Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

UPSC IAS Prelims Exam : Indian Polity MCQ Set 8

Dec 17, 2015 13:03 IST

    1.Consider the following statement about Constituent Assembly for India?

    I.The idea of Constituent Assembly for India was forward by M. N. Roy for the first time.
    II.That was not M. N. Roy but B. R. Ambedkar was the first who forwarded the idea of Constituent Assembly for India.
    III.Indian National Congress officially demanded a Constituent Assembly to frame the Constitution of India for the first time.
    IV.Motilal Nehru, on behalf the INC declared that ‘the Constitution of free India must be framed, without outside interference, by a Constituent Assembly elected on the basis of adult franchise’.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    A.I and II
    B.I and III
    C.III and IV
    D.All of the above

    Ans. B

    Explanation:
    The idea of Constituent Assembly for India was forward by M. N. Roy for the first time and it was Jawaharlal Nehru who on behalf of INC declared that ‘the Constitution of free India must be framed, without outside interference, by a Constituent Assembly elected on the basis of adult franchise’.

    2.Who possess the Constitutional right to issue the 'writ of prohibition'?

    A.The President of India against the ruling Government
    B.The Central government against the State Government
    C.The Supreme Court of India against a wrong move of ruling Government
    D.The Supreme Court or a High Court to an inferior court regarding her jurisdiction

    Ans. D

    Explanation:
    The Supreme Court can issue writs only for the enforcement of the fundamental Rights and not for other purposes while high courts on the other hand, can issue writs not only for the enforcement of the fundamental rights but also for other purposes.

    3. Which is the only basis for the impeachment of the President of India, mentioned in the Constitution?

    A.In case of Violation of the Constitution
    B.In case of defeat in war with neighbour country
    C.In case of communal right spread in the country
    D.In any case the President of India cannot be impeached

    Ans. A

    Explanation:
    In case of Violation of the Constitution’ is the only basis mentioned in the Constitution of India for the impeachment of the President.

    4.In either of the house of the Parliament, a , a bill seeking to create a new state or alter boundaries of existing states can be introduced, only on the recommendation of:

    A.The Chief Justice
    B.The Prime Ministers
    C.The President
    D.The Governor of the respective state

    Ans. C

    Explanation:
    A bill seeking to create a new state or alter boundaries of existing states can be introduced, only on the recommendation of the President.

    5.Which of the following is correct in terms of history of democracy?

    A.Women have always had the right to vote in democracies
    B.Democracies have always been richer than monarchies
    C.The Magna Carta, signed in 1215, was a key milestone in that it established the concept of due process.
    D.Democracies have always fully respected minority interests.

    Ans. D

    Explanation:
    In a democracy the basic rights of the minorities should not be violated by the action of majorities.

    6.Which of the following statements is true regarding the degree of economic development and democracy?

    A.Poorer countries, on average, are more democratic than richer countries
    B.Richer countries, on average, are more democratic than poorer countries
    C.There is no relationship between level of economic development and democracy
    D.All rich countries are democracies

    Ans. B

    Explanation:
    According to some scholars who pointed out the reciprocal relationship between the economic development and the democracy, a curvilinear in shape which states that at the lower level of economic level, the democracy would be unfavourable to economic development while at higher level the democracy would be favourable to economic development.

    7.Which of the following statements about the third wave of democratization is true?

    A.It occurred in the mid -19th century.
    B.It did not involve transitions from Communist authoritarian rule in Eastern Europe and the former Soviet Union.
    C.It involved the spread of democratic governments in Africa in the 1990s.
    D.It included only liberal democratic transition.

    Ans. A

    Explanation:
    The third wave democracy is also known as the Democracy's Third Wave, refer to the third major pour of democracy in the history which was propounded by Samuelson P. Huntington.

    8.Which among the following features are not exists in the federal form of government?

    A.Two sets of government exists in the federal state i.e. federal or central government and provincial government
    B.Powers are distributed between central and provincial governments
    C.Dual citizenship and allegiance is not allowed within the country
    D.Supremacy of the constitution

    Ans. C

    Explanation:
    In the federal government the powers are distributed between the national government and the regional government by the Constitution itself.

    9.In case of constitutional monarchy, the monarch

    A.has no or few legal limitations in political matters
    B.retains a distinctive legal and ceremonial role but exercise limited or no power
    C.has so all the power and no legal limitation in the political matters
    D.has no legal and ceremonial roles in the government

    Ans. B

    Explanation:
    In case of the Absolute Monarchy, the monarch has no or few legal limitations in political matters whereas in case of the Constitutional Monarchy, the monarch retains a distinctive legal and ceremonial role but exercise limited or no power.

    10.Which of the following statements is correct?

    A.The office of Governor of a state is an employment of under the Central Government.
    B.The Chief Justice of SC is appointed by the President after consultation with the Prime Minister of India as he deems necessary.
    C.A Governor poses same authority of pardoning death sentence as the President of India.
    D.During any period when the Vice-President acts as President or discharges the functions of the President, he cannot perform the duties of the Chairman of Rajya Sabha.

    Ans. D

    Explanation:
    The Governor of a state acts as an agent of Central Government but he is not an employment under the Central Government and the pardoning a death sentence lies with the President only. The Chief Justice is appointed by the President after consultation with such judges of the Supreme Court and High courts as he deems necessary.

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF