Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment|  

SBI PO Mains Exam 2017: Finance/ Economic/ Banking Awareness Quiz

May 29, 2017 18:54 IST

    GK For SBI PO Mains

    SBI is all set to conduct the Mains examination for the recruitment of Probationary officer on 4th June. It’s a time to revise your General/ Banking awareness knowledge.  There will be 40 question of General/Banking awareness in SBI PO Mains Exam.

     

    1. Which of the following is the country’s largest private sector bank as of now?

    a)      IDBI  Bank

    b)      Axis Bank

    c)       ICICI Bank

    d)      HDFC  Bank

    e)      HSBC Bank

     Ans: Option (c)

    2. Which of the following is NOT a negotiable instrument?

     

    a)      Commercial Paper

    b)      Bills of exchange

    c)       Demand Draft

    d)      Cheque

    e)      Currency note

    Ans: Option (e)

    3. State Bank of India (SBI), based on its internal loan portfolio and data available in the public domain, has developed a conservative yet forward-looking economic indicator - the SBI Composite Index for-

     

    a)      Tracking manufacturing and service activity in the country

    b)      Tracking floating rate in the country.

    c)       Tracking banking activity in the country.

    d)      Tracking BASEL norms in the country.

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

    4. Which of the following Banks have launched ‘NO Queue' mobile application to save the valuable time of its esteemed customers for availing of banking services?

    a)      State Bank of India

    b)      ICICI Bank

    c)       Bank of Baroda

    d)      Axis Bank

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

    5. Name the bank which launched a PayZapp, a complete payment solution, giving you the power to pay in just One Click. With PayZapp, you can shop on your mobile at partner apps, buy movie tickets, music and groceries, compare and book flight tickets and hotels, etc. at SmartBuy.

     

    a)      HDFC Bank

    b)      State Bank of India

    c)       ICICI Bank

    d)      Canara Bank

    e)      Reserve Bank of India

    Ans: Option (a)

    6. Which Bank has launched India’s first golf-centric credit card. The card — based on the premium MasterCard World platform — has been launched in association with the Indian Golf Union (IGU)?

    a)      Bank of Baroda

    b)      Bandhan Bank

    c)       RBL Bank

    d)      SBI

    e)      None of these

    Ans: Option (c)

    7. National Sports day in India is celebrated on the birthday of hockey legend Dhyan Chand, which falls on

    a)      1st August

    b)      11th August

    c)       21st August

    d)      29th August

    e)      None of these

    Ans: Option (d)

    8. Offering to existing and new customers and new customers some additional banking products to expand banking business and reduce the per customer cost of operation is called

    a)      Miss-selling

    b)      Cross-Selling

    c)       Retail Banking

    d)      Narrow Banking

    e)      Shadow Banking

    Ans: Option (b)

    9.Universal Banking was conceptualized in India after which of the following committees recommended it as a different concept?

    a)      Y H Malegam

    b)      Narsimhan Committee

    c)       DR Gadgil Committee

    d)      Neilkani Committee

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

    10. Which Indian-American student won the 2017 National Geographic Bee contest?

    a)      Veda Bhattaram

    b)      George Sudarshan

    c)       Jayant Narlikar

    d)      Pranay Varada

    e)      None of these

    Ans: Option (d)


    7 Banking Exams in 2017 You Can't Afford to Miss!

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF