Jagran Josh Logo

GK Questions with answers on Science: Physics (Electricity) Set I

28-JUN-2016 10:28

    GK Questions with answers on Science: Physics (Electricity) Set I , in this set you will find repository of 10 Objective Type Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations as well as academic examinations.

    1. What is the SI unit of electric charge?

    A. Volt

    B. Coulomb

    C. Ampere

    D. ohm

    Answer: B

    2. How much force does one coulomb of electric charge exerts on an equal charge placed at a distance of one metre from it?

    A. 9 * 109 Newton

    B. 10 * 109 Newton

    C. 9 * 108 Newton

    D. 8 * 109 Newton

    Answer: A

    3. An electron possesses a negative charge of:

    A. 16 * 10-19 C

    B. 1.60 * 10-19 C

    C. 26 * 10-19 C

    D. 1.8 * 10-19 C

    Answer: B

    4. How many electrons taken together make one coulomb?

    A. 6.25 * 1018 electrons

    B. 3.25 * 1018 electrons

    C. 2.25 * 1018 electrons

    D. 4.25 * 1018 electrons

    Answer: A

    5. Which of the following is a conductor of electricity?

    A. Silver

    B. Copper

    C. Aluminium

    D. All of the above

    Answer: D

    6. Substances through which electricity cannot flow are called:

    A. Conductors

    B. Insulators

    C. Wires

    D. Battery

    Answer: B

    7. Which of the following is an insulator?

    A. Carbon

    B. Rubber

    C. Silver

    D. Copper

    Answer: B

    8. What should be present in a substance to make it a conductor of electricity?

    A. Strongly held electrons

    B. Strongly held protons

    C. Free electrons

    D. Free protons

    Answer: C

    9. Which of the following is an example of static electricity?

    A. Glass rod rubbed with silk cloth

    B. Ebonite rod rubbed with wool

    C. Lightening in the sky

    D. All of the above

    Answer: D

    10. What is the work done in moving a unit positive charge from infinity to that point in electric field called?

    A. Electric potential

    B. Potential difference

    C. Electric current

    D. Electric circuits

    Answer:  A

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK