1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

UPSC IAS Prelims: Indian Polity : MCQ Set 6 (Fundamental Duties & DPSP)

Jun 25, 2015 11:50 IST

    1. Which of the following statements is true with respect to 42nd Constitutional Amendment Act?

            1. Fundamental Duties were incorporated into the Constitution of India by the 42nd Constitutional Amendment Act, 1976
            2. Ten Fundamental Duties were included by this Amendment
            3. The 11th Fundamental Duty was incorporated by the 86th Constitutional Amendment Act, 2002

    Select the correct answer using the code given below.

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) 1, 2 and 3

    Answer .d

    2. Fundamental Duties were added on the recommendation of which committee?

     (a) Swaran Singh Committee
     (b) Sarkaria Committee
     (c) Urjit Patel Committee
     (d) Nayar Committee

    Answer .a

    3. Consider the following statements:

       1. The duties enumerated in Art. 51-A are non-statutory duties and are not enforceable by law.
       2. Violation of the Fundamental Duties can be met with Punishment but constitution doesn’t mention any penalty for its violation.
       3. Parliament can prescribe penalty for the violation of Specific Duties

    Select the correct answer using the code given below.

    (a)    1 and 2 only
    (b)    1 and 3 only
    (c)    2 and 3 only
    (d)    1, 2 and 3

    Answer .c

    Explanation- The duties enumerated in Art. 51-A are statutory duties and are enforceable by law

    4. Which of the following is not a Fundamental Duty?

     1. To uphold and protect the sovereignty, unity and integrity of India
     2. To exercise our Universal Adult Franchise at the time of general elections
     3.  To value and preserve rich heritage of our composite culture

    Select the correct answer using the code given below.

    (a)    1 and 2 only
    (b)    1 and 3 only
    (c)    2 and 3 only
    (d)    1, 2 and 3

    Answer .b

    5. The 86th Constitutional Amendment Act, 2002 puts duty on parent or guardian to provide opportunities for education to his Child or Ward in the age of

     (a) 6 to 14
    (b) 6 to 10
    (c) 5 to 15
    (d) 6 to 16

     Answer .a

    6. Which of the following is not correctly matched?

    (a) Fundamental duties- Part IV-A
    (b) Directive principles of State policy- Part IV
    (c)Fundamental rights- Part III
    (d) none of these

    Answer .d

    7. Consider the following statements:

     1. The fundamental Rights and Directive Principles together have been described as the ‘conscience of the Constitution’ by Granville Austin
     2. DPSP are in the nature of directives to all governments of the country, Central, State as well as local.
     3. Supreme Court has held that Fundamental Rights and DPSP are distinct scheme and DPSP can override Fundamental Duties.

    Select the correct answer using the code given below.

    (a)    1 and 2 only
    (b)    1 and 3 only
    (c)    2 and 3 only
    (d)    1, 2 and 3

    Answer .a

    8. With reference to Directive Principles of State Policy, consider the following statements:

        1. The Directive Principles of State Policy (DPSP) has been taken from the constitution of Ireland
        2. 97th Constitutional Amendment Act, 2011 has included Art. 43-B, the state shall endeavour to promote voluntary formation, autonomous functioning, democratic control and professional management of Co-operative societies

    Which of the statements given above is/are correct?

      (a) 1 only
      (b) 2 only
      (c) Both 1 and 2
      (d) None of these

    Answer .c

    9. Choose the false statement among the following statements:

    (a)The 25th Constitutional Act came to be challenged before the Supreme Court in Kesavananda Bharti case (1973)
    (b) Art. 31-c was introduced by the 25th Constitutional Act which gave Art. 39(b) and 39(c) precedence over fundamental Rights
    (c)Art. 40, to organize village Panchayats as units of self government
    (d)Art. 44, to protect all monuments of historic interest and national importance

    Answer .d

    10. which article under DPSP proposes for the separation of the Judiciary from executive ?

    (a) Art. 51
    (b) Art. 50
    (c) Art. 49
    (d) Art. 48

    Answer .b

    For more IAS Prelims Questions click here

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF