1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment |  

Cloze Test Quiz for IBPS PO, SBI SO & IPPB Exam 2016: HIV Bill offers steps to end discrimination

Oct 20, 2016 18:25 IST

    English is a very crucial section in any competitive examination these days. You will certainly find questions in this section based on passages taken from newspapers such as The Hindu, The Economic Times, The Business Standard, The Business Line, The Times of India, The Indian Express etc. In this new step by us, the banking team of Jagranjosh.com, the leader in banking prep industry is presenting to you a passage for Cloze Test taken from ‘The Indian Express’ (dated October 12th 2016). Candidates are advised to attempt the quiz to prepare for upcoming examinations.

    Question (1-10): In the following passage, there are blanks each of which is numbered. These numbers are given below the passage and against each, five words are suggested out of which only one fits the bland perfectly. Find that word in each case.

    News that the HIV Bill has been ..1.. by the cabinet is to be welcomed. The government, and in particular Arun Jaitley, ..2.. kudos for getting it ..3..  this stage. Hopefully, it will be passed by Parliament in the ..4.. winter session with the support of all parties, it being non-partisan from the beginning. Some changes were ..5.. by the government to the last draft that was made public on ..6..  of the People Living With HIV (PLHIV) community. First, the amendment made by the government to the draft Bill ..7..  the provision to the effect that Anti Retroviral Treatment (ART) would be available to PLHIV “as far as possible.” We know the government understood the ..8..  of that expression and deleted the same. The Bill now provides that treatment would be provided to all PLHIV as needed. Indian generic companies supply ARVs to all PLHIV in ..9.. countries. It would have indeed been ..10.. for the law not to do that for PLHIV in India. Second, the government amended the draft Bill to remove the protection to the Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Intersex (LGBTI) community. The protection to the LGBTI community was included in the draft Bill as it is understood that it is because of their vulnerability and lack of protection for them in the law that HIV also spreads.

    1. Find out the right word

    1. Applicant
    2. Applied
    3. Approved
    4. Disappointed
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (3)

    Explanation: According to the given context, the HIV bill has been approved by the cabinet and it is yet to be passed by the parliament and the author hopes that it will be passed in the coming winter session of the parliament with the help of all the political parties. This makes option (3) the right choice among the given options.

    2. Find out the right word

    1. Satisfy
    2. Deserve
    3. Reserve
    4. Assist
    5. Dominate

    Solution: Option (2)

    Explanation: The author has made it clear that he appreciates the government for taking steps to pass such a bill that would be beneficial for the HIV community in general. This makes option (2) the right choice among the given options since Arun Jaitley deserves the appreciation he is getting for bringing the legislation to this stage.

    3. Find out the right word

    1. In
    2. On
    3. At
    4. To
    5. About

    Solution: Option (4)

    Explanation: According to the given context, the government and particularly Arun Jaitley should be appreciated that the bill has been brought to this stage and now it is going to be the passed by the parliament as well very soon. This makes option (4) the right choice among the given options.

    4. Find out the right word

    1. Past
    2. Coming
    3. Assuring
    4. Ensuring
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (2)

    Explanation: According to the given context, the winter session of the parliament is coming very soon and that is why, everybody is eager to see if the HIV bill is passed by the parliament in that session. This makes option (2) the right choice among the given options.

    5. Find out the right word

    1. Taken
    2. Made
    3. Given
    4. Asserted
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (2)

    Explanation: According to the given context, the government has made some changes to the draft bill that was put up for public opinion since it felt that the changes were necessary for the bill to be more effective for the HIV community in general. This makes option (2) the right choice among the given options.

    6. Find out the right word

    1. Destitution
    2. Institution
    3. Assertion
    4. Intuition
    5. Demand

    Solution: Option (5)

    Explanation: It is obvious from the given context that the bill was made public on demand of an organization so that necessary changes can be suggested by the stakeholders. This makes option (5) the right choice among the given options.

    7. Find out the right word

    1. Extricated
    2. Internalized
    3. Externalized
    4. Included
    5. 5.       Opined

    Solution: Option (4)

    Explanation: According to the given context, the government included some provisions in the draft bill that were rejected by the various stakeholders and some changes were made after that. This makes option (4) the right choice among the given options since the alterations were there in the original bill of the government.

    8. Find out the right word

    1. Fallacy
    2. Importance
    3. Exterior
    4. Implication
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (1)

    Explanation: The context reveals that the government has made some changes in the draft bill before approving it in the cabinet and these changes were made because the earlier draft provisions were incompatible with the present requirements for the HIV community in general. This makes option (1) the right choice among the given options.

    9. Find out the right word

    1. Developed
    2. Malnourished
    3. Developing
    4. Friendly
    5. Hostile

    Solution: Option (3)

    Explanation: According to the given context, the Indian companies supply drugs for HIV to all the developing countries but it is made restricted in India as per the provisions of the new bill. This makes option (3) the right choice among the given options since India is also a developing country but medicines are restricted in that despite them being available in other such countries.

    10. Find out the right word

    1. Detrimental
    2. Ironical
    3. Categorical
    4. Historical
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (2)

    Explanation: According to the previous provisions of the HIV Bill, if it had been made restricted in India to sell drugs for HIV, it would be ironical since Indian companies already sell the same in foreign countries. This makes option (2) the right choice among the given options.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF