Assam Police Constable GK Questions 2025: The Assam State Level Police Recruitment Board (SLPRB) conducts annual recruitment drives to fill various Constable posts. This highly competitive exam attracts a large number of participants, with General Knowledge (GK) being one of the highest-scoring subjects.
The Assam Police Constable exam is scheduled for April 6 to recruit 1645 Constables (UB), 2300 Constables (AB) in Assam Police, and 1 Constable (UB) in APRO. Given the importance of GK in the exam, practicing essential questions can enhance problem-solving skills and accuracy.
To assist candidates, we have compiled the top 30 GK questions from previous years’ Assam Police Constable exams. Many GK questions are frequently repeated, making them crucial for effective preparation. Aspirants must go through these Assam Police Constable GK Questions to strengthen their exam readiness.
Assam Police Constable GK Questions
General Knowledge and current affairs is an important section of the Assam Police Constable exam with the massive syllabus. Familiarity with all the important GK topics will boost your confidence and help you attempt the maximum number of questions. Questions asked in the GK section shall be multiple choice and need to be answered on an OMR answer sheet. Candidates will get half marks for each correct answer. Also, they are encouraged to attempt all questions, as there is no negative marking. We have compiled below the list of important and expected GK questions for the Assam Police Constable exam for the reference of the candidates.
Also, read:
Most Expected GK Questions for Assam Police Constable Exam 2025
The Assam Police Constable GK questions are asked from topics like history, science, current affairs, culture, books & authors, awards and honors, international events, important days, etc. Given below is the list of top questions often asked in the Assam Police Constable exam from the General Knowledge subject:
Q1. Which Temple was built during Salastambha Dynasty?
(A) Bhubneshwari
(B) Kamakhya
(C) Mahamaya
(D) Mahabhaira
Ans. B
Q2. What is called as “Peace Garden of North East”?
(A) Mizoram
(B) Meghalaya
(C) Sikkim
(D) Tripura
Ans. B
Q3. In which year the first Saraighat Bridge in Guwahati was constructed?
(A) 1952
(B) 1960
(C) 1962
(D) 1965
Ans. C
Q4. In cricket world cup tournaments how many times India has defeated Pakistan?
(A) 5
(B) 7
(C) 8
(D) 2
Ans. C
Q5. Whose daughter was Amrita Prabha who got married to Kashmiri Prince Meghavahana?
(A) Bhuti Varman
(B) Kalyan Varman
(C) Bhaskar Varman
(D) Bala Varman
Ans. C
Q6. East India Company annexed Kachari Kingdom because of
(A) Alliance with other kings
(B) Mis-management
(C) Conspiracy against East India Company
(D) Doctrine of Laps
Ans. B
Q7. Which player has been awarded with Arjun Award, Dronacharya Award, Rajiv Gandhi Khel Ratna and Padmashri?
(A) Abhinav Bindra
(B) Sachin Tendulkar
(C) Pullela Gopichand
(D) Saurav Gangul
Ans. C
Q8. Former football player and present Chief Minister of Manipur Sri N. Biren Singh has served in which Central Govt. Organization?
(A) CRPF
(B) BSF
(C) Assam Rifles
(D) CIS
Ans. C
Q9. Hima Das is nicknamed as
(A) Sprint Queen
(B) Dhing Express
(C) Track Queen
(D) Toofan Mai
Ans. B
Q10. India started participating in Olympic Games in the year
(A) 1900
(B) 1904
(C) 1912
(D) 1952
Ans. A
Q11. Who has won individual Gold Medal in Olympic Games?
(A) Gagan Narang
(B) Abhinav Bindra
(C) Sushil Kumar
(D) Rajyavardhan Rathor
Ans. B
Q12. Vice-President of India is the head of
(A) Lok Sabha
(B) Rajya Sabha
(C) Vidhan Sabha
(D) Parliament
Ans. B
Q13. Lord Buddha’s original name was
(A) Dushyant
(B) Siddharth
(C) Samara
(D) Siddha
Ans. B
Q14. The Autobiography “Living History” has been authored by
(A) Margaret Thatcher
(B) Benazir Bhutto
(C) Monica Lewinsky
(D) Hillary Clinton
Ans. D
Q15. The National Stock Exchange is located at
(A) Gurugram
(B) Mumbai
(C) Kolkata
(D) Chennai
Ans. B
Q16. Which was the first Assamese language Magazine?
(A) Chitra Chinta
(B) Roopkar
(C) Orunodoi
(D) Jonak
Ans. C
Q17. Who said “Man is a political animal”?
(A) Socrates
(B) Plato
(C) Dante
(D) Aristotle
Ans. D
Q18. Ek Saran Naam Dharma” was established by Srimanta Sankardev during which King’s time?
(A) Chilarai
(B) Naranarayan
(C) Bhaskar Varman
(D) Vishwa Singh
Ans. B
Q19. Shivadol was constructed by which Queen?
(A) Phuleswari
(B) Ambika Kouwari
(C) Mula Gabaru
(D) Kuranga Nayan
Ans. C
Q20. Who was known as Maharajdhiraja?
(A) Bhaskar Varman
(B) Samudra Varman
(C) Pushya Varman
(D) None of these
Ans. A
Q21. Where will you find “Golden Langur”?
(A) Pabitora
(B) Laokhowa
(C) Chakrashila
(D) Panidihin
Ans. C
Q22. The shape of coins during Ahom Kingdom was
(A) Circular
(B) Rectangular
(C) Square
(D) Octagon
Ans. C
Q23. Indian Economy is
(A) Capitalist
(B) Socialistic
(C) Mixed
(D) Fede
Ans. C
Q24. Who has been awarded Padam Shri award in 2019?
(A) Sri Arup Kumar Dutta
(B) Sri Prafulla Barua
(C) Sri Dhirendra Nath Bezbarua
(D) Sri Uddhab Bharali
Ans. D
Q25. Riyan Parag is a
(A) Football Player
(B) Cricket Player
(C) Boxer
(D) Badminton player
Ans. B
Q26. “Village Rockstars” was directed by
(A) Jahnu Barua
(B) Manju Bora
(C) Rima Das
(D) Zubin Garg
Ans. C
Q27. Council of States was renamed as
(A) Lok Sabha
(B) Sansad
(C) Rajya Sabha
(D) Vidhan Sabha
Ans. C
Q28. The term “monopoly” is associated with
(A) Capitalism
(B) Socialism
(C) Communism
(D) Mixed Economy
Ans. A
Q29. Who is the Chairman of Rajya Sabha?
(A) Speaker
(B) Chief Justice of India
(C) Vice-President of India
(D) Senior most Member of Rajya Sabha
Ans. C
Q30. Which District of Assam has no International Boundary?
(A) Dhubri
(B) Karimganj
(C) Tinsukia
(D) Kamrup (Rural)
Ans. D
Note: These Assam Police GK questions have been compiled based on the topics mentioned in the Assam Police Constable syllabus to aid in exam preparation. These questions cover important areas that might be asked in the exam. Candidates are advised to verify the answers and use them as a reference for their studies.
Comments
All Comments (0)
Join the conversation