GK Quiz on Important Days in February 2022

GK Quiz on Important Days in February 2022: Solve the quiz below related to various important national and international days, events, festivals that fall in February month. Some events are observed with a particular theme to spread awareness among people.
GK Quiz on Important Days and Dates in February 2022
GK Quiz on Important Days and Dates in February 2022

GK Quiz on Important Days in February 2022: February is the second month of the year and in 2022 it has 28 days. Various important days are observed in February month including World Cancer Day, World Sustainable Day, etc.

Here, we are providing questions and answers focusing on important events or days that occur in February 2022. It will enhance knowledge and also help to remember for competitive examination.

1. World Cancer Day is observed on which day?
A. 3 February
B. 4 February
C. 6 February
D. 9 February
Ans. B
Explanation: World Cancer Day is observed on 4 February every year to raise awareness about the disease cancer, and its symptoms.

2. Which of the following are international days celebrated in February 2022?
A. Rheumatoid Arthritis Awareness Day
B. Safer Internet Day
C. Darwin Day
D. All the above
Ans. D
Explanation: All the days mentioned above are celebrated across the world.

3. World Radio Day is celebrated on:
A. 11 February
B. 13 February
C. 15 February
D. 18 February
Ans. B
Explanation: World Radio Day is celebrated on 13 February. As radio has a unique ability to reach out to the widest audience that is it can shape a society's experience of diversity. Radio stations should serve diverse communities, offer varieties of programs, viewpoints and content.

4. From 6 February to 12 February, which day is celebrated at an international level?
A. International Development Week
B. Global Family Day
C. International Day of Zero Tolerance to Female Genital Mutilation
D. World Day of Social Justice
Ans. A
Explanation: International Development Week is celebrated from 6 February to 12 February.

5.  Abraham Lincoln's Birthday is celebrated on...
A. 10 February
B. 12 February
C. 14 February
D. 16 February
Ans. B
Explanation: Abraham Lincoln was the most popular President of the United States. His birthday falls on 12 February and so this day is celebrated as Abraham Lincoln's Birthday or Lincoln Day.

6. In India, Taj Mahotsav is celebrated on which day?
A. 18 February
B. 20 February
C. 22 February
D. None of the above
Ans. A
Explanation: Taj Mahotsav or Taj Festival is celebrated at Agra and in 2022 the festival begins on 18 February and lasts till 27 February. It reveals the rich heritage of our country.

7. 20 February is observed as...
A. Word Scout Day
B. World Day of Social Justice
C. World NGO Day
D. World Wildlife Day
Ans. B
Explanation: World Day of Social Justice is observed on 20 February to highlight how social justice affects poverty eradication.

READ| National Science Day

8. Central Excise Day is observed on:
A. 22 February
B. 23 February
C. 24 February
D. 25 February
Ans. C
Explanation: On 24 February, every year Central Excise Day is observed and encourages the employees of Central Excise departments to work in a proper way to prevent corruption.

9. The second Sunday of February is celebrated as...
A. Freedom to Read Week
B. Brotherhood/Sisterhood Week
C. World Marriage Day
D. World Thinking Day
Ans. C
Explanation: Every year, the second Sunday of February is celebrated as World Marriage Day to symbolise the formalisation of a relationship between couples. This year, it falls on 13 February.

10. What is the theme of World Cancer Day 2022?
A. Not beyond us
B. We can, I can
C. I Am and I Will
D. Close the care gap
Ans. C
Explanation: World Cancer Day is celebrated on 4 February with a special theme. In 2022, the theme is "Close the care gap".

11.  National Day of Sri Lanka is observed on..........
A. 2 February
B. 4 February
C. 9 February
D. 13 February
Ans. B
Explanation: National Day of Sri Lanka is celebrated on 4 February. On this day Sri Lanka got freedom from British rule in 1948.

12. 13 February is celebrated as birth anniversary of which personality?
A. Sarojini Naidu
B. Mother Teresa
C. Anandibai Gopalrao Joshi
D. Reita Faria Powell
Ans. A
Explanation: 13 February is celebrated as the birth anniversary of the Nightingale of India i.e. Sarojini Naidu. She was born on 13 February, 1879 in Hyderabad.

13. Chhatrapati Shivaji's birthday is celebrated on which date in February?
A. 15 February
B. 17 February
C. 18 February
D. 19 February
Ans. D
Explanation: Chhatrapati Shivaji's birthday is celebrated on 19 February. He was on 19 February, 1630 in Shivneri Fort in Maharashtra.

14. World NGO Day is observed on...
A. 20 February
B. 24 February
C. 27 February
D. 29 February
Ans. C
Explanation: World NGO Day is observed on 27 February every year.

15. On which day, International Mother Language Day is celebrated?
A. 15 February
B. 18 February
C. 21 February
D. 25 February
Ans. C
Explanation: International Mother Language Day is celebrated on 21 February every year.
So, this is the quiz on Important Days (National and International) in February 2020.

READ| Important Days and Dates in February 2022

 

 

 

 

Get the latest General Knowledge and Current Affairs from all over India and world for all competitive exams.
Jagran Play
खेलें हर किस्म के रोमांच से भरपूर गेम्स सिर्फ़ जागरण प्ले पर
Jagran PlayJagran PlayJagran PlayJagran Play

Related Categories