Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment|  

IBPS PO 2016, BOB & NABARD Development Asst. Exam: Cloze Test Quiz based on ‘The Times of India’

Sep 20, 2016 18:34 IST

    It has been observed in the recent times that bank examinations focus solely on passages based on economic and social issues, business and finance, banking etc taken from leading newspapers such as

    The Hindu, The Economic Times, The Business Standard, The Business Line, The Times of India, The Indian Express etc. Here the banking team of Jagranjosh is presenting to you a passage for Cloze Test taken from ‘The Times of India’ (dated 10th September 2016). Candidates are advised to attempt the quiz to prepare for upcoming examinations.

    Question (1-10): In the following passage, there are blanks each of which is numbered. These numbers are given below the passage and against each, five words are suggested out of which only one fits the bland perfectly. Find that word in each case.

    Newly qualified and young workers are being  ..1.. by online job scammers, with victims losing up to £2,600 each in ..2…admin fees and security checks. But most are ..3... of the threat.  ..4... from SAFERjobs, a not-for-profit e-crime organization, and job site CV-Library have ..5… that students and graduates are at particular risk of those ..6…  to advertise and offer employment while …7…. the victim to hand over thousands of pounds for non-existent checks and clearances associated with the fake job. Almost half of those targeted were convinced ..8… to hand over money. But despite one in three job scam victims currently attending university or having graduated in the last year, only 17 per cent of students and new graduates are aware ..9... the risk. "This is an …10…. time of year for students and graduates, who will be starting to think about their first job post-university," notes Lee Biggins managing director of CV-Library. "But this could be hindered by the fact that scammers are out there targeting a cohort that is unaware of the threats and potential impacts of job fraud.”

    1. Find the right word

    1. Tapped
    2. Allowed
    3. Vowed
    4. Targeted
    5. Other than those given in options

    Sol: Option (4)

    Explanation: The passage is about the menace of job scammers who cheat the young graduates with bogus and non-existent offers of jobs to the job seekers. These graduates are targeted by these job scammers and that makes ‘targeted’ the right choice among the given options.

    2. Find the right word

    1. Basic
    2. Primary
    3. Steep
    4. Bogus
    5. Other than those given in options

    Sol: Option (4)

    Explanation: The job scammers demand money from the fresh graduates on the pretext that this is used to cover the administrative fees etc. But this is bogus and baseless since no such job exists in the reality. This makes ‘bogus’ the right choice among the given options.

    3. Find the right word

    1. Averse
    2. Unaware
    3. Tuned
    4. Tamed
    5. Other than those given in options

    Sol: Option (2)

    Explanation: Most of the students from the colleges and universities are not aware of the fact that job scammers cheat them like this mentioned in the passage. They have no idea regarding the same making them unaware of the fact. So, option (2) is the right choice among the given options.

    4. Find the right word

    1. Figures
    2. Survey
    3. Concern
    4. Case
    5. Other than those given in options

    Sol: Option (1)

    Explanation: The passage is based on the figures from various job research websites and that is why, there are figures to back the claim of the writer in the passage. This makes option (1) the right choice among the given options.

    5. Find the right word

    1. Resisted
    2. Assisted
    3. Revealed
    4. Rescued
    5. Other than those given in options

    Sol: Option (3)

    Explanation: The data received from the research websites are helpful to understand the extent of the scam that is being run by the job scammers. This has revealed the true nature of the problem and that is why, option (3) is the right choice among the given options.

    6. Find the right word

    1. Offering
    2. Pretending
    3. Protecting
    4. Assessing
    5. Other than those given in options

    Sol: Option (2)

    Explanation: According to the given context, the job scammers are responsible for making fake claims and fake offers of employment to the graduates to lure them and part with their money. This is pretending to give employment options to the students but actually a scheme to loot their money. This makes option (2) the right choice among the given options.

    7. Find the right word

    1. Catering
    2. Offering
    3. Convincing
    4. Accusing
    5. Other than those given in options

    Sol: Option (3)

    Explanation: The scamsters make it sure that the job offers are convincing enough to lure the fresh college and university graduates so that they can get money easily from these unsuspecting students. This is implied by option (3) and that is why, it is the right choice among the given options.

    8. Find the right word

    1. As
    2. Enough
    3. On
    4. In
    5. Other than those given in options

    Sol: Option (2)

    Explanation: The scamsters make the ads and offers of employment so real that most of the time that students are lured into parting with their money without understanding what they are getting into. They are convinced enough that they are doing the right thing and this is why, option (2) is the right choice among the given options.

    9. Find the right word

    1. About
    2. Off
    3. In
    4. About
    5. Of

    Sol: Option (5)
    Explanation: The students are not aware of the threat the job scammers pose to them and ‘of’ is the proposition that is used after ‘aware’ to imply that somebody is in the knowledge of something. This makes option (5) the right choice among the given options.

    10. Find the right word

    1. Exciting
    2. Assessment
    3. Earning
    4. Indicative
    5. Other than those given in options

    Sol: Option (1)
    Explanation:
    The time mentioned is exciting for the fresh graduates since they are about to enter the job market and that makes it exciting for them to gain new experience and going to new places with new people. Hence, ‘exciting’ is the right choice among the given choices as others do not imply even closer to the context presented in the passage.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF