1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

NDA Exam I 2016: Sample Question Set 3- Science

Mar 22, 2016 11:34 IST

    NDA Exam I 2016 – 17th April 2016
    (Science)

    1.  Petroleum is a combination of chains of hydrogen and_______ present in earth’s crust.
    A.butane
    B.hydrocarbon
    C.Carbon
    D.propylene
    Ans: C

    2. Which of the following is the heaviest metal?
    A.Osmium
    B.Mercury
    C.Iron
    D.Nickel
    Ans: B

     3. Which of the following is not a greenhouse gas?
    A.Carbon Dioxide
    B.Methane
    C.Carbon monoxide
    D.Water vapours
    Ans: C

    4. What is the result of presence of green gases in excess?
    A.Deforestation
    B.Decay of Earth’s crust
    C.Excess of heat
    D.More snow on Earth
    Ans: C

    5. The greenhouse gases spread ______ energy.
    A.Short Wave
    B.Long Wave
    C.Mid Wave
    D.Ultra Wave
    Ans: A

    6.Why does the water drops are spherical?
    A.Viscosity
    B.Density
    C.Polarity
    D.Surface tension
    Ans: D

     7. Which one of the following metals does not react with water to produce Hydrogen?
    A.Cadmium
    B.Lithium
    C.Potassium
    D.Sodium
    Ans: A

    8. Consider the following statements:
    I. Green chemistry focuses on effects of chemical pollutants on nature.
    II. Environmental chemistry focuses on technological approach to prevent pollution.
    Which statement(s) is/are correct?
    A.Only I
    B.Only II
    C.Both I & II
    D.Neither I nor II
    Ans-D

    9.  Which of the following is used for clean oxidation?  
    A. Supercritical carbon dioxide
    B. Supercritical hydrogen
    C.  Aqueous hydrogen peroxide
    D. All of these
    Ans-C

    10. Green solvents are derived from ______.
    A. Renewable resources
    B. Carbon resources
    C. Non-renewable resources
    D. All of these
    Ans-A

    NDA Exam I 2016: Sample Question Set 1- Polity

    NDA Exam I 2016: Sample Question Set 1- Geography

    NDA Exam I 2016: Sample Question Set 1- History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF