GK Questions with answers on Environment & Ecology: Biodiversity Hotspots in India Set III

15-SEP-2016 09:22

    GK Questions with answers on Environment & Ecology: Biodiversity Hotspots in India Set III consists of 10 MCQs which are made while keeping in mind the relevance of the subject and its importance for an exam point of view. These MCQs helps the aspirant in the preparation of examinations like UPSC-Prelims, CDS, NDA, State-PSC, SSC, Railways etc.

    1. Which of the following species of plant are in the list of an endangered species in India?

    A. Rauvolfia serpentina

    B. Sandal wood

    C. Cycas beddonei

    D. All of the above

    Ans: D

    2. Name the forest which is known as “The lungs of the planet earth"?

    A. Tundra Forest

    B. Taiga Forest

    C. Amazon Rain Forest

    D. Mangrove forests

    Ans: C

    3. Quinine is a medication used to prevent and treat malaria is extracted from?

    A. Cinchona

    B. Eucalyptus

    C. Mango

    D. All of the above

    Ans: A

    4. The active chemical reserpine is obtained from?

    A. Rauwolfia serpentina

    B. Datura

    C. Atropa

    D. Papaver

    Ans: A

    5. Historic convention on Biological diversity which is known as Earth summit held in the year?

    A. 1972

    B. 1980

    C. 1992

    D. 1996

    Ans: C

    6. Which of the following species has the highest percentage of endangered species?

    A. Mammals

    B. Insects

    C. Reptiles

    D. Amphibians

    Ans: D

    Natural Vegetation

    5. World Wildlife Fund was established on?

    A. 24 May, 1967

    B. 29 April, 1961

    C. 29 October, 1961

    D. 24 June, 1979

    Ans: B

    6. The Tigerfish is from?

    A. England

    B. Japan

    C. Africa

    D. None of the above

    Ans: C

    7. Which types of forests are known as Taiga forests?

    A. Coniferous

    B. Mediterranean

    C. Tropical Deciduous

    D. Temperate Deciduous

    Ans: A

    Wild Life and National Parks

    8. The Arctic owl is found in?

    A. Temperate Grasslands

    B. Tropical Grasslands

    C. Tundra Vegetation

    D. Mangrove forests

    Ans: C

    9. Name a common animal found in Tropical Evergreen Forest?

    A. Monkey

    B. Camel

    C. Giraffe

    D. None of the above

    Ans: A

    10. In which of the following places Steppe Grassland is found?

    A. Central Asia

    B. North America

    C. Australia

    D. South Africa

    Ans: A

    1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK