1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment |  

Cloze Test Quiz for IBPS Clerk & RBI Assistant Exam 2016: Cross-Branding, Shaken and Stirred

Dec 17, 2016 10:51 IST

    The English section in any competitive examination these days are based on passages taken from newspapers such as The Hindu, The Economic Times, The Business Standard, The Business Line, The Times of India, The Indian Express etc. Under the new initiative launched by us, the banking team of Jagranjosh.com, the undisputed leader in banking prep industry is presenting to you a passage for Cloze Test taken from The ‘Times of India’ (dated October 9th 2016). Candidates are advised to attempt the quiz to prepare for upcoming examinations.

    Question (1-10): In the following passage, there are blanks each of which is numbered. These numbers are given below the passage and against each, five words are suggested out of which only one fits the bland perfectly. Find that word in each case.

    Why was India’s James Bond-watching class ..1.. to wake up on Friday morning to find Pierce Brosnan ..2.. Tom Alter playing Pierce Brosnan in full-frontal page newspaper advertisements? Because the man ..3.. White Rajput whiskers and black bow-tie ..4.. Double-O Seven (and without knowing it, Vat 69 too) was not ..5.. Omega watches, Louis Vuitton luggage or even Bacardi Blast music CDs. He was advertising Pan Bahar, one of the world’s most recognizable and appreciated pan masala ..6... The shock would have been just a little less if Sean Connery had been advertising the latest McDonald’s menu, no matter how much swadeshis ..7.. to the Bond-watching class’s outrage want this to be about slithering poco (post-colonial) Brown saheb supremacists feeling ..8.. by dehati chewing habits. The poster-sized print ad was more effective than the one on television ..9.. a Bond-like White man — rather than, say, a Dabanng-like Brown man — successfully battling villains with tins of Pan Bahars. It ..10.. an ‘international’ face that even those completely unaware of the world of Bond or Brosnan would recognize as ‘a famous foreign man’. And this whiskered posh foreign man was sharing his brand space with our friendly neighborhood paanwala ka dukan ka Pan Bahar so global ever, no matter how those Money penny-walas keep gasping.

    1. Find out the right word

    1. Petrified
    2. Horrified
    3. Happy
    4. Ecstatic
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (2)

    Explanation: According to the passage, the Indian people were very much shocked to see Pierce Brosnan playing the role of Tom Altar in the Pan Masala brands asvertisement. ‘Horrified’ is the word that implies this clealy and that is why, option (2) is the right choice among the given options.

    2. Find out the right word

    1. Juggling
    2. Happening
    3. Playing
    4. Altering
    5. Catching

    Solution: Option (3)

    Explanation: According to the given context, Pierce Brosnan was portraying the role of somebody else in the pan masala advertisements and that is implicated by the word ‘playing’ among the given options. This makes option (3) the right choice among the given options.

    3. Find out the right word

    1. On
    2. In
    3. At
    4. About
    5. Of

    Solution: Option (2)

    Explanation: As per the given context, it is the outfit of Pierce Brosnan that is being discussed and ‘in’ is the right preposition to be used in the given context. This makes option (2) the right choice among the given options.

    4. Find out the right word

    1. Rectifying
    2. Terrifying
    3. Magnifying
    4. Terrorizing
    5. Referencing

    Solution: Option (5)

    Explanation: Pierce Brosnan is famous for playing James Bond and his image is associated with that. This is implied by the word ‘referencing’ among the given options since that means the picture of Brosnan is a reference to screen actor he has played in the past several times. This makes option (5) the right choice among the given options.

    5. Find out the right word

    1. Categorizing
    2. Peddling
    3. Happening
    4. Giving
    5. Taking

    Solution: Option (2)

    Explanation: The image of Pierce Brosnan advertising for pan masala brand is quite shocking for the fans of the actor and also the average Indian audience because they have always seen him dealing in expensive watches. This makes option (2) the right choice among the given options since ‘peddling’ means that the man is more associated with those products than pan masala brand he has been associated with.

    6. Find out the right word

    1. Labels
    2. Brands
    3. Etiquettes
    4. Assemblies
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (2)

    Explanation: According to the given context, Pan Bahar is a brand of pan masala being sold in India and Pierce Bosnan is advertising for it at present. This makes option (2) the right choice among the given options.

    7. Find out the right word

    1. Reaching
    2. Reacting
    3. Fabricating
    4. Associating
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (2)

    Explanation: According to the given context, the Swadeshis are horrified in the event of portrayal of a foreign actor for desi brands such as pan masalas and that is why they have been reacting adversely but this is actually beneficial for Indian advertising agency and the brand in particular because both are getting acquainted in the global arena through the advertisement. This makes option (2) the right choice among the given options.

    8. Find out the right word

    1. Slighted
    2. Suited
    3. Sighted
    4. Tilted
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (1)

    Explanation: According to the given context, the advertisement made by Pierce Brosnan regarding Pan Bahar masala has belittled the foreigners by showing that they the habit of chewing pan masalas just like Indians and it is actually considered harmful for health. This makes option (1) the right choice among the given options since that means that it is actually below the dignity of foreigners as per the advocates of Swadeshi products.

    9. Find out the right word

    1. Substituting
    2. Narrating
    3. Advocating
    4. Asserting
    5. Implicating

    Solution: Option (2)

    Explanation: The advertisement made by Brosnan has been more effective for the audience than a narration of James Bond on television according to the author and it has made more marks on the minds of the audience. This makes option (2) the right choice among the given options.

    10. Find out the right word

    1. Faces
    2. Provides
    3. Divides
    4. Asserts
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (2)

    Explanation: According to the given context, the advertisement made by Pierce Brosnan will make the pan masala brand an international one as Indians will be able to relate to the world through this. This makes option (2) the right choice among the given options since this implies that the presence of Brosnan has given the whole advertisement an international face and persona.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF