Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment|  

Reading Comprehension Quiz for Bank exams ‘Demonetisation and after’

Dec 23, 2016 15:42 IST

    It has been observed in the recent times that bank examinations are mainly reliant on passages based on economic and banking news etc taken from leading newspapers such as The Hindu, The Economic Times, The Business Standard, Indian Express etc.

    Here, we are presenting to you a Reading comprehension quiz taken from ‘The Hindu (dated November 15th 2016). Candidates are advised to solve the below quiz and strengthen their preparation for upcoming bank exams.

    Demonetisation and after

    The long, anxious, and frustrating wait by people outside banks and ATMs across the country over the last five days is an inevitable consequence of the decision to demonetise notes of Rs.500 and Rs.1,000. When 86 per cent of the value of notes in circulation turns suddenly invalid, as it did with Prime Minister Modi’s ‘surgical strike’ last week, a certain degree of disruption and pain is unavoidable. But the question is whether this chaos could have been anticipated and managed better than it has been.

    Replacement of the demonetised notes is a time-consuming exercise that requires planning of the highest order. The experience of the last few days shows that preparation was lacking and the transition could have been handled much better. ATMs are running out of cash quickly while banks are dispensing more of the Rs.2,000 notes than those of lower denominations. What use is a high-value note if there is not enough smaller currency to make an exchange? Of course, it was never an easy task for the Reserve Bank of India and the Centre to strike the right balance between secrecy and storing adequate quantity of notes for quick distribution. All the same, there are at least a couple of issues that could have been addressed differently.

    The new Rs.500 notes that hit the market on Monday could have been released immediately after the announcement last week. Putting out new Rs.500 notes along the Rs.2,000 notes would have placed much less strain on those of the Rs.100 denomination, which are anyway in short supply. Second, it appears that officials woke up a little late to the issue of recalibrating ATMs. At least a day, if not more, was lost as banks realised the ATMs would not be able to dispense the new notes. The communication with the public, who were in a state of panic, could have been better, too.

    Thankfully, the Centre has woken up to ease the pressure on the system by increasing withdrawal limits, allowing for petroleum outlets and hospitals to accept the old series of notes until November 24 and pushing more cash through post offices. The worst-affected are people in rural areas and villages where cash is king and the banking system’s penetration is poor. The decision to relax cash-holding limits for banking correspondents, the crucial link between banks and villages, to Rs.50,000 and allowing them to replenish multiple times a day should help in faster distribution. This ought to have been done much earlier. The cash crunch of the last few days is certain to have an adverse impact on consumption spending, especially in the rural areas, with the resultant effect on the economy in the third quarter.

    1. Which, according to the author, of the following is/are the true reasons behind Modi’s ‘surgical strike’ on black money?

    1. It is a push towards a cashless economy.
    2. To lower cash circulation in the country which is directly related to corruption in our country.
    3. To tackle black money in the economy.
    4. It is PM’s stint to win forthcoming elections.
    5. Other than those given in the options.

    Solution: Option (3)

    Explanation: According to the passage, theprime purpose of demonitisation process is to curb black money in any forms. It will definitely help in keeping a check on terror-related funding and terrorist activities. So, this makes option (2) the right choice among the given options.

    2. Why do you think that the replacement of the demonetised notes is a time-consuming exercise?

    1. It takes more than 50 days to replace demonitised notes.
    2. Demonitisation is a ‘futile exercise’ to target black money and fake currency.
    3. The government was lazy enough to issue the decision of demonotisation before.
    4. Replacement process requires planning of the highest order and careful implementation.
    5. Other than those given in the options.

    Solution: Option (4)

    Explanation: According to the passage, the demonitisation process requires careful thought process, well-chalked out implementation strategies and above all planning of the highest order from the policy makers as well as government. So, this makes option (4) the right choice among the given options.

    3. How, according to the author of the passage, demonitisation could have been addressed differently?

    1. Announcing the government openly regarding its intention to introduce the new currency Rs 2,000 into the economy.
    2. Configuring ATMs to dispense new currency.
    3. Introducing lower denomination (Rs 500) note before or along with issuing a higher denomination (Rs 2000) for exchange.
    4. Increasing the number of mobiles, micro ATMs especially in rural areas.
    5. Other than those given in the options.

    Solution: Option (3)

    Explanation: According to the passage,the new Rs.500 notes that hit the market on Monday could have been released immediately after the announcement last week. Putting out new Rs.500 notes along the Rs.2,000 notes would have placed much less strain on those of the Rs.100 denomination, which are anyway in short supply. So, this makes option (3) an apt choice among the given options.

    4. Why do you think that after the Prime Minister Modi’s ‘surgical strike’ last week, a certain degree of disruption and pain was unavoidable?

    1. Because this surgical strike would reduce some part of black wealth to zero.
    2. Because of this surgical strike, the overall level of consumption has fallen down –even with the white money.
    3. Because of this surgical strike, ATMs queues were getting longer with each passing day.
    4. Both (2) and (3)
    5. All of the above.

    Solution: Option (4)

    Explanation: According to the passage,after the announcement of currency ban, there were long queues outside ATMs across the country as people lined up to withdraw currency of smaller denominations. Banks were dispensing more of the Rs.2,000 notes than those of lower denominations. With the absence of lower denominations, people were forced to look for other options to carry on their day-to-day needs, which lowered the rate of consumption considerably. So, this makes option (4) an apt choice among the given options.

    5. Which one of the following is an inevitable consequence of the decision to demonetize notes of Rs 500 and Rs 1,000?

    1. ATMs are running out of cash quickly while banks are dispensing more of the Rs.2,000
    notes than those of lower denominations.
    2. The cash crunch of the last few days has an adverse impact on consumption spending.
    3. Banks realised the ATMs would not be able to dispense the new notes.
    4. The long, anxious, and frustrating wait by people outside banks and ATMs across the country over the last five days.

    Solution: Option (4)

    Explanation: According to the passage,one of the major consequence of currency ban was an endless queue of women, senior citizens and adults outside ATMs. Following the announcement, there were long queues outside ATMs across the country as people lined up to withdraw currency of smaller denominations. So, this makes option (4) an apt choice among the given options.

    6. Which among of the following best explains why rural areas and villagers were worst affected?

    1. There don’t understand English.
    2. The banking system’s penetration is poor.
    3. The communication with the citizens residing in rural areas was not clear.
    4. ATMs lines were longer than expected.
    5. Other than those given in the options

    Solution: Option (2)

    Explanation: According to the passage, demonitisation hit the rural areas badly since cash is the king over there. The income level of the villagers is quite low and they are still facing language barrier issue. So, this makes option (2) the right choice among the given options.

    7. Which among the following is similar in meaning to the word ‘anxious’ as used in the passage?

    1. Edgy
    2. Afraid
    3. Fretting
    4. Worried
    5. Other than those given in above options

    Solution: Option (4)

    Explanation: Among the given options, ‘Worried’ is the right choice since the given word implies that the public was worried as well as frustrated by standing outside banks and ATMs (across the country)  due to the decision to demonetise notes of Rs.500 and Rs.1,000 by our prime minister.

    8. Which among the following is similar in meaning to the word ‘chaos’ as used in the passage?

    1. Uncertainty
    2. Disorder
    3. Jumble
    4. Indecision
    5. Other than those given in the options

    Solution: Option (2)

    Explanation: Among the given options, ‘Disorder’ is the right choice since the given word implies that due to the demonetization, citizens all over the country were facing issues with the currency exchange. It created an uproar among people to get the small denominations of the newly issued Rs 2,000/-.

    9. Which among the following is opposite in meaning to the word ‘ease’ as used in the passage?

    1. Pain
    2. Mess
    3. Hardship
    4. Hiccup
    5. Other than those given in the options

    Solution: Option (3)

    Explanation: Among the given options, ‘Hardship’ is the right choice.  When the government realized the pain of the public, they eased the pressure on the system by increasing withdrawal limits, allowing for petroleum outlets and hospitals to accept the old series of notes until November 24 and pushing more cash through post offices.

    10. Which among the following is opposite in meaning to the word ‘transition’as used in the passage?

    1. Development
    2. Shift
    3. Crunch
    4. Twist
    5. Other than those given in the options

    Solution: Option (3)

    Explanation: Among the given options, ‘shift’ is the right choice. Although the decision to demonoitise was quite commendable but it had some serious implementation drawbacks. Due to the lack of preparing from Centre’s end, the shift or switch from old currency notes to new notes could have been better and less stressful for the public.

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF