CBSE Class 9th Maths Important MCQs from Chapter 12 - Heron’s Formula (with Answers)

Get here MCQs for CBSE Class 9 Maths Chapter 12 Heron’s Formula. These MCQs are based on important concepts from the chapter. So, prepare these questions for the upcoming CBSE Term 1 Exam 2021-22.

Created On: Sep 15, 2021 19:06 IST
CBSE Class 9th Maths Important MCQs from Chapter 12
CBSE Class 9th Maths Important MCQs from Chapter 12

CBSE Class 9 Maths Term 1 Exam will include Multiple Choice Type Questions (MCQs) only. Therefore, students should prepare different types of MCQs to score well in their Maths exam. We have provided here MCQs on Class 9 Maths Chapter 12 - Heron’s Formula. These questions are prepared by the subject experts by analysing the important concepts and latest exam pattern. Each question is followed by four options and the correct answer. All these questions must be practiced to gain confidence and score well in the upcoming exam. You can read as well as download these questions and answers in PDF.

Check CBSE Class 9th Maths Revised Syllabus 2021-2022

MCQ Questions & Answers from CBSE Class 9 Maths Chapter 7 Heron’s Formula are given below:

1. The sides of a triangle are 3 cm, 4 cm and 5 cm. Its area is:

a) 15 cm2

b) 12 cm2

c) 9 cm2

d) 6 cm2

Answer: d)

2. The area of ΔABC is:

a) 20 cm2

b) 10 cm2

c) 4√5 cm2

d) 2√5 cm2

Answer: d)

3. The area of a triangular sign board of sides 5 cm, 12 cm and 13 cm is:

a) 60 cm2

b) 30 cm2

c) 12 cm2

d) 65/2 cm2

Answer: b)

4. The sides of a triangle are in a ratio of 25:14:12 and its perimeter is 510 m. The greatest side of the triangle is:

a) 270 m

b) 250 m

c) 170 m

d) 120 m

Answer: b)

5. The perimeter of a right triangle is 60 cm and its hypotenuse is 26 cm. The other two sides of the triangle are:

a) 26 cm, 8 cm

b) 25 cm, 9 cm

c) 24 cm, 10 cm

d) 20 cm, 14 cm

Answer: c)

Must Check CBSE Class 9th Science Important MCQs for Term-End Exam 2021-2022

6. The area of the quadrilateral ABCD in the adjoining figure is:

a) 14.8 cm2

b) 15 cm2

c) 15.2 cm2

d) 16.4 cm2

Answer: c)

7. The area of trapezium in the adjoining figure is:

a) 286 m2

b) 296 m2

c) 306 m2

d) 316 m2

Answer: c)

8. The area of the quadrilateral ABCD in the adjoining figure is:

a) 57 cm2

b) 95 cm2

c) 102 cm2

d) 114 cm2

Answer: d)

9. When the sum of squares of two sides of a triangle is equal to the square of the length of the third side, then it is called a:

a) Scalene triangle

b) Right triangle

c) Isosceles triangle

d) Equilateral triangle

Answer: b)

10. The perimeter of an equilateral triangle is 60 m. The area is:

a) 10√3 m2

b) 15√3 m2

c) 20√3 m2

d) 100√3 m2

Answer: d)

11. The area of an equilateral triangle with side 2√3 cm is:

a) 5.196 cm2

b) 3.496 cm2

c) 1.732 cm2

d) 0.866 cm2

Answer: a)

12. The length of each side of an equilateral triangle having an area of 9√3cm2 is:

a) 4 cm

b) 6 cm

c) 8 cm

d) 36 cm

Answer: b)

13. The sides of a triangle are 35 cm, 54 cm and 61 cm, respectively. The length of its longest altitude is:

a) 10√5 cm

b) 16√5 cm

c) 24√5 cm

d) 28 cm

Answer: c)

14. The area of an isosceles triangle having base 2 cm and the length of one of the equal sides 4 cm, is

Answer: c)

15. The edges of a triangular board are 6 cm, 8 cm and 10 cm. The cost of painting it at the rate of 9 paise per cm2 is:

a) Rs. 2.00

b) Rs. 2.16

c) Rs. 2.48

d) Rs. 3.00

Answer: b)

Get on the following link to download all the MCQs in PDF format:

Download Class 9 MCQs on Maths Chapter - Heron’s Formula

Also check CBSE Class 9 Maths Complete and Best Study Material for 2021-2022 Session

 

Comment (1)

Post Comment

7 + 6 =
Post
Disclaimer: Comments will be moderated by Jagranjosh editorial team. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant will not be published. Please use a genuine email ID and provide your name, to avoid rejection.
  • Maneet bawa Oct 15, 2021
    jagranjosh is very good site specifically for learning this site have a suitable content about studying and have a bunch of questions.VERY IMPRESSIVE for me.i have a suggestion that plese reduce ads.
    Reply