IBPS Clerk 2021 Prelims Memory Based Question Paper with Answer Keys (Numerical Ability PDF Download): IBPS Clerk 2021 Prelims Exam was held on 12^{th} December 2021 in total four shifts. The online exam will also be conducted on 18^{th} & 19^{th} December 2021. In this article, we are going to share the important memory-based Questions as per the feedback received by the candidates who have appeared for the IBPS Clerk Prelims 2021 Exam. Candidates are advised to definitely cover these questions for scoring high marks in the Exam.
IBPS Clerk Prelims 2021 Memory Based Numerical Ability Language Question Paper (35 Marks)
Questions asked in the Numerical Ability Language section were of easy to moderate level. The attempt of above 22 Questions is a good attempt. Let’s have a look at the Important Questions that are being covered in the IBPS Clerk Prelims 2021 Exam:
Memory Based Numerical Ability Language Questions (35 Marks – 20 Minutes) |
||
- Arithmetic questions were from - Profit and Loss, Time Speed Distance, Boat & Stream, Mensuration, Problem on Ages, Partnership, Simple & Compound Interest - Missing Number Series - Sets of Data Interpretation: Pie Chart DI: 5 questions Table DI: 5 questions (Function Halls- A, B, C; Pen, Pencil & Eraser, Cinema Halls) Caselet DI: 5 questions (Village A, B, C) |
||
IBPS CLERK 2021 RELATED LINKS |
||
IBPS Clerk 2021 Prelims Last-Minute Tips: Check Best 7 Preparation Strategies |
||
Sample Questions to Solve IBPS Clerk Prelims 2021 Memory Based Numerical Ability Paper
Directions (1 - 5): What should come in place of question mark (?) in the following questions?
1. (57% of 1552 - 46% of 1512)/73 = ?
- 6
- 6
- 6
- 4
- None of the above
Answer: c)
Explanation: (57% of 1552 - 46% of 1512)/73 = ?
= 884.64 - 695.52/73 = 2.6
2. (22.13)^{2} + (13.96)^{2} - (7.11)^{2} = ?
- 644
- 564
- 784
- 634
- None of the above
Answer: d)
Explanation: (22.13)^{2} + (13.96)^{2} - (7.11)^{2} = ?
= 490 + 195 - 51 = 634
3. 26% of 900 × ?% of 1042 = 4168
- 7
- 7
- 7
- 7
- None of the above
Answer: b)
Explanation: 26% of 900 × x% of 1042 = 4168
234 × x% of 1042 = 4168
x = (4168×100)/(234×1042) = 1.7
4. (0.16)^{7}/(0.064)^{3} × (0.4)^{2} = (0.4)^{?}
- 5
- 6
- 7
- 8
- None of the above
Answer: c)
Explanation: (0.16)^{7}/(0.064)^{3} × (0.4)^{2}
= (0.4)^{14}/(0.4)^{9} × (0.4)^{2}
= (0.4)^{16}/(0.4)^{9} = (0.4)^{7}
5. 5 + 5.55 + 0.5 + 55.05 + 555 = ?
- 611
- 621
- 600
- 651
- None of the above
Answer: b)
Explanation: 5 + 5.55 + 0.5 + 55.05 + 555 = 621.1
Directions (6 - 7): What should come in place of the question mark (?) in the following number series?
6. 14, 27, 52, 100, ?
- 194
- 192
- 188
- 148
- None of the above
Answer: b)
Explanation: 14 × 2 - 2^{0} = 27
27 × 2 - 2^{1} = 52
52 × 2 - 2^{2} = 100
100 × 2 - 2^{3} = 192
7. 5, 4, 6, 9, ?
- 12
- 15
- 18
- 21
- None of the above
Answer: a)
Explanation: The series is the average of two consecutive terms of the prime number series.
The prime number series is 2, 3, 5, 7, 11, 13 and so on
5/2 = (2 + 3)/2
4 = (3 + 5)/2
6 = (5 + 7)/2
9 = (7 + 11)/2
12 = (11 + 13)/2
8. When the price of a laptop was reduced by 15% the sales went up by 50%. How much did the revenue go up?
- 27%
- 8%
- 5%
- 2%
- None of the above
Answer: c)
Explanation: Let the price of the laptop be Rs. 100 and the number of laptops be 100.
So revenue = 100 × 100 = Rs. 10000
Revenue on 150 laptops at the rate of Rs. 85 = 150 × 85 = Rs 12750
Increase in revenue = 12750 – 10000 = Rs. 2750
Percentage increase in revenue= (2750/10000) × 100 = 27.5%
9. How much distance will a car cover in 60 seconds at a speed of 120 kmph?
- 1 km
- 2500 meters
- 5000 meters
- 2000 meters
- None of the above
Answer: d)
Explanation: To convert kmph to mps, multiply the speed in kmph with 5/18.
120 kmph = 5/18 × 120 = 100/3 mps
Distance= Speed * Time
= 100/3 × 60 = 2000 meters
10. There is an aluminum cable of length 132 m. A circle is made by this cable. Find the diameter of the circle formed.
- 28m
- 35m
- 21m
- 42m
- None of the above
Answer: d)
Explanation: Perimeter of the circle formed = Length of the cable.
2πr = 132m, where ‘r’ is the radius of the circle
2 × 22/7 × r = 132
r = (132 × 7)/(22 × 2) = 21m
Diameter = 2r = 2 × 21 = 42m
11. A person lends one of his prize money of Rs. 40,000 to four persons. If he gets an interest of 12% on Rs. 12000 from the first person, 8% for another Rs. 12000, 4% on Rs. 8000, what rate must he get on the remaining part to make his average annual interest 8%?
- 28%
- 18%
- 24%
- 12%
- None of the above
Answer: d)
Explanation:
(12000 × 12/100 × 1) + (12000 × 8/100 × 1) + (8000 × 4/100 × 1) + (8000 × r/100 × 1)
= (40000 × 8/100 × 1)
1440 + 960 + 320 + 80r= 3200
2720 + 80r = 3200
40r = 480
r = 12%
Directions (12 - 15) - Study the following graph and answer the following questions:
Number of branches in three different cities of four private banks
12. What is the ratio of the number of branches in Meerut of Bank A to the number of branches in Kanpur of Bank D?
- 11:13
- 13:11
- 9:7
- 7:11
- None of the above
Answer: a)
Explanation: Number of branches in Meerut of Bank A = 275
Number of Science students in college D = 325
The ratio= 275:325 = 11:13
13. What is the average number of branches in each city of Bank D?
- 250
- 210
- 235
- 267
- None of the above
Answer: d)
Explanation: Total number of branches of Bank D in all three cities
= 175 + 300 + 325 = 800
The average student in each faculty = 800/3 = 267
14. What percentage of the total branches of Bank C is in Agra?
- 36%
- 5%
- 92%
- 48%
- None of the above
Answer: c)
Explanation: The total number of branches of Bank C in Agra = 175
Total number of branches of Bank C = 650
Percentage of Arts students = 175/650 × 100 = 26.92%
15. What is the difference between the total number of branches Kanpur and Agra of all the banks?
- 275
- 240
- 290
- 175
- None of the above
Answer: e)
Explanation: Total number of branches in Kanpur of all the banks = 1075
Total number of branches in Agra of all the banks = 825
Their difference = 1075 - 825 = 250