Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Bones, Joints and Muscles

19-SEP-2017 18:56

    The human endoskeleton is made up of bones and cartilage of various types. Bone is a hard connective tissue in which the ground substance is very hard and contains calcium salts. Human skeleton consists of 206 bones. GK Quiz on bones, joints and muscles will help to understand the various terms related to it and also help in the preparation of various entrance examinations.

    Quiz on bones, Joints and Muscles


    Source: www.cdn.thinglink.me.com

    1. What does Axial Skeleton consists of:
    A. Skull
    B. Vertebral Column
    C. Ribs and Sternum
    D. All of the above
    Ans. D
    The skeletal elements which are present along the longitudinal axis of the body. There are 80 bones in axial skeleton. It consists of skull, vertebral column, ribs and sternum.
    2. Name the longest and heaviest bone of the body?
    A. Femur
    B. Fibula
    C. Tibia
    D. Ilium
    Ans. A
    The bones of leg consist of the femur (thigh), tibia and fibula (leg), tarsals (back of the foot), metatarsals (forefoot) and phalanges (toes). Femur is the longest and heaviest bone of the body. Femur, tibia and fibula bones together support the shank of the leg.
    3. Name the only movable bone in the skull of man?
    A. Ethmoid bone
    B. Mandible bone
    C. Nasal bone
    D. Lacrimal bone
    Ans. B
    Mandible is the only movable bone in the skull of man.
    4. Name the thinnest bone of human body?
    A. Stapes
    B. Malleus
    C. Incus
    D. Fibula
    Ans. D
    Fibula is a leg bone and is the thinnest in the human body.

    What is Blood Pressure and how it is measured?
    5. Name the muscle that act in opposition to each other?
    A. Cardiac Muscles
    B. Skeletal Muscle
    C. Antagonists muscle
    D. Stapedius muscle
    Ans. C
    Antagonists muscle act in opposition to each other.
    6. Name the smallest muscle?
    A. Gutters maximus
    B. Antagonisits
    C. Stapedius
    D. None of the above
    Ans. C
    Stapedius is the smallest muscle which is present deep inside the ear. It is just a few millimetres long and thinner than cotton thread.
    7. Due to the presence of which pigment skeletal muscles are categorised in to red and white muscles?
    A. Sarcoplasmic
    B. Myoglobin
    C. Myosin
    D. None of the above
    Ans. B
    On the basis of the presence or absence of a red pigment called myoglobin, the skeletal muscles are classified in to red and white muscles.
    8. Finger bones are also known as...........?
    A. Hamate bone
    B. Girdles
    C. Phalanges
    D. Metacarpal
    Ans. C
    Finger bones are also known as phalanges. It is of three types: proximal phalanges, intermediate phalanges and distal phalanges.
    9. How many types of Joints are present in our body?
    A. 2
    B. 3
    C. 4
    D. 5
    Ans. B
    Joints are the place of articulation between two or more bones or between a bone and a cartilage. Total three joints are present in our body: fixed or immovable joint, slightly movable or cartilaginous joint and freely movable or Synovial joint.
    10. The record of electrical activity of muscle is known as .........?
    A. Electro-Cardiogram (ECG)
    B. Electro-Myogram (EMG)
    C. Both A and B
    D. Neither A nor B
    Ans. B
    The record of heart is known as ECG and record of electrical activity of muscle is called as EMG.

    Human Skeletal System: Structure|Functions|Diseases

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK