1. Home
  2.  |  
  3. General Knowledge Quiz  |  

GK Quiz on Global Warming

22-OCT-2018 18:20
    GK Quiz on Global Warming

    Global warming is the observed century-scale rise in the average temperature of the Earth's climate system and its related effects, as part of climate change. The increased volumes of carbon dioxide and other greenhouse gases released by the burning of fossil fuels, land clearing, agriculture, and other human activities, are believed to be the primary sources of the global warming that has occurred over the past 50 years.

    1. Reducing the amount of future climate change is called:

    A. Mitigation

    B. Geo- engineering

    C. Adaptation

    D. None of these

    Ans: A

    2. The most visually striking evidence of global warming is:

    A. The increased precipitation along the Gulf coast states

    B. Highly varying temperature fluctuations felt during the winter months

    C. Rapid melting of glacial ice on nearly every continent

    D. All of the above

    Ans: C

    3. Climate represents……………..

    A. The long-term average weather and its statistical variation for a given region

    B. Weather averaged over a year

    C. It is a measure of variations in the amount of precipitation

    D. None of the above

    Ans: A

    4. Greenhouse effect refers to:

    A. Ability of atmosphere to retain water vapor

    B. Ability of certain atmospheric gases to trap heat and keep the planet relatively warm

    C. Ability of cloud to scatter electromagnetic radiation

    D. None of the above

    Ans: B

    5. Loss of sea ice by melting in the Arctic Ocean:

    A. Will result in sea-level rise

    B. May result in positive feedback that amplifies global warming

    C. Will result in cooler temperature in the Arctic

    D. None of the above

    Ans: B

    GK Questions and Answers on Natural Hazards & Disaster Management

    6. Which of the following gas does not contribute to the global warming?

    A. Methane

    B. Carbon dioxide

    C. Sulpuhr

    D. Acetylene

    Ans: D

    7. Energy sources that do not increase carbon emissions include –

    A. Solar cells

    B. Wind mills

    C. Nuclear power plants

    D. All of the above

    Ans: C

    8. How does climate change (global warming) affect human health?

    A. By increasing illnesses such as heat stress , cardiovascular disease and kidney disease

    B. By increasing respiratory illnesses such as asthma and allergies

    C. By increasing insect borne infections such as dengue fever

    D. All of the above

    Ans: D

    9. Which of the following do you think has the least impact of climate change in forests?

    A. Change in quality and quantity of wood supply

    B. Loss of biodiversity

    C. Loss of forest based employment

    D. Altered forest productivity

    Ans: C

    10. ………………………………is the artificial modification of Earth’s climate systems through two primary ideologies, Solar Radiation Management (SRM) and  Carbon Dioxide Removal (CDR).

    A. Adaptation

    B. Geo- engineering

    C. Synchronization

    D. Mitigation

    Ans: B

    GK Questions and Answers on Oceanography and Coral Bleaching

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK