisations?
    a. World Bank
    b. World Economic Forum
    c. Asian Development Bank
    d. New Development Bank

    Answer: a

    Explanation:

    Recently, the Government of India, the State Government of Tamil Nadu and the World Bank today signed a $318 million loan agreement for the Tamil Nadu Irrigated Agriculture Modernization Project to promote climate resilient agriculture technologies, improve water management practices, and increase market opportunities for small and marginal farmers. About 500,000 farmers, of which a majority are small and marginal, are expected to benefit from improved and modernized tank irrigation systems.

    The project will rehabilitate and modernize about 4,800 irrigation tanks and 477 check dams, spread across 66 sub-basins, in delivering bulk water to irrigation systems.

    8. Which of the following organisations of India becomes the first organisation to achieve the unique feat of highest peaks of seven continents of the world?
    a. Indian Army
    b. The Bharat Scouts and Guides
    c. Indian Air Force
    d. Indian Space Research Organisation

    Answer: c

    Explanation:

    After scaling of Mt Everest in 2005, Indian Air Force (IAF) launched a unique and unprecedented series of mountaineering expedition 'Mission Seven Summits' with an aim to fly the tricolour and the IAF flag on the highest peaks in every continent.

    A team comprising five IAF mountaineers, led by Gp Capt RC Tripathi, in the early hours of 26 Dec 17, has successfully scaled Mt Vinson in Antarctica, thus completing the assigned Mission. With the successful ascent of Mt Vinson, the IAF added another feather to its cap, by becoming the first organisation in India to achieve this unique feat.

    IAS Preparation Questions for IAS Prelims 2018: August 2017

    9. First day/night test match played between which of the following two teams?
    a. India and Australia
    b. Australia and New Zealand
    c. Australia and England
    d. South Africa and Zimbabwe

    Answer: b

    Explanation:

    The first day/night test match took place between Australia and New Zealand at the Adelaide Oval, Adelaide on 27 November 2015, 36 years to the day from the first ICC sanctioned day/night match. In 1979, when the ICC and World Series Cricket came to an understanding, the first floodlit One Day International was played, also in Australia. Floodlit cricket has since been played around the world, although England was slow to take it up due to their climate. Day/night cricket, also known as Floodlit cricket is a cricket match that is played either totally, or more usually partially, under floodlights in the evening.

    10. As reported in 2016, India continues to be a world leader in diphtheria with 3,380 cases and 177 deaths. Diphtheria is a:
    a. Bacterial disease
    b. Viral disease
    c. Sexually transmitted disease
    d. Genetic disease

    Answer: a

    Explanation:

    Diphtheria is a highly infectious disease caused by the bacterium Corynebacterium diphtheria. A person infected with diphtheria will show up the symptoms like a sore throat and difficulty in breathing. It spreads through contact or a cough and sneeze droplets, and is caused by the bacterium Corynebacterium diphtheriae. In severe cases, the toxin secreted by this bacterium kills cells in the throat, and the debris forms a wing-shaped grey membrane, disrupting breathing and earning diphtheria the name “The Strangling Angel.” If the patient isn’t treated quickly with anti-diphtheria serum, the toxin can spread through the bloodstream hurting the heart and kidneys.

    11. The government has adopted a Tribal Sub-Plan Strategy for the overall development of tribal people across the country. Consider the following statements regarding this:
    1. Now the Tribal Sub-Plan Strategy called the Schedule Tribe Component which will support education, health, power, roads, sanitation, water supply, livelihood etc.
    2. The major part of infrastructural development activities and provision of basic amenities is carried out through various schemes/programmes of concerned Central Ministries and the State Governments.

    Which of the above statement is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    The Central Government has adopted a Tribal Sub-Plan Strategy (now called as Schedule Tribe Component) for the overall development of tribal people across the country, which includes support for education, health, power, roads, sanitation, water supply, livelihood etc. The major part of infrastructural development activities and provision of basic amenities is carried out through various schemes / programmes of concerned Central Ministries and the State Governments, while Ministry of Tribal Affairs through its programmes Special Central Assistance (SCA) to Tribal Sub Scheme (TSS) and Grants under Article 275(1) of the Constitution provides block grants to State Governments to address need of critical gaps as an additive to main vehicle i.e. Tribal Sub Plan.

    12. Consider the following statements regarding the maternity benefits under the Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana (PMMVY):
    1. The objective of the scheme is to provide partial compensation for the wage loss in terms of cash incentives so that the woman can take adequate rest before and after delivery of the first living child.
    2. Under the scheme cash incentives provided would lead to improved health seeking behaviour amongst the Pregnant Women and Lactating Mothers (PW&LM).
    3. The Anganwadi Services Scheme has the objective of addressing the problem of malnutrition and morbidity among children which is universal is available to all PW&LM including the second pregnancy.

    Which of the above statement is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana (PMMVY) provides maternity benefits to all Pregnant Women & Lactating Mothers (PW&LM) except those in regular employment with the Central Government or State Government or Public Sector Undertaking or those who are in receipt of similar benefits under any law for the time being in force, for first living child of the family as normally, the first pregnancy of a woman exposes her to new kind of challenges and stress factors. The objectives of the scheme are: (i) providing partial compensation for the wage loss in terms of cash incentives so that the woman can take adequate rest before and after delivery of the first living child; and (ii) the cash incentives provided would lead to improved health seeking behaviour amongst the Pregnant Women and Lactating Mothers (PW&LM).

    13. Recently, Government has approved expansion and universalisation of the scheme for Adolescent girls. Consider the following statements regarding this:
    1. The scheme was sanctioned in the year 2010 and is implemented in 205 districts across the country.
    2. At present, all the districts in the country are covered under Scheme for Adolescent Girls.

    Which of the above statement is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: a

    Explanation:

    Scheme for Adolescent Girls was sanctioned in the year 2010 and is implemented in 205 districts across the country. The government has approved expansion and universalisation of the Scheme for Adolescent Girls in a phased manner i.e. in additional 303 districts in 2017-18 and the remaining districts in 2018-19 with the simultaneous phasing out of Kishori Shakti Yojana. Thus at present, 508 districts in the country are covered under Scheme for Adolescent Girls. In the identified areas of remaining districts, KSY is implemented.

    All the districts in the States including North-Eastern region are covered under the scheme in its phased expansion.

    IAS Preparation Questions for IAS Prelims 2018: July 2017

    14. India has successfully test-fired supersonic interceptor missile today. Consider the following statements regarding this:
    1. The newly test fired indigenously developed Advanced Air Defence (AAD) supersonic interceptor missile is capable of destroying any incoming ballistic missile at low altitude.
    2. This was the third supersonic interceptor test carried out this year in which an incoming ballistic missile target was successfully intercepted, within 30 km altitude of the earth’s atmosphere by an interceptor.
    3. The earlier two tests were conducted on March 1 and February 11, 2017, as part of efforts to have a full-fledged multi-layer Ballistic Missile Defence system.

    Which of the above statement is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    India has successfully test-fired its indigenously developed Advanced Air Defence (AAD) supersonic interceptor missile, capable of destroying any incoming ballistic missile at low altitude, from a test range in Odisha today.

    This was the third supersonic interceptor test carried out this year in which an incoming ballistic missile target was successfully intercepted, within 30 km altitude of the earth’s atmosphere by an interceptor.

    "It was a direct hit and grand success," Defence sources said after the test launch. The earlier two tests were conducted on March 1 and February 11, 2017, as part of efforts to have a full-fledged multi-layer Ballistic Missile Defence system.

    15. Recently, Government is batting for methanol economy in India. Consider the following statements regarding the importance of methanol energy security in India:
    1. Methanol is a clean burning drop in fuel which can replace both petrol & diesel in transportation & LPG, Wood, Kerosene in cooking fuel.
    2. It can also replace diesel in Railways, Marine Sector, Gensets, Power Generation and Methanol based reformers could be the ideal complement to Hybrid and Electric Mobility.
    3. Methanol burns efficiently in all internal combustion engines, produces no particulate matter, no soot, almost nil SOX and NOX emissions.

    Which of the above statement is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    Methanol is a clean burning drop in fuel which can replace both petrol & diesel in transportation & LPG, Wood, Kerosene in cooking fuel. It can also replace diesel in Railways, Marine Sector, Gensets, Power Generation and Methanol based reformers could be the ideal complement to Hybrid and Electric Mobility. Methanol Economy is the “Bridge” to the dream of a complete “Hydrogen-based fuel systems”.

    Methanol burns efficiently in all internal combustion engines, produces no particulate matter, no soot, almost nil SOX and NOX emissions (near zero solution). The gaseous version of Methanol – DME can blend with LPG and can be an excellent substitute for diesel in large buses and trucks.

    16. Which of the following schemes have been implemented by the Central Government in order to complement and supplement the efforts made by the States to promote milk production?
    a. National Programme for Bovine Breeding
    b. Rashtriya  Gokul Mission (RGM)
    c. National Mission on Bovine Productivity
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    In order to complement and supplement the efforts made by the States to promote milk production Government of India is implementing following schemes in the last three years:

    • Rashtriya  Gokul Mission (RGM)

    • National Programme for Bovine Breeding

    • Indigenous Breeds

    • National Mission on Bovine Productivity

    • National Dairy Plan-I

    • Breed Improvement Institutes

    Rashtriya Gokul Mission has been initiated with the aim of development and conservation of indigenous bovine breeds thereby enhancing milk production and productivity through: (i)   induction of high genetic merit bulls for semen production, (ii) field performance recording, (iii) strengthening of bulls mother farms, (iv) setting up of Gokul Grams, (v) generating awareness among farmers for rearing of indigenous breeds (vi) training of technical & non technical manpower; (vii) establishment of breeders societies; (viii) induction of high genetic merit bulls for natural service etc.

    17. Recently, Government has implemented several schemes for the protection of Majuli Island from flood and erosion. The Majuli Island is located in which of the following states?
    a. Kerala
    b. Assam
    c. West Bengal
    d. Goa

    Answer: b

    Explanation:

    Majuli is a river island in the Brahmaputra River, Assam which became the first island to be made a district in India in 2016. The island is formed by the Brahmaputra river in the south and the Kherkutia Xuti, an anabranch of the Brahmaputra, joined by the Subansiri River in the north. Mājuli island is accessible by ferries from the city of Jorhat. The island is about 300–400 kilometres (186–249 mi) east of the state's largest city —Guwahati. It was formed due to course changes by the river Brahmaputra and its tributaries, mainly the Lohit. Majuli is the abode of the Assamese neo-Vaishnavite culture.

    IAS Preparation Questions for IAS Prelims 2018: June 2017

    18. Recently, India has signed a loan agreement with the World Bank for USD 40 Million for “U.P. Pro-Poor Tourism Development Project”. Consider the following statements regarding this:
    1. The objective of the project is to increase tourism-related benefits for local communities in targeted destinations.
    2. The project is expected to have far-reaching social, economic and environmental benefits by targeting local communities and entrepreneurs near some of the main tourist and pilgrimage attractions in Uttar Pradesh.
    3. Under the project, the tourist and pilgrimage attractions of cities like Agra Mathura, Vrindavan, Barsana and Govardhan in the Braj region will get benefitted.

    Which of the above statement is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    An agreement for IBRD Credit of USD 40 Million from World Bank for “U.P. Pro-Poor Tourism Development Project” has been signed recently. The programme size is approximately USD 57.14 million, of which USD 40 million will be financed by the Bank, and the remaining amount will be funded out of State Budget. The programme duration is 5 years.

    The Project Objective is to increase tourism-related benefits for local communities in targeted destinations. The project is expected to have far-reaching social, economic and environmental benefits by targeting local communities and entrepreneurs near some of the main tourist and pilgrimage attractions in Uttar Pradesh, namely, Agra as well as Mathura, Vrindavan, Barsana and Govardhan in the Braj region.

    19. Consider the following statements regarding the new coal linkage policy for Power Sector 2017- Shakti Policy:
    1. Under the policy, a provision has been made for allocating coal linkage through a bidding process to Independent Power Producers (IPPs) having Power Purchase Agreements (PPAs) based on imported coal, with full pass-through of cost savings to consumers.
    2. Several State Sector projects which were envisaged on imported coal and now propose to use domestic coal have requested for accord of domestic coal linkage.

    Which of the above statement is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    Recently, the Ministry of State for Power and New & Renewable Energy has issued a notice on a number of power plants dependent on imported coal in the country. The Ministry of Coal, in May 2017, has issued new coal linkage policy for Power Sector – 2017 SHAKTI POLICY. Under Clause B(vii) of the policy, a provision has been made for allocating coal linkage through a bidding process to Independent Power Producers (IPPs) having Power Purchase Agreements (PPAs) based on imported coal, with full pass-through of cost savings to consumers. Further, several State Sector projects which were envisaged on imported coal and now propose to use domestic coal have requested for accord of domestic coal linkage.

    20. In a significant step to combat climate change, the Ministry of Environment, Forest and Climate Change has approved a regional project on ‘Climate Resilience Building among Farmers through Crop Residue Management’ under the National Adaptation Fund for Climate Change (NAFCC). Consider the following statements regarding this:
    1. The first phase of the project has been approved at a cost of approximately Rs. 100 Crore for the States of Punjab, Haryana, Uttar Pradesh and Rajasthan.
    2. The project not only aims to mitigate climate change impacts and enhance adaptive capacity but will also counter the adverse environmental impacts that arise from burning.
    3. Initially, under the project, awareness generation and capacity building activities will be undertaken to encourage farmers to adopt alternate practices which would also help diversify livelihood options and enhance farmer’s income.

    Which of the above statement is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    In another significant step to combat climate change, the Ministry of Environment, Forest and Climate Change has approved a regional project on ‘Climate Resilience Building among Farmers through Crop Residue Management’ under the National Adaptation Fund for Climate Change (NAFCC).

    The project not only aims to mitigate climate change impacts and enhance adaptive capacity but will also counter the adverse environmental impacts that arise from burning. The project will be implemented following a phased approach. Initially, awareness generation and capacity building activities will be undertaken to encourage farmers to adopt alternate practices which would also help diversify livelihood options and enhance farmer’s income.

    IAS Preparation Questions- 2016 for IAS Prelims 2018

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF