1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018 |  

SSC CGL solved question paper Tier-I exam held on 16 August 2015: General Awareness

Jul 19, 2018 12:28 IST
    SSC CGL solved paper
    SSC CGL solved paper

    In the following article, you will get 50 solved questions of General Awareness asked in SSC CGL tier-1 exam held on 16thAugust, 2015 in the Morning shift. Please go through the following table containing the distribution of questions in this examination-

    Sub-topics

    No. of questions

    Geography

    7

    History

    9

    Indian Environment

    2

    Indian Culture

    1

    Economics

    7

    Indian Politics

    4

    Physics

    2

    Chemistry

    7

    Biology

    7

    Computer

    2

    Important dates, Awards, and others

    2

    From the given table, we can draw conclusion that SSC had asked maximum number of questions from History, Biology, Economics, Geography, Indian Politics, and Chemistry. The difficulty level of these questions was moderate to high and require a systematic approach for studying the journals & newspapers regularly. Hence, we suggest you to allocate more time on these topics to attain high marks in next SSC CGL exams. Let us have a look at these questions & their solutions-

    1. Voting is

    a) Universal adult franchise.

    b) The process by which voters exercise their right to vote.

    c) The unit of area who constitute a unit for electing representative.

    d) The process of selecting representative

    Ans. d.

    Explanation: In voting process, voter elects the representative expressing their consent on a particular person by voting.

    2. Gandhiji’s famous Quit India Movement call to the British was given in-

    a) 1943

    b) 1940

    c) 1942

    d) 1941

    Ans. c.

    Explanation: The Quit India Movement was a movement launched at the Bombay session of the All-India Congress Committee by Mahatma Gandhi on 8 August 1942, during World War II, demanding an end to British Rule of India.

    3. What is the plural voting system?

    a) Eligible voter exercise one vote and some voters with specific qualifications cast more than one vote.

    b) All the citizens caste three votes each.

    c) Only the higher officials caste more than one votes.

    d) Candidates themselves caste more than one vote.

    Ans. d.

    Explanation: Plural voting is the practice whereby one person might be able to vote multiple times in an election.

    SSC CGL 2018 General Awareness (GA) and General Knowledge (GK): Detailed Topic-wise Syllabus

    4. Which of the following particles has the dual nature of particle-wave?

    a) Neutron

    b) Electron

    c) Meson

    d) Proton

    Ans. b.

    Explanation: Like all elementary particles, electrons exhibit properties of both particles and waves. They can collide with other particles and can be diffracted like light. 

    5. Surplus budget is recommended during:

    a) Famines

    b) War

    c) Depression

    d) Boom

    Ans. d.

    Explanation: A budget surplus is a period when income exceeds expenditures. This situation in economics is referred as ‘Boom’.

    6. Economic profit or normal profit is the same as:

    a) net profit

    b) accounting profit

    c) optimum profit

    d) maximum profit

    Ans. a.

    Explanation: An economic profit or loss is the difference between the revenue received from the sale of an output and the opportunity cost of the inputs used. This is also known as ‘Net Profit’.

    7. What is the currency of Saudi Arabia?

    a) Lira

    b) Pound

    c) Riyal

    d) Dinar

    Ans. c.

    Explanation: The Saudi riyal is the currency of Saudi Arabia.

    8. The one rupee note bears the signature of-

    a) Secretary, Ministry of Finance

    b) Finance Minister

    c) None of these

    d) Governor, Reserve Bank of India

    Ans. a.

    Explanation: The One Rupee note is issued by Ministry of Finance and it bears the signatures of Finance Secretary, while other notes bear the signature of Governor RBI.

    9. Granite, quartzite areas have upstanding look because

    a) these rocks are not easily

    b) mechanically weathered faster

    c) not easily worn down

    d) these rocks are resistant to all kinds of erosion

    Ans.

    Explanation: Granite, quartzite areas have straight look because these rocks are resilient to all sort of erosion.

    10. The layer of atmosphere close to the earth’s surface is called:

    a) Exosphere

    b) Stratosphere

    c) Troposphere

    d) Ionosphere

    Ans. c.

    Explanation: The atmosphere has four primary layers, which are the troposphere, stratosphere, mesosphere, and thermosphere. These layers are in order with their altitudes with earth’s surface.

    SSC CGL 2018 Tier-I Exam: Preparation Tips and Strategy

    11. Day and Night are equal at the

    a) Prime Meridian

    b) Poles

    c) Antarctic

    d) Equator

    Ans. d.

    Explanation: Equator divides the earth into two equal parts. Equator also equalizes day and night on the earth.

    12. The metal ion present in vitamin B12 is:

    a) nickel

    b) cobalt

    c) iron

    d) zinc

    Ans. b.

    Explanation: Vitamin B12 is also called as cobalamin, because it contains a metal ion (cobalt). This makes it the largest and most complex vitamin of all.

    13. Radio activity was discovered by:

    a) Curie

    b) Becqueral

    c) Rutherford

    d) Soddy

    Ans. b.

    Explanation: Henry Becqueral was the first person, who discovered radioactivity of Uranium and After him, Marie Curie coined the term ‘Radioactivity’.

    14. The best milch breed in the world is:

    a) Sindhi.

    b) Deoni

    c) Chittagong

    d) Holstein - Friesian

    Ans. d.

    Explanation: Holstein Friesians are a breed of dairy cattle originating from the Dutch provinces of North Holland and Friesland, and Schleswig-Holstein in Northern Germany and Jutland, known for the world’s highest-production dairy animals.

    15. SIDBI Stands for:

    a) Small Industries Developmental Banker Institute

    b) Small Industrial Designed Bank of India

    c) Small Innovations Development Banker’s Institute

    d) Small Industries Development Bank of India

    Ans. d.

    Explanation: The full form of SIDBI is Small Industries Development Bank of India.

    16. India’s first Noble Prize was given for:

    a) Literature

    b) Chemistry

    c) Physics

    d) Medicine

    Ans. a.

    Explanation: Rabindranath Tagore was the first Indian to receive a Nobel Prize for his literary work ‘Geetanjali’.

    17. In which year was the Indian National Congress formed:

    a) 1885

    b) 1901

    c) 1835

    d) 1875

    Ans. a.

    Explanation: The Indian National Congress, a political party in India, was founded in 1885.

    18. Who initiated the movement to form the Indian National Congress:

    a) Annie Besant

    b) A. O. Hume

    c) W. C. Banerjee

    d) Gandhi Ji

    Ans. b.

    Explanation: A. O. Hume was one of the founding members to initiate the movement to form the Indian National Congress.

    19. Burns caused by steam are much more severe than those caused by boiling water because-

    a) Temperature of steam is higher

    b) Steam is gas and engulfs the body quickly

    c) Steam pierces through the pores of body quickly

    d) Steam has latent heat

    Ans. d.

    Explanation: Steam and boiled water both has the same temperature i.e. 100 degrees Celsius. However, steam has more latent heat than boiled water. Hence, it causes skins to burn more.

    SSC CGL Syllabus 2018: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern

    20. Who was the Indian women president of the United Nations General Assembly?

    a) Golda Mayer

    b) Margret Thatcher

    c) Sarojini Naidu

    d) Vijaya Lakshmi Pandit

    Ans. d.

    Explanation: Vijaya Lakshmi Pandit was the first women president of the United Nations General Assembly from 15thSeptember, 1953 to 21stSeptember, 1954.

    21. Best way to conserve our water resources:

    a) Encouragement of natural regeneration of vegetation

    b) All of the options mentioned here.

    c) Rain water harvesting

    d) Sustainable water utilization

    Ans. b.

    Explanation: Water conservation activities generally includes rain water harvesting, sustainable water utilization, and natural regeneration of vegetation, etc.

    22. An enzyme produced by HIV that allows the integration of HIV DNA into the host cell’s DNA is:

    a) DNA gyrase

    b) Helicase

    c) Integrase

    d) Ligase

    Ans. c.

    Explanation:  Integrase can, as an endonuclease after reverse transcription, break down the DNA of the host cell and integrate the HIV genome into the host DNA.

    23. Who of the following has given the term rhizosphere:

    a) Alexopolus

    b) Garret

    c) None of the given options

    d) Hiltner

    Ans. d.

    Explanation: Lorenz Hiltner is recognized as the first scientist to coin the term “rhizosphere” in 1904.

    24. Which among the following is the sweetest sugar?

    a) maltos

    b) lactose

    c) fructose

    d) glucose

    Ans. c.

    Explanation: fructose is used in most of the beverages and foods because it is low-cost and sweetest of all natural occurring carbohydrates.  

    25. The gene which exhibits multiple effects is known as:

    a) Pleiotropic

    b) Complementary

    c) Pseudogene

    d) Polygene

    Ans. a.

    Explanation: Pleiotropic means producing or having multiple effects from a single gene.

    26. Which of the following options correctly explains the term ‘heat budget’?

    a) It is a mode of transfer of heat through matter by molecular activity.

    b) It is the balance between incoming and outgoing radiation.

    c) It is the amount of heat which the surface of earth receives from the sun.

    d) It is the radiation from the earth in the form of long waves.

    Ans. b.

    Explanation: The balance between incoming and outgoing heat is known as Earth's heat budget.

    27. The two specific heats of gases are related by:

    a) Cp / Cv = R

    b) Cp – Cv = RJ

    c) Cp – Cv = R/J

    d) Cp + Cv = RJ

    Ans. b.

    Explanation: The specific heats of gases are given as Cp and Cv at constant pressure and constant volume respectively while solids and liquids are having only single value for specific heat.

    SSC Statistical Investigator: Job Profile, Pay Scale & Promotions

    28) Microbial degradation of nitrates into atmospheric nitrogen is known as:

    a) Nitrification

    b) Putrefacation

    c) Ammonification

    d) Denitrification

    Ans. d.

    Explanation: The loss or removal of nitrogen or nitrogen compounds, specifically, reduction of nitrates or nitrites by bacteria that usually results in the escape of nitrogen into the air, is known as ‘Denitrification’.

    29) Raja Ram Mohan Roy was the founder of:

    a) Ram Krishna Mission

    b) Arya Samaj

    c) Brahmo Samaj

    d) Prathna Samaj

    Ans. c.

    Explanation: Raja Ram Mohan Roy was a founder of the Brahma Sabha the precursor of the Brahmo Samaj, a socio-religious reform movement in India.

    30) Muddy water is treated with alum in purification process, it is termed as:

    a) coagulation

    b) absorption

    c) adsorption

    d) emulsification

    Ans. a.

    Explanation: Alum reduces the density of water due to contamination. Hence, particles of mud coagulates at the bottom of the pot/container. Hence, this process is termed as ‘Coagulation’.

    31) A Computer executes Programs in the sequence of:

    a) Decode, Fetch, Execute

    b) Fetch, Decode, Execute

    c) Store, Fetch, Execute

    d) Execute, Fetch, Decode

    Ans. b.

    Explanation: A computer executes a basic operational process of a computer in an instruction cycle (Fetch- Decode- Execute).

    32) The ash-grey soils of high-latitude coniferous forests are known as:

    a) Red and Yellow soils

    b) Tundra soils

    c) Podsols

    d) Grey-Brown soils

    Ans. c.

    Explanation: Podsol is a complex soil formation process by which dissolved organic matter and ions of iron and aluminium, released through weathering of various minerals. The iron-aluminum components causes its color to turn into ash-grey.

    33) What is popular sovereignty?

    a) Sovereignty of the legal

    b) Sovereignty of peoples

    c) Sovereignty of the people

    d) Sovereignty of the head of state

    Ans. c.

    Explanation: Popular Sovereignty is the principle that the authority of a state and its government is created and sustained by the consent of its people, through their elected representatives (Rule by the People), who are the source of all political power.

     

    34) Reserve Bank of India was nationalized in:

    a) 1949

    b) 1951

    c) 1935

    d) 1947

    Ans. a.

    Explanation: The Reserve Bank of India was nationalized with effect from 1st January, 1949 on the basis of the Reserve Bank of India Act, 1948.

    35) Which of the following is called the Light house of the Mediterranean?

    a) Vesuvius of Italy

    b) Paracutin of Mexico

    c) Stromboli of sicily

    d) Mount pelee of West Indies

    Ans. c.

    Explanation: The volcanoes at Stromboli of sicily are the most active ones in the world. Hence, it is known as “the Light House of the Mediterranean”.

    SSC CGL 2018 Quantitative Aptitude Preparation Strategy: Detailed Chapter-wise and Year-wise Analysis

    36) What is “Reformation"?

    a) The revolt against authority of pope

    b) Rise of absolute monarchy

    c) Change in attitude of man

    d) Revival of classical

    Ans. a.

    Explanation: The reformation was a schism in western Christianity initiated by Martin Luther and continued by other protestant reformers.

    37) Choose the correct option which represents the arrangement of atmospheric layers.

    a) Mesosphere, Ionosphere, Ecosphere, Troposphere, Stratosphere

    b) Ecosphere, Troposphere, Ionosphere, Mesosphere, Stratosphere

    c) Ionosphere, Ecosphere, Mesosphere, Stratosphere, Troposphere

    d) Troposphere, Stratosphere, Mesosphere, Ionosphere, Ecosphere

    Ans. d.

    Explanation: Including all layers, the order of these layers in increasing altitudes will be as follows-

     Troposphere< Stratosphere< Mesosphere< Ionosphere< Ecosphere.

    38) Which of the following is in the ascending order of Data hierarchy?

    a) Bit – Byte – Record – Field – Database – File

    b) Byte – Bit – File – Record – Database – Field

    c) Bit – Byte – Field – Record – File – Database

    d) Field – Byte – Bit – Record – File – Database

    Ans. c.  

    Explanation: The given series is in increasing order of their sizes.

    39) Evergreen type Forests are found in:

    a) Monsoon climatic area

    b) Desert region Hlaikkoi

    c) Mediterranean region

    d) Equatorial region

    Ans. d.

    Explanation: In equatorial regions, the length of day and night are equal, which is more compatible for the plant’s growth.

    40) Pulses are obtained from the family:

    a) Liliaceae

    b) Cycadaceae

    c) Fungi

    d) Leguminosae

    Ans. d.

    Explanation: The Leguminosae family (pea, legume, and bean family) includes trees, shrubs or annual herbaceous plants. Pulses belong to this category.

    41) Which one among the following industries is the maximum consumer of water in India?

    a) Engineering

    b) Textile

    c) Thermal Power

    d) Paper and Pulp

    Ans. c.

    Explanation: Water is used in the thermal power plant for the cooling purposes as it is the only and prime source of cooling.

    42) Swaraj is my Birth Right and I shall have it. This was advocated by:

    a) Mahatma Gandhi

    b) Lokmanya Tilak

    c) Lal Lajpat Rai

    d) Sardar Patel

    Ans. b.

    Explanation: Tilak was one of the first and strongest advocates of Swaraj and he is famous for his quotes in Marathi-“ Swaraj is my Birth Right and I shall have it.”

    43) Which among the following is a folk dance of India?

    a) Garba

    b) Mohiniattam

    c) Kathakali

    d) Manipuri

    Ans. a.

    Explanation: All except Garba are Indian Classical dance forms.

    How to prepare for SSC CGL Exam without coaching?

    44) Reserve transcription was discovered by:

    a) Watson & Crick

    b) Temin & Baltimore

    c) Har Govind Khorana

    d) Beadle & Tatum

    Ans. b.

    Explanation: Howard Martin Temin was a U.S. geneticist and virologist, known for his discovery reverse transcriptase.

    45) Who was the first Speaker of the Lok - Sabha:

    a) G.V. Mavalankar

    b) Dr. S.P. Mukerjee

    c) N. Sanjeev Reddy

    d) B.R. Ambedkar

    Ans. a.

    Explanation: Ganesh Vasudev Mavalankar was the first speaker of Lok Sabha, the lower house of the Parliament.

    46) Bangladesh was created in-

    a) 1971

    b) 1970

    c) 1973

    d) 1972

    Ans. a.

    Explanation: Bangladesh was created after the war between India and Pakistan in 1971.

    47) Constitutional Monarchy means :

    a) The King interprets the constitution

    b) The King is elected by the people

    c) The King exercises power as granted by constitution

    d) The King writes the constitution

    Ans. c.

    Explanation:constitutional monarchy is a form of monarchy in which the sovereign exercises authority in accordance with a written or unwritten constitution.

    48. NABARD stands for

    a) National Bank for agriculture and rural development

    b) National business for accounting and Reviewing

    c) National bureau for air and road transport

    d) National Bank for aeronautics and radar development

    Ans. a.

    Explanation: NABARD stands for National Bank For Agriculture And Rural Development.

    49. Ultra purification of a metal is done by:

    a) leaching

    b) smelting

    c) zone melting

    d) slugging

    Ans. c.

    Explanation: Zone melting is a method of purification of crystals.

    50. Which of the following plant shows chloroplast dimorphism?

    a) Wheat

    b) Sugarcane

    c) Sugar beet

    d) Rice

    Ans. b.

    Explanation: The presence of bundle sheath with chloroplast in the leaves are granulated and lacking in starch. Such feature is known as chloroplast dimorphism and generally occurred in Sugarcanes.

    SSC CGL Tier-I Exam Previous Year Papers with Solutions

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF