1. Home
  2. |  
  3. MBA |  

CMAT Logical Reasoning Practice Questions Set-5

Jan 4, 2016 20:20 IST

    CMAT Logical Reasoning Practice questions Set-5: This practice set has 10 questions with their answers and Explanatory answers covering topics from the areas of Logical Reasoning. This Practice set includes the Questions as per the CMAT Exam pattern and syllabus.

    Directions (1 -4): Study the following information and answer the questions given below:
    Eight persons, S, T, U, V, W, X, Y and H, are sitting around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order. Each one of them belongs to different states Haryana, Delhi, Rajasthan, Himachal Pradesh, Punjab, Assam, Goa and odisha.

    S sits third to the right of the person from odisha. Only two people sit between the person from odisha and Z. The person from Punjab and Delhi are immediate neighbours. Neither S nor Z is from Punjab or Delhi. The person from Punjab is not an immediate neighbour of the person from odisha. The person from Haryana sits second to the left of W. W is not an immediate neighbour of Z. The person from Haryana is an immediate neighbour of both the person from Assam and from Goa. The person from Goa sits third to the right of T. T is not from Punjab. U sits on the immediate right of the person from Rajasthan. S is not from Rajasthan. X is not an immediate neighbour of S. Y is not an immediate neighbour of the person from Haryana.

    1. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group?

    a) X-Rajasthan

    b) Y-Himachal Pradesh

    c) V-Haryana

    d) T - odisha

    2. Who among the following is from Himachal Pradesh?

    a) S

    b) T

    c) X

    d) Y

    3. Which of the following is true with respect to the given seating arrangement?

    a) The Person from Assam is an immediate neighbour of the person from Punjab.

    b) Y sits second to the right of V.

    c) The Person from Assam and the Delhi are immediate neighbours.

    d) The Person from Rajasthan sits to the immediate left of the odisha.

    4. Which of the following states does T belongs?

    a) Haryana

    b) Rajasthan

    c) Delhi

    d) Goa

    5. Statement: How is X related to Y?

    Conclusions:

    I. Y and Z are children of D who is wife of X.

    II. R's sister X is married to Ys father.

    6. Read the following information and answer the question.

    E x K, means E is brother of K.

    E – K, means E is mother of K.

    E % K, means E is father of k.

    Which of the following represents that’ N’ is the son of ’P ‘?

    a) N x R %P

    b) N%R x P

    c) P % N x R

    d) None of these

    7. Which of the following can be inferred? (An inference is something which is not directly stated but can be inferred from the given facts.)

    a) Educational qualification is helpful in better governance.

    b) This practice will reduce crime rate in the state.

    c) People without functional toilets and defaulters are not good administrator.

    d) This practice will enable elected representatives to be more accountable.

    8. Two cars start from the opposite points of a main road, 200 kms apart. The first car runs for 35 kms and takes a right turn and then runs for 20 kms. It then turns left and runs for another 25 kms and takes the direction back to reach the main road. In the meanwhile, due to a minor breakdown, the other car has run only 45 kms along the main road. What would be the distance between the two cars at this point?

    a) 105 kms

    b) 100 kms

    c) 95 kms

    d) None of these

    Directions (9 – 10) In each of the questions below are given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer-

    9. Statements:  Some Bags are Books. All Books are Boxes. No Box is Board.

    Conclusions:

    I. Some Bags are not Boards.

    II. Some Bags are not Boxes.

    III. All Bags are Boxes.

    IV. No Bag is Board.

    a) Only I follows

    b) I & either II or III follow

    c) Only IV follows

    d) Only II follows

    e) None of these

    10. Statements: All birds are animals. Some animals are humans. All humans are mammals.

    Conclusions:

    I. Some humans are not birds.

    II. Some birds are humans.

    III. Some animals are not mammals.

    IV. All animals are mammals.

    a) Only I and II follow

    b) Either III or IV follows

    c) Either I or II follows

    d) Either I or II and either III or IV follow

    e) None of these

     

    Question Answer
    1. d
    2. a
    3. d
    4. c
    5. c
    6. c
    7. d
    8. c
    9. b
    10. d

    Explanation 4.

    In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

    Give answer

    (a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
    (b) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
    (c) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
    (d) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
    (e) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

    Explanation:5.
    From 1, we conclude that Y is the child of D who is wife of X i.e. X is Y's father.
    From 2, X is married to Y's father. This implies that X is Y's mother.

    Explanation: 6. P%N means P is father of N and N x R, means N is brother of R, thus N is the son of P.
    To contest panchayat elections in Haryana, a general category candidate has to pass at least Class X and a Scheduled Caste candidate at least Class VIII. All candidates should have functional toilets at their residences, face no criminal charges framed in the court and should not be defaulters of any cooperative bank. These were among the amendments passed by the Haryana Cabinet presided over by Chief Minister Manohar Lal Khattar. After the Cabinet meeting, Khattar told reporters the minimum educational qualification was needed to improve the quality of leadership. “It was done to improve the quality of leadership and governance in panchayati raj institutions. This amendment will enable elected representatives to be more accountable, as they would no longer be able to cite illiteracy as an excuse.

    Explanation: 8.

    Explanation: 9.

    Explanation: 10.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF