GK Questions with answers on Geography India - Drainage System Set IX

Jan 2, 2017, 16:04 IST

GK Questions with answers on Geography India - Drainage System Set IX in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for examinations like UPSC, IAS, SSC, CDS, NDA, Railways etc.

GK Questions with answers on Geography India - Drainage System Set IX in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations.

1. Find out the odd pair.

A.  Indus River: Astor

B.  Jhelum: Lidar

C.  Chenab: Ranjit Sagar

D. Ravi: Thein Dam

Ans: C

2. Match the following from Set I to Set II

    Set I                                  Set II

1.  Ravi (Parushni)            a. Rakash Tal

2. Beas                            b. Tubul Project

3. Jhelum                         c. Pong Reservoir

4. Sutlej                           d. Ranjit Sagar

Code:

      1       2        3         4

A.   d       c        b         a

B.   a       b        c         d

C.   d       c        b         a

D.   a       c        b         d

Ans: A

3. Which of the following river originates from  Annasagar in Ajmer district and disappears in Rann of Katchh?

A. Tapti

B. Luni

C. Sarawati

D. Sabarmati

Ans: B

4. Hundru Waterfall is located on which of the Follwing River?

A. Saravati

B. Kosi

C. Mahanadi

D. Sabarnarekha

Ans: D

5. Which of the following river is not the tributary of Mahanadi?

A. Sheonath

B. Hasdo

C. Mand

D. Subansiri

And:  C

List of Towns situated on the Banks of River

6. India's highest Dam i.e. Bhakra Nangal Dam is constructed on which river?

A. Sutlej

B. Ganga

C. Bhagirathi

D. Brahmaputra

Ans: A

7. Find out the correct match:

A. Durgapur- Hugli

B. Hyderabad -Musi

C. Surat - Alaknanda

D. Badrinath- Krishna

Ans: B

8. Which of the following river form Jog/Gersoppa?

A. Kaveri

B. Saravati

C. Mandovi

D. Ghatprabha

Ans: B

9. Nagarjuna Sagar and Alamatti Dams are constructed on which river?

A. Narmada

B. Mahanadi

C. Krishna

D. Godavari

Ans: C

10. Which of the following flows by the combination of flow of Wardha and Wainganga?

A. Bhima

B. Sabari

C. Indravati

D. Pranhita

Ans: D

1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

Jagranjosh
Jagranjosh

Education Desk

Your career begins here! At Jagranjosh.com, our vision is to enable the youth to make informed life decisions, and our mission is to create credible and actionable content that answers questions or solves problems for India’s share of Next Billion Users. As India’s leading education and career guidance platform, we connect the dots for students, guiding them through every step of their journey—from excelling in school exams, board exams, and entrance tests to securing competitive jobs and building essential skills for their profession. With our deep expertise in exams and education, along with accurate information, expert insights, and interactive tools, we bridge the gap between education and opportunity, empowering students to confidently achieve their goals.

... Read More

Get here current GK and GK quiz questions in English and Hindi for India, World, Sports and Competitive exam preparation. Download the Jagran Josh Current Affairs App.

Trending

Latest Education News