1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 13 October 2015

Oct 13, 2015 17:34 IST


Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like AfDB’s plan to triple its annual climate financing, joint military exercise, and SC direction on Environment Compensation Charge among others.

1. President Pranab Mukhrejee is on a three nation visit from 10 to 15 October 2015. Which of the following countries is not among them?
a) Yemen
b) Jordan
c) Palestine
d) Israel

2. The President of the African Development Bank (AfDB), Akinwumi Adesina, on 9 October 2015 announced that the AfDB would nearly triple its annual climate financing to reach what amount by 2020?
a) 3 billion dollar
b) 4 billion dollar
c) 5 billion dollar
d) 6 billion dollar

3. Fifth joint military exercise between India and China that started at Kunming Military Academy, Yunnan Province, China on 12 October 2015 is
a) Hand-in-Hand 2015
b) Mitra Shakti-2015
c) AUSINDEX-15
d) EKUVERIN 2015

4. Third India-Sri Lanka joint training exercise that culminated on 12 October 2015 at Aundh Military Camp, Pune was
a) Hand-in-Hand 2015
b) Mitra Shakti-2015
c) AUSINDEX-15
d) EKUVERIN 2015

5. Supreme Court (SC) on 12 October 2015 asked the Union Government to take a quick decision on a Uniform Civil Code to end confusion over personal laws. Uniform Civil Code is mentioned in which Article of Constitution of India?
a) Article 26
b) Article 44
c) Article 51 (1)
d) Article 236

6. India on 12 October 2015 granted a cheque of 5 million US dollars to which country as a budgetary support?
a) Jordan
b) Palestine
c) Syria
d) Russia

7. Indian Navy on 11 October 2015 celebrated the Birth Centenary of which Naval officer?
a) Admiral SM Nanda
b) Admiral DK Joshi
c) Admiral Arun Prakash
d) Admiral Nirmal Kumar Verma

8. Which state government on 12 October 2015 proposed a 15375 crore rupees comprehensive action plan to ensure basic infrastructure in 31 cities under AMRUT in the next five years?
a) Tamil Nadu
b) Orissa
c) Rajasthan
d) Gujarat

9. The National Mission for Green India (GIM) approved the Perspective Plans & Annual Plan of Operations (APOs) for four states on 12 October 2015. In this context, consider the following statements:
I. The annual plans have been approved for Kerala, Mizoram, Manipur and Jharkhand.
II. The National Mission for Green India (GIM) is one of the eight Missions outlined under the National Action Plan on Climate Change (NAPCC).
Which is/are correct?
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II

10. Which Indian filmmaker was awarded with the J.C. Daniel Award for the year 2014 on 12 October 2015?
a) I.V. Sasi
b) Madhu Kaithapram
c) K.K. Rajeev
d) Jayan K. Cheriam

11. India signed a contract for 194 micro-light aircraft on 12 October 2015 with which Solvenian firm?
a) Pipistrel
b) Lockheed Martin
c) BAE Systems
d) Raytheon

12. Who was appointed as the Chief Financial Officer of Infosys after the resignation of Rajiv Bansal on 12 October 2015?
a) Ranganath Dwarakanath Mavinakere
b) Kevin P D'sa
c) Ashok Bhandari
d) Ganesh Murthi

13. Who was appointed as the Chief Operating Officer of Telenor India on 12 October 2015?
a) Sharad Mehrotra
b) Vivek Sood
c) Jon Fredrik Baksaas
d) Gopal Vittal

14. Malayalam filmmaker I.V. Sasi on 12 October 2015 was awarded with the prestigious J.C. Daniel Award. In this context, consider the following statements:
I. The J.C. Daniel Award is an annual award given by the Government of Kerala.
II. The award is a part of the Kerala State Film Awards.
Which is/are correct?
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II

15.
The Supreme Court (SC) of India on 12 October 2015 imposed an Environment Compensation Charge (ECC) on commercial vehicles entering Delhi, in addition to the toll tax. The ECC will be enforced for from four months on a trial basis from
a) 15 October 2015
b) 31 October 2015
c) 1 November 2015
d) 1 December 2015

Answers

1-(a)    6-(b)    11-(a)
2-(c)    7-(a)    12-(a)
3-(a)    8-(d)    13-(a)
4-(b)    9-(c)    14-(c)
5-(b)    10-(a)    15-(c)

Is this article important for exams ? Yes9 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK