Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on History of India

04-MAY-2017 17:50

    The history of India characterised by a bundle contradiction held together by strong but invisible threads of diverse languages, culture, periods and dynasties. It is a land of World's first urban civilisation (i.e. Indus Valley Civilization), and blended society of Aryan-Culture to form Vedic Civilization, Jainism and Buddhism. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the History of India for general awareness because without knowing our past we cannot build better tomorrows.

    History

    1. What does the term Mameluq signifies?

    A. Slave born to the free parents

    B. Child of slave parents

    C. Slave child of slave parents

    D. None of the above

    Ans: A

    2. Who built the Brihadeshwara temple?

    A. Parantaka I

    B. Anurudhapura

    C. Rajaraja I

    D. Rajaraja

    Ans: C

    3. Which commission was formed to evaluate the achievements of Wood Dispatch of 1854?

    A. Butler Commission

    B. Hunter Commission

    C. Henry Commission

    D. Sadler Commission

    Ans: B

    GK Questions and Answers on Indian Philosophy Set I 

    4. During which movement, singing Vande Mataram was meant to sedition?

    A. Quit India Movement

    B. Swadeshi Movement

    C. Individual Satyagraha

    D. Civil Disobedience

    Ans: B

    5. Who led Dandi March from Trichinopoly to Vedaranyam during civil disobedience movement?

    A. Chinappa

    B. M K Gandhi

    C. C. Rajagopalachari

    D. Sarojini Naidu

    Ans: C

    6. Who was the founder of Maurya Empire?

    A. Chandragupta Maurya

    B. Ashoka

    C. Bindusara

    D. Ajatshatru

    Ans: A

    GK Questions and Answers on Indian Philosophy Set II 

    7. Which one of the following is the oldest Veda among the following?

    A. Samaveda

    B. Yajurveda

    C. Rigveda

    D. Atharvaveda

    Ans: C

    8. Consider the following statements:

    I. Upanishads literally meant approaching and sitting near.

    II. The texts contained conversations between teachers and students.

    Choose the right option:

    A. Both I and II are correct

    B. Only I

    C. Only II

    D. Neither I nor II

    Ans: A

    9. Who among the following was the author of Arthashastra?

    A. Chanakya

    B. Ashoka

    C. Panini

    D. Vishwamitra

    Ans: A

    GK Questions and Answers on Indian Philosophy Set III 

    10. Megasthenes served as an ambassador in the court of whom among the following?

    A. Chandragupta Maurya

    B. Ashoka

    C. Samudragupta

    D. Harshvardhan

    Ans: A

    In the above GK Questions and Answers widening the understanding Indian history to the aspirants of different examinations.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK