UPSC IAS Prelims 2021: Important Questions on Art & Culture - Topic 2 (Classical & Folk Music)

Check 10 most important questions on the Music of India topic of Indian Art and Culture syllabus of Indian History. These questions can be revised as a part of the UPSC Prelims 2021 exam preparation.

Created On: Feb 9, 2021 13:25 IST
UPSC IAS Prelims Important Questions on Art & Culture Classical & Folk Music
UPSC IAS Prelims Important Questions on Art & Culture Classical & Folk Music

Carnatic and Hindustani Music are the two main traditions of classical music in India. Carnatic Music is found predominantly in the peninsular regions and Hindustani music is found in the northern and central regions. Other than the classical music forms, many states have their own folk music and instruments. With a diverse cultural history, the Music of India is an important topic to study for UPSC IAS Prelims as well as the mains exam. To help aspirants prepare, we have compiled a list of 10 important questions on the folk and classical music forms of India. The questions have been prepared as per the latest exam pattern of the UPSC Prelims exam. 

Also Check:  Important Topics for Preparation of Art & Culture

Ques 1: Match the following folk music forms with their origin states:

Form of Music

State

(A) Paani hari

(I) Maharashtra

(B) Wanawan

(II) Rajasthan

(C) Powada

(III) Kashmir

(D) Pai song

(IV) Madhya Pradesh

Select the correct code:

(a) A-I, B-II, C-III, D-IV

(b) A-II, B-III, C-I, D-IV

(c) A-II, B-I, C-IV, D-III

(d) A-IV, B-II, C-I, D-III

Ans: b

Explanation:

Paani hari: Song is from the state of Rajasthan and is thematically related to water. Songs are generally about women fetching water from nearby well.

Wanawan: Folk music from kashmir which is sung during wedding ceremonies.

Powada: Folk type emerging from Maharashtra

Pai song: Songs are mostly from Madhya Pradesh sung during festivals.

Ques 2: Consider the following statements:

  1. Dhrupad is an old style of Hindustani singing, traditionally performed by male singers.
  2. Tappa music was adopted from medieval Persian music.

Which of the following given statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2 

(d) Neither 1 nor 2

Ans: a

Explanation:

Tappa is a from of Indian semi-classical vocal music. It originated from the folk songs of the camel riders of Punjab and was developed as a form of classical music by Mian Ghulam Nabi Shori.

Ques 3: Which of the following is not a type of Carnatic Music?

(a) Kriti-Kirthanai 

(b) Tarana

(c) Tillana

(d) Varnam

Ans: b

Explanation:

Types of Carnatic Music and its meaning Ragam

Tanam- Pallavi - Elab orate r hythmic a nd melodic variat ion in unmeasured sense.

Kriti-Kirthanai - Mos t popular type which r efers to devotional music laced with poetic beauty.

Varnam - Performed at the beginning of a concert ; a completely composed piece.

Padam - Slower tempoed love songs referring to the human yearning for the adored god head.

Javalis - Faster tempoed love songs with direct description of human love.

Tillana - Meaningful phrases are interspersed with variety of meaningless syllables

Ques 4: Consider the following statements:

  1. Mallikarjun Mansur was an Indian Hindustani classical singer of the Kirana Gharana.
  2. He was awarded with the prestigious Padma Bhushan award in the year 1076.

Which of the following given statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2 

(d) Neither 1 nor 2

Ans: b

Explanation:

Pandit Mallikarjun Mansur was an Indian Hindustani classical singer of the Khyal style in the Jaipur- Atrauligharana. He had received  many awards including Padmabhushan, Kalidas Summan etc.

Ques 5: Match the following types of Hindustani Music with their meanings

Type of Music

Meaning

(A) Dhrupad

(I) Syllables stung together to set a rhythm

(B) Tarana

(II) Delicate, romantic and based on imagination.

(C) Ghazal

(III) Effort from vocal chords and lungs

(D) Khayal

(IV) Independent couplets on love and devotion.

Select the correct code:

(a) A-I, B-II, C-III, D-IV

(b) A-II, B-III, C-IV, D-I

(c) A-III, B-I, C-IV, D-II

(d) A-I, B-II, CIV, D-III

Ans: c

Explanation:

Types of Hindustani Music and its meaning

Dhrupad - Effort from vocal chords and lungs

Dhamar - Play of Krishna during holy

Khayal - Delicate, romantic and based on imagination.

Thumri - Romantic religious literature

Tappa - Quick turn of phase

Bhajan - Religious devotional songs

Tarana - Syllables stung together to set a rhythm

Sabadas - Sikh religious songs

Qawali - Indo- Muslim repertories of songs in groups.

Ghazal - Independent couplets on love and devotion.

Ques 6: Consider the following statements with reference to Hindustani Classical Singer Begum Parveen Sultana:

  1. Begum Parveen Sultana is a Assamese Hindustani classical singer.
  2. She was a member of the Patiala Gharana.
  3. She is called the Queen of Thumri.

Which of the given statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 3 only

Ans: b

Explanation:

Begum Parveen Sultana is a Assamese Hindustani classical singer of the Patiala Gharana. She is among the foremost classical vocalist in India. She is known as Queen of Classical Vocal. She was confer red the Padmashri in 1976.

Ques 7: Match the following personalities with their expertise in the musical instruments given below:

Musical Instruments

Associated Personality

(A) Sarod

(I) Sikkil Sisters

(B) Flute

(II) Bade Gulam Al

(C) Shehnai

(III) Amjad Ali Khan

Select the correct code:

(a) A-III, B-I, C-II

(b) A-I, B-II, C-III

(c) A-III, B-I, C-II

(d) A-II, B-I, C-III

Ans: c

Explanation:

Sarod : AmjadAli Khan, Ali Akbar Khan, Rajiv, Taranath

Flute: N.Ramani, Hariprasad Chaurasia, T.R. Mahalingam, Pannalal Ghosh, T. S. Shankaran, Sikkil Sisters

Shehnai: Bismillah Khan  , Bagheshwari Gamar,  Bade Gulam Ali.

Ques 8: The great Indian musician Tansen sang in which of the following raga style?

(a) Dhrupad

(b) Khyal

(c) Thumri

(d) Gazal

Ans: a

Explanation:

Dhrupad is an old style of Hindustani singing, traditionally performed by male singers. The great Indian musician Tansen sang in the Dhrupad style. Dhrupad was the main form of northern Indian classical music but has now given way to Khyal. 

Ques 9: Who is known as the founder of  today’s Carnatic music?

(a) G.N. Balasubramaniam

(b) Semmangudi Srinivasa Iyer 

(c) M.L.Vasantha kumari

(d) Purandara Dasa

Ans: d

Explanation:

Purandara Dasa is credited with having founded today’s Carnatic music. He is credited with having elevated Carnatic music from religious and devotional music into the realm of a performing art.

Ques 10: Bhimsen Joshi, an Indian vocalist in the Hindustani classical tradition, belonged to which of the following Gharana?

(a) Jaipur- Atrauligharana

(b) Kirana Gharana

(c) Patiala Gharana

(d) Banaras Gharana

Ans: b

Explanation:

Bhimsen Joshi was an Indian vocalist in the Hindustani classical tradition. He was a member of the Kirana Gharana. He is famous for Khyal form of singing.  He enriched the Kirana Gharana by adding his own distinctive style and adopting characteristics from other gharanas. He was the recipient of several prestigious awards including Padma Shri, Padma Bhushan and Padma Vibhushan. Bhimsen Joshi is renowned for his unique style and mastery over ragas.

We sincerely hope that the given questions would have helped you in your Prelims preparation. You can also check the below link to keep yourself updated on the latest GK quiz and events. 

GK Quiz on Daily Static and Current Events

Also Check: Important Questions on Dance Forms in India