Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Indian Parliament

19-JAN-2017 17:57

    The Parliament is the legislative organ of the Union government: It occupies a pre-eminent and central position in the Indian democratic political system due to adoption of the parliamentary form of government: Here, we are GK Questions and Answers on Indian Parliament which will be helpful in the preparation of competitive examinations like UPSC (IAS, IPS, IES, IFS, CDS, and NDA), State-PSC, SSC, Railways etc.

    1. What is the minimum age for holding office in the Lok Sabha?

    A. 18 Years

    B. 21 years

    C. 25 Years

    D. 30 years

    Ans: C

    2. A motion of no confidence against the Government can be introduced in:

    A. Rajya Sabha

    B. Lok Sabha

    C. Both A & B

    D. Neither A nor B

    Ans: B

    3. How many sessions of the Lok Sabha take place in a year?

    A. 2

    B. 3

    C. 4

    D. 5

    Ans: B

    4. Which of the following are not sessions of the Lok Sabha?

    A. Budget Session

    B. Monsoon Session

    C. Summer Session

    D. Winter Session

    Ans: C

    5. The budget is also known as:

    A. Annual Financial Statement

    B. Monthly Financial Statement

    C. Receipt and Expenditure Statement

    D. Taxation Statement

    Ans: A

    6. The Parliament of India consists of the following:

    A. President

    B. Lok Sabha & Rajya Sabha

    C. Both A and B

    D. None of the above

    Ans: C

    7. Who decides whether a bill is a Money Bill or not:

    A. President

    B. Prime Minister

    C. Speaker of the Lok Sabha

    D. Finance Minister

    Ans: C

    8. The Federal structure of Government of India provides:

    A. Two-tier system

    B. Three-tier system

    C. Four-tier system

    D. None of the above

    Ans: B

    9. Who is known as the Father of Lok Sabha?

    A. G V Mavlankar

    B. Rabi Ray

    C.P A Sangma

    D. Balram Jakhar

    Ans: A

    10. Indian Parliamentary System is based on which model?

    A. Westminster model

    B. Welfare State model

    C. Both A & B

    D. Neither A nor B

    Ans: A

    500+ GK Questions & Answers on Indian Polity & Governance

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK