GK Quiz on Supermoon Full Moon

On 8 April, 2020 people in the whole world will be able to see the biggest and brightest moon. It is known as Pink Supermoon or Super Pink Moon. Let us solve an interesting quiz on Supermoon, Full Moon.
Created On: Apr 8, 2020 17:52 IST
Modified On: Apr 8, 2020 17:52 IST
GK Quiz on Supermoon Full Moon
GK Quiz on Supermoon Full Moon

You might have noticed while looking up the sky that the Moon looks a little different each night. This is due to the various phases of the Moon and types.

1. Which of the following are the different types of Full Moons?
A. Blood Moons
B. Supermoons
C. Blue Moons
D. All the above
Ans. D
Explanation: There are several types of unusual full moon types including blood moons, supermoons, blue moons, and harvest moons, and others.

2. Who coined the term “Supermoon”?
 A. Richard Nolle
B. Michel Gauquelin
C. Shawn Carlson
D. None of the above
Ans. A
Explanation: In 1979, an American astrologer Richard Nolle coined the term supermoon to describe both a new and a full moon occurring at or near perigee.

3.  Supermoon is also known as......
A. Perigee-syzygy Moon
B. Perigee Moon
C. Both A and B
D. None of the above
Ans. A
Explanation: Supermoon is also known as perigee-syzygy Moon and is also spelled as Super Moon.

4. How a supermoon occurs?
A. It occurs when the Moon is at perigee.
B. When Moon is at the closest point to Earth in its 27-day orbit.
C. The moon at its full phase happens every 29.5 days when the sun fully illuminates the moon.
D. All the above
Ans. D
Explanation: Mainly there are two reasons for the supermoon to occur namely when the moon is at its closest approach or perigee, to the Earth in its 27-day orbit and second is the moon need to be at the full phase that happens every 29.5 days when the sun fully illuminates the moon.

5. Super Pink Moon gets its name from.....
A. Wildflowers
B. Grass
C. Soil
D. None of the above
Ans. A
Explanation: Super Pink Moon gets its name from the pink wildflowers called Wild Ground Phlox. They bloom in the spring season and are native to North America.

Different Phases of the Moon

6. In how many days the moon orbits the Earth?
A. 27 days
B. 28 Days
C. 29 Days
D. 30 Days
Ans. A
Explanation: Once every 27.322 days, the moon orbits the earth. That is it takes approximately 27 days to rotate once on its axis.

7. The well-known cycle of the Moon's phases is governed by which month?
A. Sidereal month
B. Synodic month
C. Both A and B
D. Neither A nor B
Ans. B
Explanation: Synodic month is the most familiar lunar cycle as it governs the well-known cycle of the Moon's phases. The mean length of the synodic month is 29.53059 days.

8. Name the full bright Moon that occurs closest to the start of autumn is known as.....
A. Harvest Moon
B. Blue Moon
C. Super Pink Moon
D. Blood Moon
Ans. A
Explanation: Harvest Moon term refers to the full, bright Moon that occurs closest to the autumn equinox.

9. Super Pink Moon is also known as......
A. Samkal Moon
B. Paschal Moon
C. Samach Moon
D. Puravach Moon
Ans. B
Explanation: As this full moon is the first full moon of the spring season, so-called as "Paschal Moon" that helps to set the date of Easter. The general rule is that the first Sunday after the occurrence of the Paschal Moon is designated as Easter.

10. Which of the following statement is correct about Full Moon?
A. All full moons do not look the same.
B. A full moon occurs when the Moon side facing Earth is fully lit up by the Sun.
C. Both A and B are correct
D. Neither A nor B are correct
Ans. C
Explanation: A full moon occurs when the side of the Moon facing the Earth is fully lit up by the Sun and all full moons do not look the same.

About Super Pink Moon in detail

 

Comment ()

Related Categories