Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC CHSL Exam English study material: Sentence completion-I

Apr 6, 2018 18:43 IST
    ssc chsl sentence completion
    ssc chsl sentence completion

    SSC CHSL exam is a premier entry for the recruitment of clerks and postal assistants in the government departments and ministries all across the country. Clerks are the responsible persons to carry out the regular official work. There are lakhs of candidates, who are wishing to grab this opportunity and English language & comprehension is the major hurdle for them. The more you read and practice, more you become proficient.

    In addition to this, we have prepared a set of 10 questions based on sentence completion with appropriate explanations. Read and go through all of them to sharpen your skills and learn the very basic concepts of English language. Let us go-

    SSC CHSL English study material: Sentence Completion

    Take Online Quiz

    Directions: In each of the following questions, a sentence is given with a blank to be filled with an appropriate word. Four alternatives are given for each question. Choose the best one.

    1. One should always make a …………selection of books.
    a. Judicial
    b. Justified
    c. Just
    d. Judicious
    Ans.:-d.
    Explanation:-
    All the remaining words resembles to it but here adjective is to be used.

    2. Make the most of a bad……………..
    a. Job
    b. Work
    c. Tasks
    d. Bargain
    Ans.:-d.
    Explanation:-
    This is phrase and Bargain fits here well.

    3. Success gives only ………….pleasure.
    a. Momentary
    b. Momentous
    c. Monotonous
    d. Mordant
    Ans.:-b.
    Explanation:-
    In such sentences, an appropriate adjective is to be used. Hence, Momentous will be the right word to be used here.

    4. Rajesh was ………….. with a serious crime.
    a. Condemned
    b. Charged
    c. Convicted
    d. Accused
    Ans.:- b.
    Explanation:-
    Condemn/convict/accuse are different verbs and do not suit with sentence meaning.

    5. Inflation cannot be controlled while price continues to…………….
    a. Soar
    b. Mount
    c. Fly
    d. Any one of these
    Ans.:- a.
    Explanation:-
    soaring is continuous process to rise. Hence, it is the appropriate word in this sentence.

    6. Have you read the ………….news?
    a. Latter
    b. Late
    c. Latest
    d. Later
    Ans.:-c.
    Explanation:-
    Latest means the newest one. Hence, this will be the appropriate word to use here, while others have different meaning.

    7. The…………..weather forced us to stay indoors.
    a. enticing
    b. glorious
    c. restorative
    d. inclement
    Ans.:-d.
    Explanation:-
    Only inclement weather can force somebody to stay indoors.

    8. The point, which you have raised is not …….to the subject.
    a. Fit
    b. Pertinent
    c. Proper
    d. Required
    Ans.:-b.
    Explanation:-
    pertinent means relevant and it is the best word that fits here to describe the situation portrayed in the sentence.

    9. He is …………..for his evil doings.
    a. Famous
    b. Notorious
    c. Noted
    d. Admired
    Ans.:-b.
    Explanation:-
    A person can never be famous or noted or admired for his evil deeds/doings.

    10. The………….animal was looking for food.
    a. Uncivilized
    b. Wild
    c. Jungle
    d. Four-legged
    Ans:-b.
    Explanation:-
    An animal cannot related to words like uncivilized/four-legged/jungle as an adjective. Hence, Wild is the right word to be used here.

    For more related study material, keep on coming to us at our SSC exams webpages.

    All the Best!

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF