GK Questions and Answers on the Indo-Greek Kingdoms

15-DEC-2017 15:41
    GK Questions and Answers on the Indo-Greek Kingdoms

    The Indo-Greek Kingdoms or Greco-Indian Kingdoms (Partially Hellenistic kingdoms) ruled over the northwest regions of the Indian Subcontinent by more than thirty kings, often conflicting with one another. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the GK Questions and Answers on the Indo-Greek Kingdoms for the aspirants who can concretise their reading by practicing below questions and answers.

    1. The Indo-Greek rulers have been mentioned as ________ in the Indian literature.

    A. Yavanas

    B. Maitrai

    C. Yaksha

    D. Naumiksh

    Ans: A

    2. Who among the following Indo-Greek Rulers of Ancient India was undefeated in the battle field and posthumously named as 'the Invincible'?

    A. Euthydemus I

    B. Demetrius I

    C. Pantaleon

    D. Agathocles

    Ans: B

    3. Which Indo-Greek Ruler of Ancient India started Yavana Era that starts from 186-185 BC?

    A. Apollodotus I

    B. Antimachus II

    C. Demetrius I

    D. Euthydemus I

    Ans: C

    4. Which Indo-Greek Ruler of Ancient India issued a series of "pedigree" dynastic coins, probably with the intent to advertise his lineage and legitimize his rule?

    A. Euthydemus I

    B. Demetrius I

    C. Pantaleon

    D. Agathocles

    Ans: D

    GK Questions and Answers on Ancient Books on Science and Medicines

    5. Who among the following considered as the real founder of Indo-Greek Kingdom in India?

    A. Apollodotus I

    B. Agathocles

    C. Antimachus II

    D. Menander I

    Ans: A

    6. Which of the following Indo-Greek ruler embraced the Buddhist faith, as described in the Milinda Panha, a classical Pali Buddhist text on the discussions between Milinda and the Buddhist sage Nāgasena?

    A. Zoilos I

    B. Demetrius III

    C. Menander I

    D. Eucratides

    Ans: C

    7. Which of the following Indo-Greek ruler bears the Pali title "Dhramikasa" ("Follower of the Dharma")?

    A. Zoilos I

    B. Demetrius III

    C. Menander I

    D. Eucratides

    Ans: A

    8. Consider the following statement (s) related to the Indo-Greek Kingdoms

    I. Indo-Greek rulers were the one whose coins carried the portrait of kings and their names.

    II. They were the first rulers to issue gold coins.

    III. Gandhara School of Art was developed under Indo-Greeks.

    Which of the above statement (s) is/are correct?

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Only III

    D. All of the above

    Ans: D

    GK Questions and Answers on the Chola Dynasty

    9. Consider the following statement (s) related to the Antimachus II

    I. He ruled over vast territory from the Hindu-Kush to the Punjab around 170 BCE.

    II. He issued bilingual bronzes with aegis / laurel wreath and palm. Both these and the goddess Nike seem to allude to his epithet "the Victorious".

    Which of the above statement (s) is/are correct?

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: D

    10. Who was the first Greek king to strike Indian coins, peculiar irregular bronzes representing a lion with a dancing Indian woman?

    A. Euthydemus I

    B. Demetrius I

    C. Pantaleon

    D. Agathocles

    Ans: C

    Above 10 GK Questions and Answers on the Indo-Greek Kingdoms will enhance the general knowledge of the readers about the Indo-Greek Rulers of Ancient India and their contribution.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK