1. Home
  2. |  
  3. MBA |  

MH-CET Quantitative Aptitude Practice Questions Set-5

Aug 9, 2018 16:19 IST
    MH CET Quantitative Aptitude Practice Questions Set 5
    MH CET Quantitative Aptitude Practice Questions Set 5

    1. What will be the remainder when 〖17〗^200is divisible by 18?

     a) 2

     b) 3

     c) 1

     d) 4

     e) None of these

    2. If 18 carat gold is two third pure and 15 carat gold is two fifth pure, what is the ratio of purity in 18 carat to 15 carat gold, if 24 carat is considered tobe the purest gold?

     a) 5:3

     b) 5:4

     c) 3:5

     d) 4:5

    e) None of these

    3.

    4. Without stoppage, a train travels a distance of 120 km in 2 hours. and with stoppage it covers the same distance with an average speed of 40Km/hr. On an average, how many minutes per hour does the train stop during the journey?

     a) 12 minutes

     b) 15 minutes

     c) 18 minutes

     d) 20 minutes

     e) None of these

    5. Rohan started a business investing Rs. 1, 40,000. Mohit joined him after six months with an amount of Rs. 2, 10, 000 and Sohit joined them with Rs. 2, 80,000 after another six months. After   in what ratio the profits will be distributed among Rohan, Mohit and Sohit, respectively?

     a) 4: 4: 1

     b) 5: 4: 3

     c) 3: 3: 2

     d) 5: 6: 7

     e) None of these

    6. A positive integer is divided by 5. What is the probability that the remainder is not 1?

     a) 1/5

     b) 2/5

     c) 4/5

     d) None of these

     e) Cannot be determined

    7. If the length of a certain rectangle is decreased by 8 cm and the width is increased by 6 cm, a square with the same area as the original rectanglewould result. Find the perimeter of the original rectangle.

     a) 40 cm

     b)100 cm

     c) 60 cm

     d) 30 cm

     e) None of these

    8. The sides of a triangle are 5 cm, 12 cm, and 13 cm. The area (in cm2) of the triangle formed by joining the mid-points of the sides of this triangle is:

     a) 7.5

     b) 3/2

     c) 9

     d) 10

     e) None of these

    Directions (9 - 10):  The following bar graph show the distribution of enrollment of students in different specialisations.

     



    The following table shows ratio of males and females in different specialisations:

    Specialisation

    Male

    Female

    IT

    6

    4

    IB

    11

    2

    Marketing

    10

    9

    Finance

    8

    6

    HR

    4

    3

    Economics

    13

    6

     9. What is the respective ratio of total number of females in marketing and economics to the males of IT and Finance?

     a) 11 : 7

     b) 12 : 6

     c) 11: 2

     d) 5 : 6

     e) None of these

    10. What is difference between total number of males and females in all the specialisation?

     a) 450

     b) 670

     c) 550

     d) 320

     e) None of these

     

    Question Answer
    1. C
    2. A
    3. B
    4. D
    5. C
    6. C
    7. B
    8. A
    9. A
    10. C

    Explanation: 1.


    Explanation: 2.

    Explanation: 3.

    Explanation:4.  Without stoppage, average speed of the train = 60 km/hr means it speed per minute = 1 km.

    With stoppage it covers the same distance with an average speed of 40Km/hr means it travel only for 40 minutes.

    Explanation:5.

    Rohan: Mohit: Sohit = (1, 40,000 X 18): (2, 10, 000 X 12): (2, 80, 000 X6) = 3: 3:2

    Explanation:6. 

    When a positive integer is divided by 5, the remainder could be 0, 1, 2,  3 or 4. The sample space is 5 i.e. n(S) =5. The probability that the remainder is not 1 is 4/5.

    Explanation:7. 

    Explanation:8. 

    Explanation:9.

    Explanation:10.

    You might also be interested in:

    Top MBA Colleges in India

    Top MBA Colleges in Noida

    Top MBA Colleges in Lucknow

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    X

    Register to view Complete PDF