1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

IAS Questions for Prelims: 16 to 22 September 2017

Sep 22, 2017 18:19 IST
    IAS Questions for Prelims 16 to 22 September 2017
    IAS Questions for Prelims 16 to 22 September 2017

    The given IAS questions are based on the important news of national and international importance which is significant in terms of UPSC IAS Exam. Given IAS question has an elaborated explanation that will help IAS aspirants to prepare for IAS Mains Exam also.

    IAS Prelims Exam Guide

    1. The Government of India recently decided to grant citizenship to Chakma and Hajong refugees. Consider the following statements regarding this:
    1. The move came following an order of the Supreme Court, which in 2015 had directed the Union government to grant citizenship to the Chakma and Hajong refugees.
    2. Chakma and Hajong refugees came to India from the erstwhile East Pakistan five decades ago.

    Which of the above statements is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    The Centre has decided to grant citizenship to around 1 lakh Chakma and Hajong refugees living in the north-eastern states in line with the directives of the Supreme Court, but the minister of state for home Kiren Rijiju assured that the government would ensure that the rights of indigenous people are not diluted.

    Chakmas and Hajongs were originally residents of the Chittagong Hill Tracts in erstwhile East Pakistan (now Bangladesh) who left their homeland when it was submerged by the Kaptai Dam project in the 1960s.

    Current Affairs Quizzes for IAS Prelims 2018: August 2017

    2. DRDO has recently undertaken the design and development of Trawl System for the minefield area in the battle zone to meet the operational requirements of Indian Army. Consider the following statements regarding this:
    1. The indigenous developed Trawl System is employed for breaching of landmines and creating a vehicle safe lane, through a minefield for the advancing columns of mechanized forces in a combat zone.
    2. The indigenous development of Trawls by DRDO is an important step towards achieving self-reliance in the area of critical military equipment under ‘Make in India’ initiative and would result in saving of precious foreign exchange for the country.
    3. The Trawl System developed by DRDO is capable of breaching a variety of landmines including passive and active influence mines.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    R&DE (Engrs), a premier system engineering laboratory under Armament & Combat Engineering (ACE) cluster of Defence Research and Development Organisation (DRDO) has recently undertaken the design and development of Trawl System for the minefield area in the battle zone to meet the operational requirements of Indian Army.

    The indigenous developed Trawl System is employed for breaching of landmines and creating a vehicle safe lane, through a minefield for the advancing columns of mechanized forces in a combat zone. The equipment consists of Trawl roller, track width mine plough and electro- magnetic device (EMD), which caters to the need of all types of mines usually encountered by the battle tank in such a scenario. The Trawl System developed by DRDO is capable of breaching a variety of landmines including passive and active influence mines.

    The Trawl system recently crossed a major milestone with the successful completion of blast trials in collaboration with HEMRL Pune, which demonstrated the survivability of the equipment, when subjected to successive series of blast directly underneath it. The fieldable prototype of the Trawl System is in the final stage of realization and would be shortly ready for the conduct of User Evaluation Trials by the Army.

    The indigenous development of Trawls by DRDO is an important step towards achieving self-reliance in the area of critical military equipment under ‘Make in India’ initiative and would result in saving of precious foreign exchange for the country.

    3. Exercise Yudh Abhyas - 2017, a joint military exercise has been commenced between which of the following countries?
    a. Japan
    b. USA
    c. Russia
    d. Israel

    Answer: b

    Explanation:

    Exercise Yudh Abhyas - 2017, a joint military exercise between Indian and US armies commenced this morning at Joint Base Lewis McChord, Washington, the USA with a brief and impressive opening ceremony.  The US contingent was represented by Company of 5th Infantry Battalion from 20 Infantry Regiment of the US Army while the Indian side was represented by soldiers of Gorkha Rifles from the Surya Command.  Major General Willard M Burlesan, GOC 7th Infantry Division, US Army welcomed the Indian soldiers. In inaugural remarks, he highlighted the commonly shared beliefs of democracy, freedom, equality and justice that are precious to both the nations.

    During the two-week, long exercise soldiers from both countries will hone their tactical skills in counter insurgency and counter terrorist operations under a joint brigade headquarter. Both sides will jointly train, plan and execute a series of well-developed tactical drills for neutralization of likely threats that may be encountered in UN peace keeping operations.  Experts from both sides will hold detailed discussions to share their experience and expertise on varied operational topics.

    4. The year 2017 marks the 30th Anniversary of the Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer. Consider the following statements regarding the Montreal Protocol:
    1. The Montreal Protocol is one of the most successful global environmental treaties, the implementation of which has not only led to the phase-out of around 98% of ozone-depleting chemicals but also averted more than 135 billion tonnes of carbon dioxide equivalent emissions.
    2. The Montreal Protocol is the only environmental treaty which enjoys universal ratification of 197 UN member countries.
    3. During the Kigali negotiations, India piloted the concept of two base lines and a differentiated phased down time schedule to factor in the needs of developing countries.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The year 2017 marks the 30th Anniversary of the Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer. The Montreal Protocol is one of the most successful global environmental treaties, the implementation of which has not only led to the phase-out of around 98% of ozone-depleting chemicals but also averted more than 135 billion tonnes of carbon dioxide equivalent emissions. Nearly 2 million cases of skin cancer per year have been averted globally. The Montreal Protocol is the only environmental treaty which enjoys universal ratification of 197 UN member countries.

    During the Kigali negotiations, India piloted the concept of two base lines and a differentiated phased down time schedule to factor in the needs of developing countries.  This was the first time in the Montreal Protocol that the concept of two baselines has been adopted both for developed and developing countries.  On India’s initiative, energy efficiency was included for the first time in the Montreal Protocol as an agreed finance solution while phasing down HFCs.

    India has consciously chosen a path for most environment-friendly and energy efficient technologies, while phasing out Ozone Depleting substances, unlike many of the developed countries. India is among the few countries globally and a pioneer, in some cases, in the use of non-ODS low Global Warming Potential (GWP) technologies.

    5. Recently, the Sardar Sarovar Dam has been inaugurated. Consider the following statements regarding this:
    1. The Sardar Sarovar Dam is a gravity dam built on Narmada river near Navagam, Gujarat, which will benefit four Indian states namely Gujarat, Madhya Pradesh, Maharastra and Rajasthan.
    2. A part of the Narmada Valley Project, it will help in irrigation and electrical power supply.
    3. Sardar Sarovar project is the second largest concrete gravity dam (by volume) and has the world's third-largest spillway discharging capacity.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The Sardar Sarovar Dam is a gravity dam built on Narmada river near Navagam, Gujarat, which will benefit four Indian states namely Gujarat, Madhya Pradesh, Maharastra and Rajasthan. A part of the Narmada Valley Project, it will help in irrigation and electrical power supply. It is a part of a large hydraulic engineering project involving the construction of a series of large irrigation and hydroelectric multi-purpose dams on the Narmada River. One of the 30 dams planned on river Narmada, Sardar Sarovar Dam (SSD) is the largest structure to be built. The project will irrigate more than 18,000 m2 (190,000 sq ft), most of it in drought-prone areas of Kutch and Saurashtra. The total installed capacity of the power facilities is 1,450 MW.

    6. Recently, the researchers led by the University of Sheffield in the U.K. found that ‘Planet 9’ is unlikely to have been captured from another planetary system. Consider the following statements regarding this:
    1. Last year, astronomers working in the U.S. postulated the presence of ‘Planet 9’ to explain the strange orbital properties of some Edgeworth-Kuiper Belt objects.
    2. Planet 9 is at least ten times bigger than Earth, making it unlikely that it formed at such a large distance from the Sun.
    3. Pluto was downgraded in status to a ‘dwarf planet’ because astronomers discovered many other small objects so-called Edgeworth-Kuiper Belt objects at similar distances from the Sun.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    ‘Planet 9’ — an unseen planet on the edge of our solar system — probably formed closer to the home around the Sun than previously thought, astronomers say. Researchers led by the University of Sheffield in the U.K. found that ‘Planet 9’ is unlikely to have been captured from another planetary system, as has previously been suggested.

    The outskirts of the solar system have always been something of an enigma, with astronomers in the late 19th and early 20th centuries searching for a giant planet that was not there, and the subsequent discovery of Pluto in 1930. Pluto was downgraded in status to a ‘dwarf planet’ because astronomers discovered many other small objects so-called Edgeworth-Kuiper Belt objects at similar distances from the Sun.

    Last year, astronomers working in the U.S. postulated the presence of ‘Planet 9’ to explain the strange orbital properties of some Edgeworth-Kuiper Belt objects.

    Current Affairs Quizzes for IAS Prelims 2018: July 2017

    7. Recently, the scientists have characterised wind and cloud patterns of the night-side of which of the planet for the first time?
    a. Mars
    b. Venus
    c. Jupiter
    d. Saturn

    Answer: b

    Explanation:

    Scientists have characterised wind and cloud patterns of the night side of planet Venus for the first time and found that it behaves very differently from the part facing the Sun.
    The night side exhibits unexpected and previously-unseen cloud types, morphologies, and dynamics — some of which appear to be connected to features on the planet’s surface. “This is the first time we’ve been able to characterise how the atmosphere circulates on the night side of Venus on a global scale,” said Javier Peralta of the Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA).

    8. Which of the following spacecraft of NASA has ended its historic exploration of Saturn recently?
    a. Cassini-Huygens
    b. Genesis
    c. Stardust
    d. Juno

    Answer: a

    Explanation:

    After a remarkable journey of 20 years, NASA's lone mission to Saturn, the Cassini spacecraft, ended its journey on September 15 by disintegrating in the skies above the planet. Launched from Cape Canaveral, Florida, on October 15, 1997, Cassini arrived at Saturn in 2004, and since then it has been sending a myriad of information on the second-largest planet of the solar system.

    Cassini discovered that Enceladus, Saturn’s sixth largest moon, has water underneath its icy surface. According to NASA, Cassini “revealed this ocean world to be one of the solar system’s most scientifically interesting destinations”.

    9. Recently, the International Union for the Conservation of Nature (IUCN) has moved which of the following animal into the less urgent “vulnerable” category from an endangered species category?

    a. Indian Rhinoceros
    b. Snow Leopard
    c. Hirola
    d. Chinese Pangolin

    Answer: b

    Explanation:

    The International Union for the Conservation of Nature (IUCN) in September 2017 announced that snow leopards are no longer considered an endangered species. The IUCN moved the animal into the less urgent “vulnerable” category. Although, the species still remain at risk from a reduction in numbers of its prey and poaching for its fur and bones. It is interesting to note that the IUCN has reclassified snow leopard for the first time in 45 years.

    An endangered species has been categorised as likely to become extinct. Endangered, as categorized by the IUCN Red List, is the second most severe conservation status for wild populations in the IUCN's schema after Critically Endangered. As per IUCN, species are considered Endangered, if they are fewer than 2500 and experiencing a high rate of decline.

    10. Recently, Zannah Mustapha has given UN's annual Nansen award for his “crucial mediating” role as well as his work helping children affected by the long-running conflict belongs to which of the following country?
    a. Pakistan
    b. Syria
    c. Nigeria
    d. Kenya

    Answer: c

    Explanation:

    A Nigerian lawyer who helped secure the release of more than 100 schoolgirls kidnapped by Boko Haram was on Monday awarded one of the United Nations’ top prizes.

    The UNHCR said Zannah Mustapha has given the annual Nansen award for his “crucial mediating” role as well as his work helping children affected by the long-running conflict. Mr. Mustapha set up The Future Prowess Islamic Foundation School 10 years ago, which has since proved a lifeline for children in conflict-riven and impoverished northeast Nigeria. The primary school has 540 pupils — more than half of them girls. Students include the children of Boko Haram fighters and Nigerian soldiers. Mr. Mustapha is a well-known figure in northeast Nigeria having previously represented the family of Mohammed Yusuf, the founder of Boko Haram who died in police custody in 2009.

    11. Which of the following countries to conduct the first ‘BIMSTEC Disaster Management Exercise- 2017’?
    a. India
    b. Bangladesh
    c. Bhutan
    d. Thailand

    Answer: a

    Explanation:

    The First ‘BIMSTEC Disaster Management Exercise- 2017’ (BIMSTEC DMEx-2017) will be conducted by the National Disaster Response Force (NDRF) as the lead agency from October 10-13, 2017 in Delhi and the National Capital Region (NCR). This Exercise will be a platform for sharing Best Practices on all aspects of Disaster Risk Reduction (DRR), strengthening regional response and coordination for Disaster Management among the BIMSTEC member countries.

    Delegates from all seven nations of the ‘Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation’ (BIMSTEC) grouping, - namely Bangladesh, Bhutan, India, Myanmar, Nepal, Sri Lanka and Thailand, representatives from Embassies/High Commissions of BIMSTEC nations in Delhi, National Disaster Management Authority (NDMA), and Senior Officers from the Nodal Ministries are participating in the event.

    IAS Questions for IAS Prelims 2018: June 2017

    12. Recently, the Ministry of Steel has approved the National steel policy 2017. Consider the following statements regarding this:
    1. The Cabinet approved the National steel policy 2017 that envisages Rs. 10 lakh crore investment to create more capacity in the steel sector.
    2. The policy also aims at increasing supply of domestic coking coal to cut dependence on imports by half and production of 300 million tonnes by 2030.
    3. The policy also emphasizes at increasing per capita steel consumption to 160 kg by 2030 and encouraging the industry to be a world leader in energy and raw material-efficient steel production in a safe and sustainable manner by maintaining quality standards for domestic steel products.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The Cabinet approved the National steel policy 2017 that envisages Rs. 10 lakh crore investment to create more capacity in the steel sector. The development is significant as the steel sector is reeling under weak demand and rising raw material prices. The policy also aims at increasing supply of domestic coking coal to cut dependence on imports by half and production of 300 million tonnes by 2030.

    The policy also emphasizes at increasing per capita steel consumption to 160 kg by 2030 and encouraging the industry to be a world leader in energy and raw material-efficient steel production in a safe and sustainable manner by maintaining quality standards for domestic steel products.

    13. Which of the following countries will set up a Skill Centre at Guwahati to cater the entire North-Eastern region?
    a. Japan
    b. Singapore
    c. USA
    d. Germany

    Answer: b

    Explanation:

    The Government of Singapore will set up a Skill Center at Guwahati which will cater to the entire North-Eastern region. This was stated by the Union Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances & Pensions, Atomic Energy and Space, Jitendra Singh after a meeting with a high-level delegation represented by the High Commissioner of Singapore, Mr Lim Thuan Kuan here yesterday. The Indian side led by Dr Jitendra Singh consisted of senior officers from the Ministry of DoNER, Department of Space and Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions, which are the three main areas where Singapore has expressed its keenness to collaborate with India.

    As far as Skill Centre at Guwahati, it was stated that a MoU has already been formalized between Singapore and the State Government of Assam. As a follow-up to this, a Skill Center is proposed to be set up at Guwahati by the year 2019 and the Ministry of DoNER will coordinate in this initiative.

    14. The Union Government has launched a mobile application for retiring central government employees. Consider the following statements regarding this:
    1. The app will help the retiring government employees to monitor the progress of their pension settlement cases.
    2. The app will also allow the retired employees to assess their superannuation funds and record complaints through the pension calculator.

    Which of the above statements is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    A mobile application has been launched today for central government employees who are about to retire to help them monitor the progress of their pension settlement cases.
    Retired employees will also be able to assess their superannuation funds and record complaints, if any, through the pension calculator, an official release issued by the Personnel, Public Grievances and Pensions Ministry said on Tuesday. The ministry already has a pensioners’ portal for this purpose.

    15. Which of the following country has decided to lift the ban on internet calling applications?
    a. Israel
    b. Saudi Arabia
    c. Qatar
    d. Oman

    Answer: b

    Explanation:

    Saudi Arabia is lifting a ban on voice and video calling apps such as WhatsApp and Skype, in a move aimed at boosting productivity and economic growth. The ministry of communications said access to Voice over Internet Protocol (VoIP) would be "widely available to users" from today. It had previously blocked VoIP apps for failing to comply with "regulations".

    The announcement comes only days after Snapchat blocked Al Jazeera from its app in the conservative Gulf kingdom. Saudi officials accused the Qatar-based network of being a "harmful, propaganda-pushing channel that supports extremism".

    16. Recently, the Union Cabinet has approved the revamped Khelo India programme at a cost of Rs.1,756 crore for the period 2017-18 to 2019-20. Consider the following statements regarding this:
    1. The revamped Khelo India Programme would impact the entire sports ecosystem, including infrastructure, community sports, talent identification, coaching for excellence, competition structure and sports economy.
    2. An unprecedented Pan Indian Sports Scholarship scheme, which would cover 1,000 most talented young athletes each year across select sports disciplines.
    3. The Programme aims to promote 20 universities across the country as hubs of sporting excellence, which would enable talented sports-persons to pursue the dual pathway of education and competitive sports.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The Union Cabinet has approved the revamped Khelo India programme at a cost of Rs.1,756 crore for the period 2017-18 to 2019-20. This marks a watershed moment in the history of Indian sports, as the Programme aims at mainstreaming sport as a tool for individual development, community development, economic development and national development.

    The revamped Khelo India Programme would impact the entire sports ecosystem, including infrastructure, community sports, talent identification, coaching for excellence, competition structure and sports economy.

    Salient features:

    Some of the salient features of the Programme include:

    • An unprecedented Pan Indian Sports Scholarship scheme, which would cover 1,000 most talented young athletes each year across select sports disciplines.

    • Each athlete selected under the scheme shall receive an annual scholarship worth Rs. 5.00 lakh for 8 consecutive years.

    • This is the first time ever that a long-term athlete development pathway would be made available to gifted and talented youngsters to excel in competitive sports and will create a pool of highly competitive athletes who can compete to win at the world stage.

    • The Programme aims to promote 20 universities across the country as hubs of sporting excellence, which would enable talented sports-persons to pursue the dual pathway of education and competitive sports.

    • The Programme also aims at creating an active population with a healthy life-style.

    • The Programme would cover about 200 million children in the age group of 10-18 under a massive national physical fitness drive, which will not only measure the physical fitness of all children in the age group but also support their fitness-related activities.

    17. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved the proposal of the Ministry of Home Affairs for extension of the time period of the Scheme "Special Industry Initiative for J&K" (Sll J&K)- Udaan till 31st December 2018. Consider the following statements regarding this:'
    1. The scheme not only provides skill enhancement and job opportunity but also connects these bright youths from the J&K with the vibrant corporate sector of India.
    2. Udaan provides exposure to the youth of J&K to the best of corporate India and corporate India to the rich talent pool available in the State.
    3. In spite of four months of unrest, the scheme has gained a good momentum and pace of implementation has been the best during FY 2016-17 since its inception.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    Udaan is a national integration scheme with the goal to mainstream J&K youth with rest of the country. The scheme not only provides skill enhancement and job opportunity but also connects these bright youths from the J&K with the vibrant corporate sector of India.

    The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved the proposal of the Ministry of Home Affairs for extension of the time period of the Scheme "Special Industry Initiative for J&K" (Sll J&K)- Udaan till 31st December 2018 without any modification and cost escalation. Initially, the time period of Udaan was up to 2016-17.

    Udaan provides exposure to the youth of J&K to the best of corporate India and corporate India to the rich talent pool available in the State. So far, 109 leading Corporate have partnered with National Skill Development Corporation (NSDC) under UDAAN with a commitment to training youth from the State covering Organized Retail, Banking, Financial Services, IT, ITES, Infrastructure, Hospitality etc. So far, 34,587 candidates have been selected of whom 31,903 candidates have joined, 22,237 candidates have completed the training, 7,649 are undergoing training and 14,694 have been offered jobs.

    18. Recently, Two Indian Naval Ships, a submarine and two Long Range Maritime Reconnaissance Aircraft of the Western Naval Command are presently on deployment to the Western Arabian Sea and southern Indian Ocean. Consider the following statements regarding this:
    1. The Naval units are on a month-long deployment with the aim of enhancing surveillance and cooperation with the Arabian Sea rim nations.
    2. Indian Naval Ship Mumbai and submarine Shishumar entered Duqm, Oman as part of this deployment to the Western Arabian Sea, after conducting a series of exercises en route.

    Which of the above statements is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    Two Indian Naval Ships, a submarine and two Long Range Maritime Reconnaissance Aircraft of the Western Naval Command are presently on deployment to the Western Arabian Sea and the southern Indian Ocean.

    Indian Naval Ship Mumbai and submarine Shishumar entered Duqm, Oman today as part of this deployment to the Western Arabian Sea, after conducting a series of exercises en route. An Indian naval submarine is visiting a foreign port after a long gap.The Naval units are on a month-long deployment with the aim of enhancing surveillance and cooperation with the Arabian Sea rim nations. Another ship, INS Kochi which is also a part of this deployment, is proceeding to the Southern Indian Ocean with a similar aim.

    The Western Naval Command, which exercises operational control of the naval units in this theatre, has been actively involved in enhancing three-dimensional surveillance efforts by Indian Naval units for strengthening regional Maritime security cooperation with littoral states.

    IAS Questions for IAS Prelims 2018: May 2017

    19. The Ministry of Environment, Forest and Climate Change will hold a quiz on the environment - ‘Prakriti Khoj’ throughout the country. Consider the following statements regarding the initiative 'Prakriti Khoj':
    1. This environment awareness initiative - “Prakriti Khoj had been launched on September 5, 2017.
    2. It has been launched with an aim to reach out to young, aspiring minds of school students through a fun-filled interactive learning mode for triggering a sense of awareness towards environment protection and conservation.
    3. There will be cash prizes for the winners. All participants will receive an E-certificate of participation duly signed by the Union Minister of Environment, Forest and Climate Change.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    This environment awareness initiative - “Prakriti Khoj had been launched on September 5, 2017.  It has been launched with an aim to reach out to young, aspiring minds of school students through a fun-filled interactive learning mode for triggering a sense of awareness towards environment protection and conservation. This quiz, in a way, will provide a unique platform for students to measure their awareness levels regarding environmental issues and motivate them to participate in major programmes of the Ministry related to conservation and protection.

    The Ministry of Environment, Forest and Climate Change will hold a quiz on the environment - ‘Prakriti Khoj’ throughout the country.  The quiz is planned in five rounds and the qualifying round will begin on September 25, 2017, by paying tribute to Pandit Deen Dayal Upadhyaya on his birth anniversary.  The qualifying round will continue till September 29, 2017.

    20. The Department of Biotechnology is going to commission a two-tiered barge that will roughly be the size of two large conference rooms and host scientists and a full-fledged lab perform tests on water quality and biodiversity of the wider ecosystem of which of the following rivers?
    a. Ganga
    b. Brahmaputra
    c. Yamuna
    d. Krishna

    Answer: b

    Explanation:

    The Department of Biotechnology will commission a two-tiered barge that will roughly be the size of two large conference rooms and host scientists and a full-fledged lab that will allow those on board to collect samples from various stretches of the river, perform tests on water quality and biodiversity of the wider ecosystem. The proposed vessel, now only known as the Brahmaputra Biodiversity Biology Boat (B4), would also be linked to smaller boats and research labs.

    The first experiments will likely begin this December and will have the boat — a re-purposed one — trawl Pasighat, Dibrigarh, Neemati, Tejpur and Guwahati in Assam and managed by the Indian Institute of Technology, Guwahati. The “B4” will also have a teaching laboratory for school and college children.

    21. Recently, NITI Aayog and the International Road Federation, Geneva (IRF Geneva) have signed a Statement of Intent (SoI) to cooperate in the field of Intelligent Transportation Systems (ITS). Consider the following statements regarding this:
    1. The objective of the SoI is to create a national platform, involving all relevant Government of India stakeholders, Indian and foreign companies active in the sector, and relevant technical experts for the purpose of developing a National ITS Policy.
    2. The objectives of this national ITS Policy will be to contribute to reducing urban traffic congestion, improving the situation around parking of vehicles in cities, improving road safety, and improving the security of passenger and goods traffic.

    Which of the above statements is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    The National Institution for Transforming India (NITI Aayog) and the International Road Federation, Geneva (IRF Geneva) have, today, signed a Statement of Intent (SoI) to cooperate in the field of Intelligent Transportation Systems (ITS).

    The objective of the SoI is to create a national platform, involving all relevant Government of India stakeholders, Indian and foreign companies active in the sector, and relevant technical experts for the purpose of developing a National ITS Policy covering:

    • Traffic Management,

    • Parking Management,

    • Electronic Enforcement of Traffic Rules and Regulations,

    • Fleet Management and Monitoring,

    • Innovation in the field of ITS, and

    • Education in the field of ITS.

    The objectives of this national ITS Policy will be to contribute to reducing urban traffic congestion, improving the situation around parking of vehicles in cities, improving road safety, and improving the security of passenger and goods traffic. The work of this National Platform will provide a coherent and consistent National ITS Policy covering domains such as traffic and parking management, enforcement, and security.

    22. Recently, the TRIFED, a PSU under Ministry of Tribal Affairs, Government of India has plans to scale up marketing functions. Consider the following statements regarding this:
    1. TRIFED has been working with the main objective of promoting tribal art and craft for the benefit of tribal artisans of the country, under the scheme “Institutional Support for Development & Marketing of tribal products/produce” of the Ministry of Tribal Affairs, Government of India.
    2. In line with the objective TRIFED has planned to scale up Marketing of Tribal Products through the increase of its Retail Outlets ‘Tribes India’ throughout India and other retail marketing activities.
    3. TRIFED also organises exhibitions by the name of Aadichitra since 2010, in which tribal paintings only like Gond from Madhya Pradesh, Saora from Orissa, Warli from Maharashtra and Pithora paintings from Gujarat, are exclusively displayed and sold.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    TRIFED, a PSU under Ministry of Tribal Affairs, Government of India has been working with the main objective of promoting tribal art and craft for the benefit of tribal artisans of the country, under the scheme “Institutional Support for Development & Marketing of tribal products/produce” of the Ministry of Tribal Affairs, Government of India.

    In line with the objective TRIFED has planned to scale up Marketing of Tribal Products through the increase of its Retail Outlets ‘Tribes India’ throughout India and other retail marketing activities. The brief of the Retail Marketing Activities of TRIFED is given below:

    Tribes India Retail Chain of Outlets: TRIFED’s efforts for market development of tribal products envisage enhancing the income of tribals by way of providing marketing support for the various hand-crafted products they produce. TRIFED opened its first showroom by the name of ‘Tribes India’ during April 1999 at 9, Mahadev Road, New Delhi. Progressively, TRIFED established a chain of 42 Retail outlets out of which 29 are its own outlets and 13 outlets have been functioning in association with State-level organizations on a consignment basis.

    Product categories Available for sale: Metal Craft, Tribal Textiles, Tribal Jewellery,  Tribal Paintings, Cane & Bamboo, Terracotta and Stone Pottery, Gifts and Novelties and  Organic and Natural Food products.

    Exhibitions: Aadishilp, Aadichitra, Participations in Domestic Exhibitions, OCTAVE and International Exhibitions.

    23. Recently, the Central government has announced the new PPP Policy to promote private investments in affordable housing. Consider the following statements regarding this:
    1. Central Government today announced a new PPP Policy for Affordable Housing that allows extending central assistance of up to Rs.2.50 lakh per each house to be built by private builders even on private lands.
    2. Under the second option, central assistance of Rs.1.50 lakh per each house to be built on private lands would be provided, in case the beneficiaries do not intend to take bank loans.

    Which of the above statements is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    Central Government today announced a new PPP Policy for Affordable Housing that allows extending central assistance of up to Rs.2.50 lakh per each house to be built by private builders even on private lands besides opening up immense potential for private investments in affordable housing projects on government lands in urban areas.

    The two PPP models for private investments in affordable housing on private lands include extending central assistance of about Rs.2.50 lakh per each house as interest subsidy on bank loans as upfront payment under the Credit Linked Subsidy Component (CLSS) component of Pradhan Mantri Awas yojana (Urban). Under the second option, central assistance of Rs.1.50 lakh per each house to be built on private lands would be provided, in case the beneficiaries do not intend to take bank loans.

    24. Recently, the Union Cabinet has been apprised of the progress under National Health Mission (NHM). Consider the following statements regarding this:
    1. Cabinet noted the progress under NHM including accelerated decline in MMR, IMR, U5MR and TFR.
    2. Increase in ceiling of Programme Management Budget under NHM, including monitoring and evaluation, from existing 6.5% to 9 % of the total Annual Work Plan for that year for bigger States.
    3. NHM is implemented for universal benefit – i.e. entire population; services are offered to everyone visiting the public healthcare facilities.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has been apprised of the progress under National Health Mission (NHM). The Cabinet was also apprised of the decisions of the Empowered Programme Committee (EPC) and Mission Steering Group (MSG) of NHM.  National Rural Health Mission (NRHM) was launched in April 2005 and it morphed into National Health Mission (NHM) with launch of National Urban Health Mission (NUHM) during 2013. Thereafter, NRHM and NUHM became two sub-missions under the overarching NHM.

    25. The Ministry of Environment, Forest and Climate Change will hold a quiz on environment - ‘Prakriti Khoj’ throughout the country.  The quiz programme will be held for paying tribute to which of the following personalities?
    a. Pandit Deen Dayal Upadhyaya
    b. Mansukhlal Raghavjibhai Prajapati
    c. Chewang Norphel
    d. Sardar Vallabhbhai Patel

    Answer: a

    Explanation:

    This environment awareness initiative - “Prakriti Khoj had been launched on September 5, 2017.  It has been launched with an aim to reach out to young, aspiring minds of school students through a fun-filled interactive learning mode for triggering a sense of awareness towards environment protection and conservation. This quiz, in a way, will provide a unique platform for students to measure their awareness levels regarding environmental issues and motivate them to participate in major programmes of the Ministry related to conservation and protection.

    The Ministry of Environment, Forest and Climate Change will hold a quiz on the environment - ‘Prakriti Khoj’ throughout the country.  The quiz is planned in five rounds and the qualifying round will begin on September 25, 2017, by paying tribute to Pandit Deen Dayal Upadhyaya on his birth anniversary.  The qualifying round will continue till September 29, 2017.

    IAS Questions- 2016 for IAS Prelims 2018

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF