Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Sur Empire

14-DEC-2017 13:08
    GK Questions and Answers on the Sur Empire

    Sher Shah Suri was known to be a great warrior and an able administrator whose works laid the foundation for the later Mughal emperors. His system of tri-metalism came to characterise Mughal coinage. Here, are giving 10 GK Questions and Answers on the Sur Empire will concretise the reading of aspirants.

    1. Which of the following book provides detailed citations about Sher Shah's administration?

    A. Tarikh-I-Sher Shahi

    B. Tuzuk-I-Shahi

    C. Tazul Masiri

    D. All of the above

    Ans: A

    2. Which of the following Sur architecture designated as the 'UNESCO World Heritage Site'?

    A. Rohtasgarh Fort

    B. Rohtas Fort

    C. Grand Sher shah Suri Masjid

    D. Humayun Citadel

    Ans: B

    3. What is the name of mosque at Purana Quila, Delhi which was built in 1541 AD?

    A. Ibadat-I-Masjid

    B. Sher Shah Suri Masjid

    C. Qila-i-Kuhna mosque

    D. Grand Sher shah Suri Masjid

    Ans: C

    3. Consider the following

    I. They were the Pashtun origin.

    II. Sur Empire systematized administrative reforms, promoted economic growth and created a trustworthy relationship with the public.

    Which of the above is/are correct about Sur Empire?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    4. Consider the following

    I. He defeated the combined forces of the Lohani chiefs of Bihar and Mohamud Shah of Bengal at Surajgarh.

    II. Encounter on the fort of Chunar was the Sher Shah’s diplomatic surrender.

    Which of the above is/are correct about the 'Military Achievements of Sher Shah Suri'?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    GK Questions and Answers on Indian Paintings

    5. Which of the following military conquest of Sher Shah Suri brought Bihar under his control?

    A. Battle of Chausa

    B. Battle of Kannauj

    C. Invasion of Bengal

    D. Battle at Surajgarh

    Ans: D

    6. Who was the founder of Suri Empire?

    A. Sher Shah Suri

    B. Ibrahim Khan Suri

    C. Hassan Khan Sur

    D. Bahlul Khan Suri

    Ans: A

    7. What was the childhood name of Sher Shah Suri?

    A. Jauna Khan

    B. Farid Khan

    C. Jamal Khan

    D. Bahlul Khan

    Ans: B

    8. Who among the following rewarded Sher Shah Suri the title Sher Khan (Tiger Lord)?

    A. Ibrahim Khan Suri

    B. Jamal Khan

    C. Bahar Khan

    D. Bahar Khan Lohani

    Ans: C

    9. Which of the following battle marked the beginning of the downfall of Human’s reign?

    A. Battle of Chausa

    B. Batttle of Kannauj

    C. Suppression of Khokhars

    D. Conquest of Kalinjar

    Ans: A

    10. Which of the following was the last battle of Sher Shah Suri?

    A. Conquest of Marwa

    B. Conquest of Kalinjar

    C. Conquest of Punjab

    D. Batttle of Kannauj

    Ans: B

    Above 10 GK Questions and Answers on the Sur Empire will be helpful for the aspirant who are preparing for the different competitive examinations.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on