GK Questions and Answers on the Geography of South America

17-APR-2018 13:16
    GK Questions and Answers on the Geography of South America

    South America is the fourth largest continent in size. It is bordered by the Atlantic Ocean to the east and the Pacific Ocean to the west. The geography of South America is dominated by the Andes Mountain Range and the Amazon River (second longest river in the world).

    1. South America is a continent located in which hemisphere?

    A. Western Hemisphere

    B. Eastern Hemisphere

    C. Northern Hemisphere

    D. Sothern Hemisphere

    Ans: A

    Explanation: South America is a continent located in the western hemisphere. About 2/3 part of this continent lies in the tropical region, south of the equator. Hence, A is the correct option.

    2. Which of the following connects the South America to North America?

    A. Atlantic Ocean

    B. Isthmus of Panama

    C. Island of Tierra del Fuego

    D. Equator

    Ans: B

    Explanation: South America is connected to the North America through the Isthmus of Panama. Hence, B is the correct option.

    3. Which of the following is the highest peak of South America?

    A. Mt. Quinto

    B. Mt. Etna

    C. Mt. Aconcagua

    D. Mt. Cotopaxy

    Ans: C

    Explanation: Mt. Aconcagua is the highest peak of South America. Hence, C is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Geography of North America

    4. Which of the following is the highest active volcano of the South America?

    A. Kilauea

    B. Mt. St. Helens

    C. Mt Merapi

    D. Mt Cotopaxy

    Ans: D

    Explanation: Mt. Cotopaxy lies in South America which is the highest active volcano of the world. Hence, D is the correct option.

    5. Which of the following is the highest navigable lake in South America?

    A. Lake Titicaca

    B. Brokopondo Reservoir

    C. Lake Maracaibo

    D. Lake Valencia

    Ans: A

    Explanation: The highest navigable lake i.e. Lake Titicaca (on the border of Bolivia and Peru) is situated on the Bolivian plateau, South America. Hence, A is the correct option.

    6. The southern tip of which South American Island is called the 'Cape Horn'?

    A. Caribbean Island

    B. Island of Tierra del Fuego

    C. Magdalena Island

    D. East Falkland

    Ans: B

    Explanation: The island of Tierra del Fuego lies in the extreme south of South America and the southernmost tip of this island is called the ‘Cape Horn’. Hence, B is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Geography of Antarctica

    7. Which of the following South American island is famous for its mysterious history and giant stone statues?

    A. Chiloe Island

    B. Margarita Island

    C. Easter Island

    D. Blanquilla Island

    Ans: C

    Explanation: Easter Island of South America is an isolated Polynesian island famous for its mysterious history and giant stone statues. Hence, C is the correct option.

    8. Which of the following South America River is the most voluminous and the second longest river of the world?

    A. Rio Sao Francisco

    B. Xingu River

    C. Orinoco River

    D. Amazon River

    Ans: D

    Explanation: Amazon is the most voluminous and the second longest river of the world. It originates in the Andes and after passing through Brazil, drain into the Atlantic Ocean. Hence, D is the correct option.

    9. Which is the highest waterfall in South America and also in the world?

    A. Angels Falls

    B. Iguazu Falls

    C. Guaira Falls

    D. Smoke Falls

    Ans: A

    Explanation: The Angels Fall is the highest waterfall in the world is situated on the plateau of Guyana. Hence, A is the correct option.

    10. Which of the following island of Ecuador is the natural fertility centre of Olive Ridley Turtle?

    A. Robinson Crusoe Island of Ecuador

    B. Galapagos Island of Ecuador

    C. San Andres Island of Ecuador

    D. Isabela Island of Ecuador

    Ans: B

    Explanation: The ‘Galapagos’ island of Ecuador is the natural fertility centre of Olive Ridley Turtle. Hence, B is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Geography of Australia

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK