GK Questions and Answers on Indian Paintings

01-SEP-2017 17:51
    GK Questions ans Answers on Indian Paintings

    Do you know that paintings have their origin from ancient past? They depict the life and customs followed by the people of those times. They also show how the kings and queens dressed or how the courtiers sat in the royal assembly. We can say that these paintings represent the culture of that time. Some of the literary sources also show that paintings whether religious or secular were considered an important form of artistic expression and were practised. Indian painting is the result of the synthesis of various traditions and its development is an ongoing process. This article deals with the Indian paintings which will help in various examination preparations.
    1. Which Buddhist text describes the existence of painted figures in many royal buildings?
    A. Vinayapitaka
    B. Sut Pitaka
    C. Abhidhamma Pitaka
    D. None of the above
    Ans. A
    2. Which of the following statements are correct regarding Paintings:
    (a) Kamasutra written by Vatsayana mentions about 64 kinds of Paintings.
    (b) The Vishnudharmottara purana has a section on painting called Chitrasutra.
    (c) The play Mudrarakshasa mentions numerous Patas.
    (d) Lepyacitras, lekhacitras are examples of various types of paintings of Gupta era.
    Correct Options are:
    A. (a) and (b) are correct
    B. (b) and (d) are correct
    C. (a) and (d) are correct
    D. (a), (b) and (c) are correct
    Ans. D
    3. Flowers, leaves and plants were depicted first time in the paintings of which period?
    A. Mughal Sultanat
    B. Gupta Period
    C. Delhi Sultanat
    D. Maurya Period
    Ans. C
    4. Persian and Arabic influence in the Paintings were seen in which period of history?

    A. Mughal Sultanat
    B. Delhi Sultanat
    C. Both A and B
    D. Neither A nor B
    Ans. B

    Buddhist Mudras, Hand Gestures and Meaning
    5. Miniature painting was developed in which part of India?
    A. Northern India
    B. North-West India
    C. Eastern India
    D. North-East India
    Ans. C
    6. In whose Emperor reign illumination and individual miniatures were replaced by wall painting, the most vital form of art?

    A. Mohammad Bin Tughlaq
    B. Alauddin Khilji
    C. Akbar
    D. Shah Jahan
    Ans. C
    7. The art of painting reached its climax during the period of which emperor of Medieval India?

    A. Akbar
    B. Shah Jahan
    C. Jahangir
    D. Aurangzeb
    Ans. C

    Mauryan Empire: Art and Architecture
    8. Which of the following had played an important role in Bengal School of Art?
    (a) Rabindranath Tagore
    (b) Abanindranath Tagore
    (c) E.B. Havell
    (d) Ananda Kehtish
    Correct Options are:
    A. Both (a) and (b)
    B. Both (b) and (c)
    C. Both (c) and (d)
    D. All of the above
    Ans. D
    9. The Progressive Artists Group in Bombay in 1948 was developed under ...........

    A. K.C.S Paniker
    B. S .H. Raza
    C. Francis Newton Souza
    D. S.K. Bakre
    Ans. C
    10. Which of the following belong to Madras School of Art?

    A. Debi Prasad Roy Chowdhury
    B. K.C.S Paniker
    C. Both A and B
    D. Neither A nor B
    Ans. C

    Architectural Landmarks of the Sultanate Period: A Detailed Account

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK