Economy Current Affairs Quiz March 2011, March 7- March 13

Mar 19, 2011, 15:46 IST

Economy Current Affairs Quiz March 2011, Online Current Affairs Economy Quiz with Question and Answers, Latest Economy Quizzes, Quizzes based on Economic Issues, Economy Quiz for Banking Examinations, MBA, Civil Services Exam and other Competitive Exams

Economy Current Affairs Quiz March 2011, March 7- March 13
Economy Current Affairs Quiz March 2011, March 7- March 13

Taking the Economy Current Affairs  Quizzes will test as well as enhance your knowledge on economy related issues. Moreover the Current Affairs Economy Quiz for March 2011 will help you in the preparation for different competitive examination like that of Bank PO, MBA, NABARD, RBI, Railway, SSC, Civil Services Exam etc.

1. As per the official data released by TRAI on 9 March 2011, which state in MNP Zone-2 recorded the maximum number of request for mobile number portability by end of February 2011?
a.    Tamil Nadu
b.    Karnataka
c.    West Bengal
d.    Assam
Answer: (b) Karnataka


2. The Enforcement Directorate has booked Pune-based real estate agent and stud farm owner Hasan Ali Khan under section 3 of the Prevention of Money Laundering Act (PMLA), 2002. When did PMLA come into existence?
a.    2000
b.    2002
c.    2005
d.    1999
Answer: (c) 2005


3. The e-commerce portal of India Post, was launched by Union Minister Kapil Sibal on 9 March 2011 provide postal services online. Which among the following is the correct name of the portal?
a.    e-post office
b.    e-post service
c.    e-postal services
d.    India Post e-commerce
Answer: (a) e-post office


4. Steel tycoon Lakshmi Mittal overtook Mukesh Ambani to become the wealthiest Indian as per the annual Forbes list of World Billionaires for 2011. What is Lakshmi Mittal’s ranking in the list?
a.    Fourth
b.    Sixth
c.    Ninth
d.    Eleventh
Answer: (b) Sixth


5. According to the Economic Survey of India 2010-11, Forex Reserves estimated at __ US dollars.
a) 297.3 billion US dollars
b) 245.6 billion US dollars
c) 285.4 billion US dollars
d) 113.2 billion US dollars
Answer: (a) 297.3 billion US dollars


6. Consider the following statements regarding the Economic Survey of India 2010-11.
i) Agriculture likely to grow at 5.4% in 2010-11
ii) Trade Gap narrowed to 82.01 billion US dollars in April-December 2010
iii) 59% rise in Bank Credit

Please choose the right option:

a)    All the three statements  i, ii and iii are correct ; b) only I and ii are correct
b)    All three statements are wrong ; d) only i) is correct
Answer: (a) All three Statements i, ii and iii are correct


7.  India’s External debt stood at 295.8 billion US dollars at the end of September 2010, recording an increase of 33.5 billion US dollars ove the level of end-March 2010. The rise in debt was largely due to
i) Higher Commercial borrowings; ii) Short-term trade credits
iii) Multilateral government borrowings

Please choose the right option:

a)    Only i  b) only i and ii
b)    Only i and iii ; d) All I,ii and iii
Answer: (d) All i, ii and iii


8. Consider the following statements:
1. India’s exports crossed the USD 200 billion mark in the first eleven months of the 2010-11 fiscal.
2. The trade gap for the first 11 months of the financial year 2010-11 stood at USD 97.1 billion.
3. African countries and Japan were the traditional markets for Indian exporters during the 2010-11.
4. The current forecast for the 2011-12 is USD 230-235 billion.
Which of the statement given above is not correct?
a.1
b. 2
c. 3
d.4
Answer: (c) 3

More Current Affairs and GK Current Affairs Quizzes

Preparing Current Affairs for Competitive Exams now made easy by our Jagran Josh Current Affairs Section. . 

Jagran Josh
Jagran Josh

Education Desk

    Your career begins here! At Jagranjosh.com, our vision is to enable the youth to make informed life decisions, and our mission is to create credible and actionable content that answers questions or solves problems for India’s share of Next Billion Users. As India’s leading education and career guidance platform, we connect the dots for students, guiding them through every step of their journey—from excelling in school exams, board exams, and entrance tests to securing competitive jobs and building essential skills for their profession. With our deep expertise in exams and education, along with accurate information, expert insights, and interactive tools, we bridge the gap between education and opportunity, empowering students to confidently achieve their goals.

    ... Read More

    Get here latest School, CBSE and Govt Jobs notification and articles in English and Hindi for Sarkari Naukari, Sarkari Result and Exam Preparation. Empower your learning journey with Jagran Josh App - Your trusted guide for exams, career, and knowledge! Download Now

    Trending

    Latest Education News