1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

UPSC IAS Prelims Exam 2016: Current Affairs Quiz Set 10

Jul 5, 2016 18:41 IST

    IAS Current Affairs is more tended towards the Current Affairs Analysis and their Backgrounders. The current event is only the tip of the iceberg and the UPSC Civil Services Exam asks about the background of that event. The Political, Economical and the Sociological dimensions of the current affairs are also important for the IAS Exam. These Current Affairs questions are framed keeping in view the pattern of IAS Exam.


    1.    Consider the following statements regarding the India’s first integrated defence communication network (DCN):
    I.    India’s first integrated Defense Communication Network (DCN) has been launched by Union Defense Minister Manohar Parrikar in New Delhi.
    II.    The DCN is a strategic, exclusive, secure and state-of-the-art communication network.
    III.    The DCN is a major step towards ensuring network centricity across the three services, Integrated Defence Staff and Strategic Forces Command.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    I and II
    c.    II and III
    d.    All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    India’s first integrated Defense Communication Network (DCN) has been launched by Union Defense Minister Manohar Parrikar in New Delhi. The DCN is a major step towards ensuring network centricity across the three services, Integrated Defence Staff and Strategic Forces Command.

    The DCN is a strategic, exclusive, secure and state-of-the-art communication network. The network will facilitate Indian Army, Indian Air force, Indian Navy and the Special Forces Command to share situational awareness for a faster decision-making process.

    It is built by HCL under a nearly Rs. 600 crore project and is capable of working on terrestrial as well as satellite mode of communication and has also been fixed onboard different military vehicles.

    2.    Which of the following states has launched the Rapid Rural Police Response System (RRPRS)?
    a.    Maharashtra
    b.    Uttar Pradesh
    c.    Punjab
    d.    Bihar

    Answer: c

    Explanation:


    A Rapid Rural Police Response System was launched across Punjab on 1 July 2016. The system was launched to ensure prompt and effective police response in over 12000 villages in Punjab.

    Under the system, the police will respond to any crime or law and order situation within 20 minutes of it being reported. 400 new motorcycles and 220 new Bolero jeeps were also flagged off under the new system.

    A special control room equipped with computer-aided dispatch software had also been set up for the purpose. Two lines were set up under the system to avoid call rush or delays.

    Click here for the QUIZ SET 9 updated last week

    3.    Which of the following Indian banks has signed an agreement of $625-million credit facility with the World Bank to support grid connected rooftop solar programme in India?
    a.    Punjab National Bank
    b.    State Bank of India
    c.    HDFC Bank
    d.    ICICI Bank

    Answer: b

    Explanation:

    The World Bank Board on 13 May 2016 approved a 625 million US dollars loan to support the India’s program to generate electricity from widespread installation of rooftop solar photo-voltaic (PV).

    The Board also approved a co-financing loan of 120 million US dollars on concessional terms and a 5 million US dollars grant from Climate Investment Fund’s (CIF) Clean Technology Fund.

    This IBRD-CIF loan has been designed to tackle a number of these barriers.  It will support a number of solar PV business models, to expand the reach of rooftop PV systems to a variety of customer groups.

    The loan, from the International Bank for Reconstruction and Development (IBRD), has a 19.5 year grace period, and a maturity of 20 years.  Loan from CIF’s Clean Technology Fund has a 10 year grace period and a maturity of 40 years.

    4.    Consider the following statements regarding India’s rooftop solar programme:
    I.    The project will finance the installation of at least 400 MW of Grid Connected Rooftop Solar Photovoltaic (GRPV) across India.
    II.    The solar PV installations will provide clean, renewable energy and will reduce greenhouse gas emissions by displacing thermal generation.
    III.    The project will be implemented by the State Bank of India (SBI). SBI will on-lend funds to solar PV developers/aggregators and end-users.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    I and II
    c.    II and III
    d.    All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    The project will finance the installation of at least 400 MW of Grid Connected Rooftop Solar Photovoltaic (GRPV) across India.  The solar PV installations will provide clean, renewable energy and will reduce greenhouse gas emissions by displacing thermal generation.

    The project will be implemented by the State Bank of India (SBI). SBI will on-lend funds to solar PV developers/aggregators and end-users.  Financing will be provided to those with sound technical capacity, relevant experience and creditworthiness as per SBI standards.

    5.    In which of the following Indian cities the BRICS Youth Summit 2016 held?
    a.    New Delhi
    b.    Guwahati
    c.    Kolkata
    d.    Mumbai

    Answer: b

    Explanation:


    The 2016 BRICS Youth Summit held in Guwahati, Assam concluded on 3 July 2016. The theme of the 2nd youth summit that started on 1 July 2016 was “Youth as bridge for Intra-BRICS Exchanges”.

    The three day summit saw participation of officials and youth of the delegation from BRICS nations, namely Brazil, Russia, India, China and South Africa.

    6.    Which of the following cities hosted the first meeting of the BRICS Working Group on Energy Saving and Energy Efficiency?
    a.    Visakhapatnam
    b.    Beijing
    c.    Cape Town
    d.    Ufa

    Answer: a

    Explanation:

    The first meeting of the BRICS Working Group on Energy Saving and Energy Efficiency commenced on 4 July 2016 in Visakhapatnam. The meeting will be concluded on 5 July 2016.
    The two-day meeting will be attended by all 5 members of BRICS (Brazil, Russia, India, China and South Africa) countries.

    The Union Power Ministry is hosting the meeting of the Working Group. India assumed the BRICS chair for 2016 and will accordingly shape and steer the BRICS agenda.

    7.    In which of the following country the 25th “Exercise RIMPAC 2016” began?
    a.    India
    b.    USA
    c.    China
    d.    Norway

    Answer: b

    Explanation:

    Exercise RIMPAC 2016, the Pacific military exercise, began on 30 June 2016 at Hawaii with 26 nations participating in the war games that will cover the Hawaiian Island and southern California. The theme of RIMPAC 2016 is Capable, Adaptive, and Partners. RIMPAC 2016 is the 25th exercise in the series that began in 1971.

    Twenty-six nations, 45 ships, five submarines, more than 200 aircraft, and 25000 personnel will participate in the biennial Rim of the Pacific (RIMPAC) exercise that is scheduled from 30 June to 4 August 2016.

    This year's exercise includes forces from Australia, Brunei, Canada, Chile, Colombia, Denmark, France, Germany, India, Indonesia, Italy, Japan, Malaysia, Mexico, Netherlands, New Zealand, Norway, China, Peru, Korea, Philippines, Singapore, Thailand, Tonga, the United Kingdom and the United States

    8.    As per the World Bank’s biennial report India ranked in Logistics Performance Index 2016?
    a.    54
    b.    35
    c.    30
    d.    10

    Answer: b

    Explanation:

    World Bank on 1 July 2016 released the Logistics Performance Index 2016 titled ‘Connecting to compete: 2016: Trade Logistics in the Global Economy.’ The 2016 Logistics Performance Index (LPI) allows for comparisons across 160 countries.

    The 2016 LPI is an interactive benchmarking tool created to help countries identify the challenges and opportunities they face in their performance on trade logistics and what they can do to improve their performance.

    Germany tops the 2016 rankings and is followed by Luxembourg, Sweden, Netherlands, and Singapore. Hong Kong SAR, China was ranked at 9th position while United States was placed at 10th Position in the list of rankings. Mainland China was placed at 27th position. Syrian Arab Republic was ranked at 160th position in the list.

    9.    As per the Human Capital Report 2016 by World Economic Forum (WEF) report on India ranked?
    a.    105
    b.    110
    c.    124
    d.    130

    Answer: a

    Explanation:


    The World Economic Forum (WEF) on 28 June 2016 released the Human Capital Report 2016. The WEF prepared the report in collaboration with Mercer, an American global human resource and related financial services consulting firm.

    The report presents an analysis by focusing on a number of key issues that can support better design of education policy and future workforce planning. The Human Capital Index 2016 ranks 130 countries on how well they are developing and deploying their human capital potential.

    India occupied the 105th position among the 130 countries surveyed in the Index. In 2015, India's position was 100th among the 124 countries surveyed in the Index. In the Asia-Pacific region, it is placed behind Sri Lanka (50), China (71), Indonesia (72), Iran (85), Bhutan (91) and Bangladesh (104).

    10.    Which of the following state has started the training named as “Exercise Jalrahat” for flood relief?
    a.    Odisha
    b.    Jharkhand
    c.    Bihar
    d.    Assam

    Answer: d

    Explanation:


    Exercise Jalrahat: a Joint Initiative by State Government and Armed Forces for Flood Relief in Assam Armed Forces and state government of Assam on 28 June 2016 started exercise JALRAHAT at Narangi Cantt of Assam. It is an initiative that is being carried on for flood relief in the state.

    Exercise Jalrahat, a joint initiative led by GAJRAJ Corps with full support from HQ Eastern Command, is based on Flood Relief in an urban setting. It is a clubbed name of the relief works that will be carried by all the three forces of India that is, Indian Army, Navy and Air Force.

    Current Affairs is the most important and crucial part of UPSC IAS Exam. In UPSC IAS Prelims Exam, many questions have the direct association with the current events and burning issues of national and international importance.It is equally important for the IAS Main Exam also.

    Click here for more Current Affairs Study Material

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF