GK Questions and Answers on Global Reports 2020

There are many global reports released by International Institutions every year. These reports are based on different aspects like trade, human resources, and economic and social development.
Created On: May 1, 2020 11:45 IST
Modified On: May 1, 2020 13:24 IST
GK Quiz on Global Reports 2020
GK Quiz on Global Reports 2020

These 10 GK Questions ans answers are based on the latest global reports released by the International Institutions. These questions are very important for various competitive exams like IAS/PCS/SSC/Banking and CDS etc.

1. Consider the following statement.

I. Human Development Index (HDI) is released by the IMF.

II. The Human Development Index rank of India is 129 in 2019.

Which of the above statement is/are correct?
(a) Only I
(b)Only II
(c) Both correct
(d) Both incorrect 
Answer: b
Explanation: Human Development Index is released by the United Nations Development Programme (UNDP). Indian rank was 129th among 189 countries in 2019.

2. Who releases the Global Competitive Report?
(a)World bank
(b)IMF
(c)World Trade Organisation
(d)World Economic Forum
Answer:d
Explanation: Global Competitive Report is released by the World Economic Forum. Human capital, enabling environment, innovation, and Ecosystem are the key parameters of this report.

3. Which of the following statement is/are correct about the Global Competitive Report 2019?
I. Indian rank is 68th
II. Switzerland is at the top position in 2019.
III. The Global Competitiveness Report is a yearly report published since 2004.
(a) Only I,III
(b) Only I,II
(c) Only II,III
(d) All are correct
Answer: a
Explanation: In the annual report of the Global Competitiveness Report, Indian rank is 68th in 2019 while Singapore was on the top position. The Global Competitiveness Report is a yearly report published Since 2004.

4. Who releases the Global Gender Gap Report?
(a)IMF
(b)World Economic Forum (WEF)
(c) UNCTAD
(d) UNICEF
Answer: b
Explanation: Global Gender Gap Report is released by the World Economic Forum (WEF).Its benchmark includes; economic participation, political empowerment, health, and survival.

GK Questions and Answers on Gross Domestic Product(GDP) of India

5. Which of the following statement is correct about the Global Gender Gap Report 2020?
(a) It has a total of 153 participants
(b)Indian rank is 112
(c) Norway is the most gender-neutral country
(d) Yemen is the least gender-neutral country
Answer:c
Explanation: The first Global Gender Gap Report was published in 2006 by the World Economic Forum. The report of 2020 (published in 2019) has 153 participating countries. Iceland is the most gender-neutral country while Yemen is the least. Indian rank is 112 in 2020.

6. Which of the following report is not published by the World Economic Forum?
(a) The Global Risk Report
(b) Human Capital Report
(c) Global Gender Gap Report
(d) Human Development Index
Answer:d
Explanation: Human Development Index is released by the United Nations Development Programme (UNDP). Indian rank was 129th among 189 countries in 2019.

7. Which of the following report is not matched correctly?
(a) World Employment and Social Outlook: ILO
(b) Global Financial Stability Report: IMF
(c) Global Competitive Index: WEF
(d) Global Economic Prospects:WTO
Answer:d
Explanation: Global Economic Prospects report is published by the World Bank. This report predicts the GDP growth rate for different economies.

8. Which of the following parameter is not used in the preparation of the Human Development Index in India?

(a) Life expectancy
(b) Per Capita Income
(c) Education
(d) The environmental condition of the country
Answer:d
Explanation: The Human Development Index (HDI) is based on the three parameters namely; National Income per capita for the standard of living, life expectancy, and years of schooling.

9. What is the Indian rank in ‘Ease of Doing Business’ 2020?
(a)63rd 
(b)78th 
(c) 129
(d) 57
Answer: a
Explanation: The World Bank released its latest Doing Business Report(DBR, 2020) on 24th October 2019. Indian rank in this report is 63rd out of 190 countries. In 2019, Indian rank was 77th.

10. Who publishes the report on the Global social Mobility Index?
(a) World Bank 
(b) WHO
(c) World Economic Forum
(d) Asian Development Bank
Answer:c
Explanation: The Global Social Mobility Index is an index prepared by the World Economic Forum. Its first report published in 2020 that has 82 countries and the top position is occupied by Denmark. India is on 76th position.

List of Reports Published by International Organisations

GK Questions and Answers: Make in India Programme

 

Related Categories