Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

IAS Exam: IAS Prelims 2016 Current Affairs: Modi’s Foreign Visits

Jan 12, 2016 17:50 IST

    For the aspirants of Civil Services, the foreign policy of Indian government is important for the IAS Prelims Exams. As per the pattern followed by UPSC in asking questions in General Studies section of UPSC Prelims Exam, the probability of asking such questions on Indian Prime Minister’s foreign visits and the respective foreign policy is high.

    Here, we have compiles few questions on some of the specific visits of Prime Minister of India into the foreign land which are very important in the point view of IAS Prelims Exam 2016:

    1. Consider the following statement regarding Prime Minister Modi’s visit to Russia.

    I. During Modi’s visit, both the countries 16 agreements, including in areas of helicopter and nuclear reactor manufacturing, even as Prime Minister Narendra Modi invited business leaders to be a partner of India's prosperity.

    II. Modi also visited Russia's National Crisis Management Centre (NCMC), also known as EMERCOM where a multi-level coordination centre designed to provide inter-agency coordination and alert people about the threat of emergency situations.

    III. According to a programme of action agreed between India's Department of solar Energy and the Russian State Atomic Energy Corporation (Rosatom), there will be localisation of manufacturing in India of Russian-designed nuclear reactor units

    Which of the following statement is/are correct?

    a. I and II

    b. II and III

    c. I and III

    d. All of the above

    Ans. a

    Explanation: Prime Minister Narendra Modi’s recent visit to Russia from 23rd – 24th December 2015, provided fresh impetus to the strategic partnership between the two countries. This visit reinforced interests of both states in maintaining their traditionally close and friendly relationship and in strengthening a multi-polar world order. In recent times, both India and Russia have been pursuing a multi-vector approach in their foreign policies. This was Prime Minister Modi’s second visit to Russia within a year’s time; his first visit was in July 2015 to Ufa (Russian Federation) to participate in the BRICS (Brazil-Russia-India-China-South Africa) and SCO (Shanghai Cooperation Organisation) Summits.

    2. Consider the following statement regarding Prime Minister Modi’s visit to USA.

    I. Modi discussed the importance of social media, Digital India and technological expansion in the country with Mark Zuckerberg, the CEO of Apple Inc.

    II. Modi met with Indian -born chief executive Sundar Pichai of Google, who announced that Google would bring wireless Internet to 500 Indian railway stations.

    III. Meeting between Obama and Modi highlighted the converging strategic interests between the nations, which had strained relations during the Cold War.

    IV. Modi and Obama sought to reset ties between India and the United States as both leaders had an extended discussion in the White House, resolving to broaden their cooperation in various fields including defence, intelligence, counter-terrorism, Afghanistan, space exploration and science.

    Which of the following statement is/are correct?

    a. I and III

    b. II and IV

    c. II, II and IV

    d. All of the above

    Ans. c

    Explanation: Prime Minister Narendra Modi visited USA 26-30 September, 2015 where the Indian Premier discussed on various strategic issues with Barak Obama, President of USA and with business giants of USA. The issues like membership in Nuclear Suppliers' Group, security concern of both the country, education, Energy, Environment and Forests; Science and Technology were on the major consideration of the visit.

    3. Consider the following statement regarding Prime Minister Modi’s visit to Japan:

    I. Narendra Modi took decision to include two nominees of Japan in the special management team is unprecedented and such a system of having nominees of the foreign government will happen for the second time after Manmohan Singh.

    II. Modi's dream project got a big push after Japan expressed readiness to provide financial, technical and operational support to introduce bullet trains in India in a joint statement.

    III. Japan and India have upgraded their partnership to the level of 'Special Strategic and Global Partnership' with the signing of a defence pact for regional stability and Tokyo's decision to double FDI in India.

    IV. India and Japan also decided to "upgrade" and "strengthen" their defence cooperation as they asked officials to launch consultations to promote military equipment collaboration and accelerate discussions on modalities for the sale of Japanese US-2 amphibian aircraft.

    Which of the following statement is/are correct?

    a. I and III

    b. II, III and IV

    c. I, III and IV

    d. All of the above

    Ans. b

    Explanation: PM Narendra Modi's visit to Japan was from August 30 to September 3 after which Japan promised to give $35 billion to India over the next five years for developmental projects, as the two sides agreed to enhance their strategic cooperation to a new level.

    4. Consider the following statement regarding Prime Minister Modi’s visit to Kyrgyz Republic:

    I. Agreement on Defence Cooperation between India and Kyrgyzstan in matters relating to defence, security, military education and training, conduct of joint military exercises, exchange of experience and information, exchange of military instructors and observers etc.

    II. Agreement on Cooperation in Culture such as preservation of cultural heritage, organisation of folk arts, theatre, youth festivals and cooperation in of publishing and translation of literature, sports and physical culture, exchange of archival materials, history, geography etc.

    III. Memorandum of Mutual Understanding on to deepen cooperation in matters relating to legislation on elections and referendums, modern systems and technologies, rights of elections process stakeholders as well as other issues of election administration.

    Which of the following statement is/are correct?

    a. I and II

    b. I and III

    c. II and III

    d. All of the above

    Ans. d

    Explanation: Prime Minister Narendra Modi visited Kyrgyzstan on 11-12 July 2015. The visit by an Indian Prime Minister took place after a gap of 20 years. PM held meetings with the Kyrgyz President Almazbek Atambayev, Speaker Asylbek Jeenbekov and Prime Minister Temir Sariyev. During his visit PM laid wreath at Victory Square; gifted medical equipment to Field Hospital; visited Kyrgyz India Mountain Bio Medical Research Center; inaugurated Tele-medicine links between hospitals in Kyrgyzstan with super specialty hospitals in India and unveiled Mahatma Gandhi statue. Four MOUs/Agreements in the field of Defence Cooperation, Culture, Election and Standardisation were signed. A joint statement by Prime Minister and President Atambayev was issued.

    5. Consider the following statement regarding Prime Minister Modi’s visit to China.

    I. During the visit of Prime Minister Narendra Modi, there were 24 agreements signed on the government-to-government side, 26 MoUs on the business-to-business side and two joint statements, including one on climate change.

    II. The 26 business understandings worth over US$ 22 billion signed at the Forum covered such varied sectors as industrial parks, renewable energy, thermal energy, telecommunication, steel, capital goods, IT and media.

    III. Three new institutions were launched in partnership, the Centre for Gandhian and Indian Studies in Shanghai, Yoga College in Kunming, and National Institute for Skill Development and Entrepreneurship in Ahmedabad.

    Which of the following statement is/are correct?

    a. I and II

    b. II and III

    c. I and III

    d. All of the above

    Ans. d

    Explanation: Prime Minister Narendra Modi visited China from May 14-16, 2015, the visit was rich in symbolism and substance and it opened up a new chapter in India-China relations. For the first time, Chinese President Xi Jinping travelled outside Beijing to receive a foreign leader, in Xi'an in his home province of Shaanxi. President Xi also accompanied Prime Minister to the Big Wild Goose Pagoda and organized a grand welcome ceremony at the Xi’an city wall. Premier Li Keqiang joined Prime Minister at the Yoga-Taichi performance in Beijing on 15 May with the world heritage site of Temple of Heaven as the backdrop, the first ever such event, which highlighted the cultural connectivity between the two countries.

    6. Consider the following statement regarding Prime Minister Modi’s visit to Canada:

    I. The Prime Ministers agreed to elevate the bilateral relations to a strategic partnership and take concrete measures to expand bilateral cooperation in key areas of both the economies.

    II. PMs of both the countries agreed upon to cooperate bilaterally on the key issues of trade and investment, civil nuclear cooperation, energy, education and skills development, agriculture, defence and security, science, technology, innovation and space, culture, and people-to-people ties.

    III. Speaking at the Joint Press Interaction, PM Modi sought Canada's cooperation and investment in every area of including in areas of helicopter and nuclear reactor manufacturing, even as Prime Minister Narendra Modi invited business leaders to be a partner of India's prosperity.

    Which of the following statement is/are correct?

    a. I and II

    b. I and III

    c. II and III

    d. All of the above

    Ans.a

    Explanation: PM Modi paid a standalone bilateral visit to Canada from 14-16 April 2015, after a gap of 42 years, covering Ottawa, Toronto and Vancouver. He held extensive discussions with Canada's political, business and academic leaders and also addressed some 10,000 PIOs & friends of India, at Toronto on 15th April. He interalia called on Governor General Johnston, held talks with Prime Minister Harper and had a good exchange of views with (then) leader of Liberal Party Justin Trudeau.

    7. Consider the following statement regarding Prime Minister Modi’s visit to France.

    I. This visit was the first visit to a European country by the Prime Minister, Narendra Modi.

    II. Though an Official visit, French Government considered it as ‘Official Plus’ Visit and included elements that are normally part of a State visit (for visiting foreign  Heads of State) and it was also the first full bilateral visit to France in 9 years.

    III. Narendra Modi with President Hollande also unveiled an Indo-French joint stamp commemorating the Fifty years of Space cooperation between the two countries.

    IV. Nineteen Agreements/MoUs were signed during the visit encompassing diverse areas of cooperation between India and France, such as  Nuclear Energy, Space, Railways, Conservation of Cultural Heritage, Science and Technology,  Sports, Tourism, Human exchanges, Renewable energy and Twinning of historical monuments.

    Which of the following statement is/are correct?

    a. I and III

    b. II and IV

    c. I, II and IV

    d. All of the above

    Ans. d

    Explanation: The two leaders of the both the countries also unveiled an Indo-French joint stamp commemorating the Fifty years of Space cooperation between the two countries. Prime Minister of India, Narendra Modi, paid an official visit to France during 9-12 April, 2015. This visit was the first visit to a European country by the Prime Minister. This was also the first full bilateral visit to France in 9 years. Though an Official visit, French Government considered it as ‘Official Plus’ Visit and included elements that are normally part of a State visit (for visiting foreign  Heads of State). Prime Minister was given Ceremonial Welcome and a banquet was hosted in his honour by French President Francois Hollande at the Elysees Palace.

    8. Consider the following statement regarding Prime Minister Modi’s visit to Sri Lanka:

    I. Prime Minister Narendra Modi had inaugurated the reconstructed Northern Province railway line during his two-day and four-city visit to Sri Lanka on March 13-14, 2015.

    II. Modi's visit to Sri Lanka is the first stand alone bilateral tour by an Indian Prime Minister since 2006.

    III. Modi cleared India’s stand- ready to help Trincomalee become a petroleum hub and announced that New Delhi will provide a fresh Line of Credit of up to USD 318 million for the railways sector in Lanka.

    Which of the following statement is/are correct?

    a. I and III

    b. I and II

    c. II and III

    d. All of the above

    Ans. a

    Explanation: PM Modi during this visit to Sri Lanka in March 13-14, 2015 mentioned that India look to the early commencement of work on the ground in the Sampur Coal Power Project. This landmark project would meet Sri Lanka’s energy needs. He also assured to provide a fresh Line of Credit of up to US$ 318 million for the railways sector. This will be used to procure rolling stock, and to restore and upgrade existing railway track.

    9. Consider the following statement regarding Prime Minister Modi’s visit to Australia:

    I. Trade, investment and maritime security cooperation were at the core of PM Narendra Modi’s visit to Australia.

    II. Mr. Modi is the first Indian prime minister to visit Australia in 28 years was preceded by Rajiv Gandhi in 1986.

    III. There were 5 agreements and Memoranda of Understanding signed between India and Australia.

    Which of the following statement is/are correct?

    a. I and III

    b. I and II

    c. II and III

    d. All of the above

    Ans. d

    Explanation: The PM Narendra Modi paid an official visit to Australia in November 14-18, 2014.  He attended G-20 and met the BRICS heads of states.  He addressed a joint session of Australian Parliament and met with his Australian counterpart Tony Abbott.

    10. Consider the following statement regarding Prime Minister Modi’s visit to Nepal:

    I. In 2014, Prime Minister Shri Narendra Modi visited Nepal twice – in August for a bilateral visit and in November for the SAARC Summit – during which several bilateral agreements were signed.

    II. The India-Nepal Bilateral Motor Vehicle Agreement during SAARC Summit for Passenger Traffic envisages regular bus services between the two countries as per agreed routes, trips and time-table.

    III. The Line of Credit of USD 1 billion to Government of Nepal from EXIM Bank will be utilized for hydropower, irrigation and infrastructural development projects.

    IV. Janakpur-Patna, Lumbini-Lucknow and Kathmandu-Gandhinagar are proposed to be linked as sister cities owing to their deep cultural and historical linkages.

    Which of the following statement is/are correct?

    a. I and III

    b. II and IV

    c. I, II and III

    d. All of the above

    Ans. c

    Explanation: Two Prime Ministerial visits to Nepal, the first on 03-04 August 2014 after a gap of 17 years and the second one to attend 18th SAARC Summit on 25-27 November 2014, demonstrates the high priority attached by Government of India to further strengthen bilateral ties with Nepal. Janakpur-Ayodhya, Lumbini-Bodh Gaya and Kathmandu-Varanasi are proposed to be linked as sister cities owing to their deep cultural and historical linkages.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    X

    Register to view Complete PDF