Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Chemistry: Salts

21-FEB-2018 19:17
    GK Questions and Answers on Salts

    A salt is a compound formed from an acid by the replacement of the hydrogen in the acid by a metal. Therefore, it is formed when acids react with bases. Generally, we represent salt as Sodium Chloride but it is not like that. In fact, Sodium Chloride is just one member of a huge family of compounds called salts. GK Questions and Answers on Salts deal with various compounds of salts, how salts are formed, uses of salts, what is ph value of salt solutions etc.
    1. The acidic nature and basic nature of some salt solutions can be explained on the basis of:
    A. Splitting of a salt compound
    B. Hydrolysis of salts
    C. Both A and B
    D. Only B
    Ans. C
    The acidic nature and basic nature of some salt solutions can be explained on the basis of hydrolysis of salts. Here, hydrolysis means splitting up of a compound by the action of water.
    2. Which salt is used as a raw material for making a large number of useful chemicals in industry?
    A. Sodium Chloride
    B. Ammonium Hydroxide
    C. Ammonium Chloride
    D. Sodium Nitrate
    Ans. A
    Common Salt that is Sodium Chloride is used as a raw material for making a large number of useful chemicals in industry.
    3. Which of the following salts will give an aqueous solution having pH of almost 7?
    A. Sodium Carbonate
    B. Ammonium Nitrate
    C. Potassium Chloride
    D. Calcium Chloride
    Ans. C
    Potassium Chloride salt will give an aqueous solution having pH of almost 7.
    4. Name the salt whose aqueous solution will have no effect on either red litmus or blue litmus?
    A. Potassium Sulphate
    B. Sodium Chloride
    C. Sodium Carbonate
    D. Ammonium Sulphate
    Ans. A
    Aqueous solution of potassium sulphate salt will have no effect on either red litmus or blue litmus.
    5. Name the salt when on dissolving in water give an acidic solution?
    A. Potassium Chloride
    B. Ammonium Chloride
    C. Sodium Carbonate
    D. Sodium Acetate
    Ans. B
    Ammonium Chloride salt on dissolving in water gives an acidic solution.

    Which acid is used to peel ginger skin and how it affects health?
    6. Which of the following salt on dissolving in water give a neutral solution?
    A. Ammonium Chloride
    B. Ammonium Sulphate
    C. Potassium Chloride
    D. Sodium Acetate
    Ans. C
    Potassium Chloride salt when dissolves in water give a neutral solution.
    7. On dissolving in water, which of the following salt give an alkaline solution?
    A. Ammonium Chloride
    B. Sodium Carbonate
    C. Sodium Acetate
    D. Sodium Chloride
    Ans. B
    On dissolving in water, Sodium Carbonate salt gives an alkaline solution.
    8. Bleaching powder is formed by treating chlorine with.......
    A. Calcium Hydroxide
    B. Potassium Hydrogen carbonate
    C. Magnesium Hydroxide
    D. None of the above
    Ans. A
    Bleaching powder is formed by treating chlorine with calcium Hydroxide.
    9. What is the chemical name of Baking Soda?
    A. Potassium Carbonate
    B. Potassium Hydrogen Carbonate
    C. Sodium Hydrogen Carbonate
    D. Sodium Carbonate
    Ans. C
    Sodium Hydrogen Carbonate is the chemical name of Baking Soda.
    10. Name the salt whose aqueous solution will turn blue litmus to red?
    A. Sodium Acetate
    B. Potassium Sulphate
    C. Potassium Carbonate
    D. Ammonium Sulphate
    Ans. D
    Ammonium Sulphate salt aqueous solution will turn blue litmus to red.
    From the above Quiz we have learn about various salts, uses, composition and their ph value.

    List of the Important Salts and their Uses

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK