1. Home
  2. |  
  3. UPSC |  

CDS (II) 2017 Exam: Indian History Questions & Answers

Nov 28, 2017 13:28 IST
    CDS (II) 2017 Exam: Indian History Questions & Answers
    CDS (II) 2017 Exam: Indian History Questions & Answers

    The Union Public Service Commission (UPSC) conducted the Combined Defence Services (CDS) (II) Examination 2017 on 19 November 2017. The Exam consisted of three papers – General Knowledge, English and Elementary Mathematics.

    For the benefit CDS aspirants, we are providing Indian History questions that were asked in the CDS (II) 2017 Exam along with answers and detailed explanations.

    1. Which one of the following peasant struggles was an outcome of British opium policy?

    (a) Phulaguri Dhawa (1861)
    (b) Birsaite Ulgulan (1899-1900)
    (c) Pabna Revolt (1873)
    (d) Maratha Peasant Uprising (1875)

    Answer. (a) Phulaguri Dhawa (1861)

    Peasants of a remote and decrepit village, Phulaguri, in central Assam's Nagaon district had dealt the first blow to the British in the Northeast in 1861. The revolt, known as 'Phulaguri dhawa', in which a British official was killed and several police officers were injured, was triggered by a ban imposed on opium cultivation and a proposed taxation on betel leaf and nut.

    2. Which one of the following statements about the Sayyid brothers during the period of Later Mughals is not true?

    (a) They brought Jahandar Shah to power.
    (b) They wielded administrative power.
    (c) They followed a tolerant religious policy.
    (d) They reached an agreement with King Shahu.

    Answer. (a) They brought Jahandar Shah to power.

    Jahander Shah was ascended himself on the throne in 1712 AD after killing his three brothers with the help of Zulfikar Khan who was the leader of Irani Party in Mughals Court. Jahandar Shah was the first Mughal ruler who killed by Sayyid brothers- Abdulllah Khan and Hussain Ali (were the Hindustani Party leaders) in captivity.

    3. Who was the editor of the journal Indian Social Reformer that was started in 1890?

    (a) KT Telang
    (b) Veeresalingam
    (c) NG Chandavarka
    (d) KN Natarajan

    Answer. (d) KN Natarajan

    KN Natarajan was the editor of the Indian Social Reformer.

    CDS (II) 2017 Exam: Indian Polity Questions & Answers

    4. With regard to nature of Mughal State, who among the following scholars argued that “the peculiar feature of the State in Mughal Inida was that is served not merely as the protective arm of the exploiting classes, but was itself the principal instrument of exploitation”?

    (a) Irfan Habib
    (b) Satish Chandra
    (c) Athar Ali
    (d) JF Richards

    Answer. (a) Irfan Habib

    5. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists :

    List-I (Harappan Site)                 List-II (Modern Name)

    A. Dholavira                     1. Saurashtra
    B. Ralchigarhi                    2. Hisar
    C. Bhirrana                     3. Kadir Island
    D. Bhogavo                     4. Haryana

    Code :
    (a) A B C D
          1 4 2 3
    (b) A B C D
          1 2 4 3
    (c) A B C D
          3 2 4 1
    (d) A B C D
          3 4 2 1

    Answer. (c) A-3, B-2, C-4, D-1

    Dholavira is one of the five largest Harappan sites and most prominent archaeological sites in India belonging to the Indus Valley Civilization. It is also considered as having been the grandest of cities of its time. It is located on Khadir bet island in the Kutch Desert Wildlife Sanctuary in the Great Rann of Kutch.

    Ralchigarhi is a village in Hisar District in the state of Haryana in India, situated 150 kilometers to the northwest of Delhi. It is the site of a pre-Indus Valley Civilisation settlement going back to about 6500 BCE. Later, it was also part of the mature Indus Valley Civilisation, dating to 2600-1900 BCE.

    Bhirrana is located in is a small village located in Fatehabad District. Hakre Ware was found here during the excavations. Hakra Ware culture is a material culture which is contemporaneous with the early Harappan Ravi phase culture (3300-2800 BCE) of the Indus Valley.

    Bhogavo is a river in Gujarat. It is a major right tributary of the Sabarmati River. The present day Surendranagar city is on the banks of the Bhogavo.

    6. Which twelfth century Sanskrit scholar was first responsible for the compilation of `Nibandhas’ or digests of epic and Puratnic texts?

    (a) Harsha
    (b) Govindachandra
    (c) Lakshmidhara
    (d) Kalidasa

    Answer. (c) Lakshmidhara

    Since, the author Lakshmidhara is not well-known, it can be answered by employing elimination method. Harsha, Govindachandra and Kalidasa are well known and they donot belong to the 12th century, the answer is Lakshmidhara.

    CDS (II) 2017 Exam: Current Affairs Questions & Answers

    7. Which river is praised in the fifth century Tamil epic, Silappadikaram?

    (a) Cauvery
    (b) Godavari
    (c) Saraswati
    (d) Ganges

    Answer. (a) Cauvery

    The Silappatikaram, apart from being the first known epic poem in Tamil, is also important for its literary innovations. It introduces the intermingling of poetry with prose, a form not seen in previous Tamil works. It features an unusual praise of the Sun, the Moon, the river Kaveri and the city of Poompuhar at its beginning, the contemporary tradition being to praise a deity. It is also considered to be a predecessor of the Nigandu lexicographic tradition. It has 30 referred as monologues sung by any character in the story or by an outsider as his own monologue often quoting the dialogues he has known or witnessed.

    8. Which one of the following statements about the Harappan Culture is not correct?

    (a) It witnessed the first cities in the subcontinent.
    (b) It marks the first use of script, written from right to left.
    (c) It marks the earliest known use of iron as a medium for the art of sculpting.
    (d) It marks the earliest known use of stone as a medium for the art of sculpting.

    Answer. (c) It marks the earliest known use of iron as a medium for the art of sculpting.

    The Indus valley people knew the use of copper, bronze, silver, gold but not iron.

    9. Harshacharita has references to various presents sent by a ruler named Bhaskara to Harshavardhana. Bhaskara belonged to

    (a) Haryanka Dynasty of Magadha
    (b) Varman Dynasty of Assam
    (c) Nanda Dynasty of North India
    (d) None of the above

    Answer. (c) Nanda Dynasty of North India

    Bhaskaravarman (600–650) of the Varman dynasty was perhaps the most illustrious of the monarchs of the ancient kingdom of Kamarupa. His name has been immortalised in the accounts of the Chinese Buddhist pilgrim, Xuanzang, who visited Kamarupa during his reing. Kamarupa was one of the most advanced kingdoms in India under Bhaskaravarman.
    Bhaskaravarman is known for his alliance with Harshavardhana against Shashanka, the first major ruler of Bengal (Karnasuvarna). He issued the Nidhanpur copper plate grant from his camp at Karnasuvarna and it moved into his control for a short period.

    10. Which of the following was/were founded by Raja Ram Mohan Roy?

    1. Atmiya Sabha
    2. Brahmo Samaj
    3. Prarthana Samaj
    4. Arya Samaj
    Select the correct answer using the code given below.
    (a) 1, 2 and 3
    (b) 2 only
    (c) 1 and 2 only
    (d) 1, 3 and 4

    Answer. (c) 1 and 2 only
    Associations started by Raja Ram Mohan Roy are - Atmiya Sabha (1815) and Brahmo Samaj (1828). Prarthana Samaj was founded by Atmaram Pandurang with the help of Keshav Chandra Sen in 1867, with an aim to make people believe in one God and worship only one God. Arya Samaj was founded by Dayananda Saraswati on 7 April 1875.

    CDS (II) 2017 Exam English Question Paper

    CDS exam preparation - Know uses of facebook & other social media

    CDS Exam Previous Year Question Papers (2014-2017) with Answers

     

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF