Search

GK Quiz on Important Days and Dates in July 2020

July month has various events and some of them are celebrated with a particular theme. Therefore, important days and dates of July month are given in the form of questions and answers with explanations which will increase your general knowledge and also help in the preparation of competitive examinations.
Jul 2, 2020 12:54 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
GK Quiz on Important Days in July 2020
GK Quiz on Important Days in July 2020

Sometimes we have seen that instead of reading the whole story it is easy to solve and practice questions and answers of the respective topics. With the help of MCQs preparation becomes easy. So, let us solve the quiz on important days and dates in July month and try to find what special is in this month.

1. 1st July is celebrated as:
A. Doctor’s Day
B. Postal Worker day
C. Canada Day
D. All the above
Ans. D
Explanation:
1st July is celebrated as Doctor’s day, Postal Workers Day, Canada Day, Chartered Accountants Day, National U.S. Postage Stamp Day, and National Gingersnap Day.

2. National Anisette Day is observed on:
A. 2nd July
B. 6 July
C. 9 July
D. 11 July
Ans. A
Explanation:
National Anisette Day is observed on 2nd July every year and is popular in Spain, Italy, Portugal and France.

3. 4 July is celebrated as:
A. National Fried Clam Day
B. Independence Day USA
C. World UFO Day
D. None of the above
Ans. B
Explanation:
Independence Day USA is celebrated every year on 4 July.

4. When is World Population Day celebrated?
A. 10 July
B. 11 July
C. 12 July
D. 13 July
Ans. B
Explanation:
World Population Day is observed annually on 11 July to focus the attention on the urgency and importance of population issues.

5. World Zoonoses Day is celebrated on:
A. 4 July
B. 5 July
C. 6 July
D. 8 July
Ans. C
Explanation:
World Zoonoses Day is observed every year on 6 July to emphasise and bring the problem awareness amongst people and teach them to take the right action.

United States Independence Day

6. National Simplicity Day is observed on 12 July every year to honour........
A. Henry David Thoreau
B. Woodrow Wilson
C. David Hume
D. John Locke
Ans. A
Explanation:
National Simplicity Day is observed annually on 12 July to honour Henry David Thoreau.

7. Paper Bag Day is observed on:
A. 5 July
B. 9 July
C. 12 July
D. 15 July
Ans. C
Explanation:
Paper Bag Day is observed on 12 July annually to recognise the importance of an invention of Paper Bag.

8. French National Day is celebrated as Bastille Day on:
A. 12 July
B. 14 July
C. 17 July
D. 18 July
Ans. B
Explanation:
Bastille Day is celebrated on 14 July every year. This day marks the anniversary of Storming of the Bastille on 14 July, 1789.

9. 18 July is observed as:
A. World Day for International Justice
B. International Nelson Mandela Day
C. National 7-Eleven Day
D. World Tourism Day
Ans. B
Explanation:
International Nelson Mandela Day is observed on 18 July every year to call us every day, to make the world a better place.

10. Pi approximation Day is celebrated on:
A. 17 July
B. 20 July
C. 22 July
D. 23 July
Ans. C
Explanation:
Pi Approximation Day is observed on 22 July every year because of the value of Pi that is 22/7.

World UFO Day 2020: History, Significance, and Key Facts

11. Which Day is celebrated on 26 July and named after the success of the Operation Vijay?
A. Kargil Vijay Diwas
B. Shaheed Diwas
C. Vijayeebhawa
D. None of the above
Ans. A
Explanation:
Kargil Vijay Diwas is observed on 26 July and is named after the success of the Operation Vijay. The Kargil war was ended on 26 July which continued approx 60 days.

12. Fourth Thursday in July is celebrated as:
A. National Thermal Engineer Day
B. National Refreshment Day
C. National Postal Day
D.  Pi Day
Ans. B
Explanation:
National Refreshment Day is observed annually on the fourth Thursday in July which falls on 23 July in 2020.

13. World Hepatitis Day is observed annually on:
A. 24 July
B. 26 July
C. 28 July
D. 30 July
Ans. C
Explanation:
World Hepatitis Day is observed annually on 28 July to generate an opportunity to step up national and international efforts on hepatitis.

14. Fourth Sunday in July is celebrated as:
A. World Nature Conservation Day
B. System Administrator Appreciation Day
C. National Parents Day
D. None of the above
Ans. C
Explanation:
National Parents Day is observed on the fourth Sunday in July and in 2020 it falls on 26 July.

15. International Tiger Day is celebrated as Global Tiger Day on:
A. 26 July
B. 28 July
C. 29 July
D. 30 July
Ans. C
Explanation:
International Tiger Day is observed every year on 29 July to spread awareness about the need for conservation of Tigers.

Hope the quiz will help in the preparations for various competitive examinations.

Important Days and Dates in 2020 Year

Important Days and Dates in July 2020: National and International

 

Related Categories