1. Home
  2. |  
  3. UPSC |  

NDA & NA (II) 2017 Exam: GK Practice Questions – General Science - Set 03

Aug 1, 2017 18:27 IST
    NDA & NA (II) 2017 Exam: Biology Practice Questions
    NDA & NA (II) 2017 Exam: Biology Practice Questions

    For the benefit of NDA & NA (II) Exam 2017 aspirants Jagran Josh is providing practice questions on biology. The answers to the questions along with detailed explanations will help the aspirants in improving their scores in the General Science section of GAT paper. The questions are given below.

    1.    Which statement about the cell cycle is not true?

    a)    It consists of mitosis and interphase
    b)    The cell’s DNA replicates during G1
    c)    A cell can remain in G1 for weeks or much longer
    d)    Most proteins are formed throughout all the sub phases of interphase.

    Ans. (b) The cell’s DNA replicates during G1

    2.    Spindle fibres are made of

    a)    actin proteins and RNA
    b)    cellulose and RNA
    c)    tubulin protein and RNA
    d)    both (a) and (c)

    Ans. (c) tubulin protein and RNA

    3.    The fibres which remain attached from one end of centriole to other end are called

    a)    continuous fibres
    b)    interzonal fibres
    c)    chromosomal fibres
    d)    inter-chromosomal fibres

    Ans. (a) continuous fibres

    4.    Types of coiling found during mitosis is

    a)    plectonemic
    b)    paranemic
    c)    both of the above
    d)    None of the above

    Ans. (a) plectonemic

    5.    When synapsis is complete all along the chromo¬some, the cell is said to have entered a stage called

    a)    zygotene
    b)    pachytene
    c)    diplotene
    d)    diakinesis

    Ans. (a) zygotene

    6.    The trigger protein which is required by cells to pass through restriction point is

    a)    T-protein
    b)    P-protein
    c)    U-protein
    d)    R-protein

    Ans. (d) R-protein

    7.     Parthenogenesis is defined as the

    a) development of embryo without any fertilization
    b) development of a fruit without any fertilization
    c) development of a fruit without any hormones
    d) development of an embryo from egg without any fertilization

    Ans. (d) development of an embryo from egg without any fertilization

    8.    The bouquet stage is observed in

    a)    leptotene
    b)    zygotene
    c)    diplotene
    d)    pachytene

    Ans. (a) leptotene

    9.    The histones associated with the genetic material apart from maintaining its configuration also act as

    a)    modulators
    b)    apozymes
    c)    isozymes
    d)    activators

    Ans. (a) modulators

    10.    The malarial fever starts

    a)  Just after the mosquito bite
    b) After the parasites reach the liver
    c) After the bursting of RBCs
    d) After the toxin is released by blood

    Ans. (d) After the toxin is released by blood

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF