Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment|  

Canara Bank PO (PGDBF) Exam 2018 Exam: Important General Awareness Quiz

Feb 1, 2018 14:59 IST
    Canara Bank PO (PGDBF) Exam 2018: GA Quiz
    Canara Bank PO (PGDBF) Exam 2018: GA Quiz

    General Awareness section plays a vital role to increase your score in bank recruitment exams.  Here is a General Awareness quiz for Canara Bank PO (PGDBF) exam 2018.

    1. Suffered from the aftershocks of the cancellation of high-value banknotes in November 2016, followed by the disruptive introduction of a new national goods and services tax in July last year, India’s government has forecast ........ per cent growth in gross domestic product for the fiscal year ending in March, implying a quickening pace in the second half of that period.

    a)      6.2 per cent

    b)      6.5 per cent

    c)       7 per cent

    d)      7.2 per cent

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

     2. Who among the following are the new Managing Director and CEO of the Payment utility major National Payments Corporation of India (NPCI)?

    a)      Dilip Asbe

    b)      Jitendra Singh

    c)       Ravi Jadhav

    d)      K S Chopra

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

     3. Which of the following company has been acquired by IDFC bank, pursuant to bank's stated strategy of 'retailising' its business to complete their transformation from a dedicated infrastructure financier to a well-diversified universal bank?

    a)      IDBI

    b)      IDFC

    c)       ICICI Bank

    d)      Axis Bank

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

     4. Which of the following state government unit has recently got RBI clearance to register and function as a non-banking finance company (NBFC)?

    a)      Telangana Industrial Health Clinic Ltd (TIHCL)

    b)      SKOCH Health Clinic Ltd

    c)       SPV Health Clinic Ltd

    d)      Mangalore Industrial Health Clinic Ltd (TIHCL)

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

     Canara Bank PO (PGDBF) Exam 2018 Exam: Important Cloze Test Quiz

    5. Which of the following banks recently announced plans to introduce the first battery-powered, interactive payment cards in the Indian market in 2018?

    a)      ICICI Bank

    b)      RBL Bank

    c)       IndusInd Bank

    d)      State Bank of India

    e)      None of these

    Ans: Option (c)

    6. In a bid to address privacy concerns, the UIDAI recently introduced a new concept of 'Virtual ID' which can generate from its website. Which of the following statements is NOT true about Virtual ID?

    a)      This will give the users the option of not sharing their Aadhaar number at the time of authentication.

    b)      The Virtual ID, which would be a random 18-digit number, together with biometrics of the user would give any authorised agency like a mobile company, limited details like name, address and photograph, which are enough for any verification.

    c)       A user can generate as many Virtual IDs as he or she wants. The older ID gets automatically cancelled once a fresh one is generated.

    d)      The Virtual ID will be a temporary mapped to a person's Aadhaar number and the Aadhaar-issuing body will start accepting it from March 1, 2018.

    e)      All are true.

    Ans: Option (b)

     Canara Bank PO (PGDBF) 2018: Exam pattern and Syllabus

    7. Paytm Payments Bank recently partnered with which of the followings banks to introduce a facility to create a fixed deposit when the customer balance exceeds Rs 1 lakh at the end of day?

    a)      State Bank of India

    b)      IndusInd Bank

    c)       Bank of Baroda

    d)      Punjab National Bank

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

     Syndicate Bank PO (PGDBF) Exam 2018: How to Crack it?

    8. The International Monetary Fund (IMF) recently reaffirmed that the Indian economy is projected to grow by ....... per cent in the next fiscal year, regaining the rank of the world’s fastest growing large economy.

    a)      7.2 per cent

    b)      7.4 per cent

    c)       7.8 per cent

    d)      8.2 per cent

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

      Why you should read 'The Hindu' while preparing for Bank Exams

    9. Canara Bank is headquartered at which of the following cities?

    a)      Kolkata

    b)      Bangaluru

    c)       Allahabad

    d)      Hyderabad

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

    10. SWIFT is a cooperative society owned by its member financial institutions with offices across the world. Headquartered at La Hulpe, Belgium, near Brussels. What is the full form of SWIFT?

    a)      Society for Worldwide Internet bank Financial Telecommunication

    b)      Society for Worldwide Interbank Finance Telecommunication

    c)       Society for Worldwide Internal bank Financial Telecommunication

    d)      Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication

    e)      Society for Worldwide Interbank Final Telecommunication

    Ans: Option (d)

    Salary of Bank Employees after 11th bipartite Settlement

    Bank PO vs Bank SO: Which one you should opt for?

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on

    Register to view Complete PDF