Search

IAS Prelims Exam 2016: CSAT Reading Comprehension Set 1

As per the pattern of UPSC IAS Exam, the CSAT paper is qualifying in nature; however, the IAS aspirants should not take this paper as so easy affair to crack. For the aspirants of Civil Services IAS Prelim Exam 2016, here, we have provided the practice sets of CSAT English Comprehensions:

Apr 29, 2016 13:19 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon

In Civil Services IAS Prelim Exam, the CSAT paper is qualifying in nature; however, the IAS aspirants should not take this paper as so easy affair to crack. If an aspirant could not qualify the CSAT paper then his/her General Studies paper will not be evaluated irrespective of attempting the GS Paper extraordinarily. So this is important to make sure that your preparation for the CSAT Paper is up to the mark and you will qualify it comfortably.

Directions for Question 1 to 8: Read the following passages carefully and answer the questions that follow:

Passage – 1 (4 questions)

More than a quarter of India’s population, spread across 254 districts in 10 states, is affected by drought, one of the severest the country has witnessed in recent times. And it’s only mid-summer. The monsoon is more than a month away and in most parts of the parched nation, it will be at least two months before the rains arrive. A scary scenario, indeed. But the situation was not entirely unexpected. The summer has been getting hotter and hotter every year, and water scarcity severe. With the monsoon failing in 2015, the drought was looming as early as September last year. While the mounting farmer suicides indicated the worsening agrarian crisis, a weak Northeast Monsoon foretold the impending water shortage. But there was hardly any effort, either by the Centre or the states, to prepare for the situation. Every one kept talking about the drought that was expected but no one did anything about it. Typically, Karnataka is one of the worst affected states with 27 of its 30 districts facing a water crisis. Wells and rivers have gone dry, and with the summer heat touching new highs, people are migrating en masse in search of greener pastures and resorting to distress sale of cattle. Neighbouring Telangana and Andhra Pradesh are not better off either. Reservoirs are drying up and the heat has already claimed more than 80 lives in Telangana, where over 300 died last year.

1. According to the passage, what proportion of India’s population is affected by the current drought situation?

a) One-third

b) One-fourth

c) One-half

d) None of the above

Answer: b)

Explanation: The first line of the passage clearly mentions that more than a quarter of India’s population is affected by drought and a quarter means one-fourth.

2. According to the passage, what has worsened the agrarian crisis situation in India?

a) Scarce monsoon all over India

b) Scarce Northeast Monsoon

c) Rising farmer suicides

d) Declining farmer suicides

Answer: c)

Explanation: The passage clearly indicates that while the mounting farmer suicides indicated the worsening agrarian crisis, a weak Northeast Monsoon foretold the impending water shortage.

3. What does the author mean by the term ‘parched nation’ in the passage?

a) Dry and hot country

b) Dry and cold country

c) Damp and hot country

d) Damp and cold country

Answer: a)

Explanation: Parched means to make or become dry through intense heat. Hence, option a) is correct.

4. Which of the following is the worst affected state in India facing extreme water crisis in its districts?

a) Telangana

b) Tamil Nadu

c) Andhra Pradesh

d) Karnataka

Answer: d)

Explanation: The passage clearly mentions that Karnataka is one of the worst affected states with 27 of its 30 districts facing a water crisis.

Passage – 2 (4 questions)

There are still a few people in northern Europe who think that global warming might not be such a bad thing. In Britain, where summer can sometimes seem to last little more than a few weeks, many would welcome the idea of it getting a bit hotter. Unfortunately things are not so simple. Global warming doesn't just mean that the world will slowly get warmer. Paradoxically, it could cause certain areas to get colder - a lot colder. The latest predictions are that northern Europe could even be plunged into an ice age. While areas of south-eastern Europe, such as Greece, would continue to get hotter and drier, Britain could find itself, in the winter months at least, surrounded by sea ice. The reason for this concerns the Greenland ice sheet. This is one of the biggest expanses of ice in the world - around 1,500km long and 600km wide. It is so big that if it all melted sea levels would rise by 7 meters. Due to rising emissions of greenhouse gases, such as carbon dioxide from the combustion of fossil fuels, this ice sheet is melting at an alarming rate.

5. Why people of Northern Europe think that global warming might not be such a bad thing?

a) It will make the weather of Northern Europe colder.

b) It will make the weather of Northern Europe warmer.

c) It will make whole planet colder.

d) It will make whole Europe colder.

Answer: b)

Explanation: The first line of the passage clearly indicates that Northern Europe think that global warming will make the weather of Northern Europe warmer.

6. What contradictory opinion has been quoted by the author in the context of global warming?

a) Northern Europe won’t get affected because of global warming.

b) Northern Europe will become warmer as a result of global warming.

c) Global warming could make the planet hotter.

d) Global warming could cause certain areas to get colder.

Answer: d)

Explanation: In the fourth line of the passage, the author clearly states that paradoxically, global warming could cause certain areas to get colder - a lot colder.

7. What does the author mean by the term ‘biggest expanses’ in the passage?

a) The wide continuous area of Britain.

b) The wide continuous area of Northern Europe.

c) The wide continuous area of Greenland Ice Sheet.

d) The wide continuous area of Southern Europe.

Answer: c)

Explanation: The author clearly mentions that Greenland ice sheet is one of the biggest expanses of ice in the world - around 1,500km long and 600km wide.

8. According to the passage, why the Greenland ice sheet is melting?

a) Due to rising population in Greenland.

b) Due to rising emissions of greenhouse gases.

c) Due to decrease in combustion of fossil fuels.

d) Due to decrease in emissions of greenhouse gases.

Answer: b)

Explanation: The last line of the passage clearly states that due to rising emissions of greenhouse gases, such as carbon dioxide from the combustion of fossil fuels, the Greenland ice sheet is melting at an alarming rate.

Related Stories