1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

IAS Prelims : GS Polity : MCQ Set 3

Jan 21, 2015 18:14 IST

    It is the right time to start the preparation of IAS Prelims Exam and the candidates can start with the preparation of Indian Polity. Indian Polity is a major section of the IAS Prelims Syllabus and the candidates also have reputed books to understand the syllabus well. IAS Prelims General Studies Question Paper consist of 10-15 questions of Indian Polity which is a good number to solve accurately.

    The Question Paper have the Objective Type Questions format and the candidates can practice such question with Jagranjosh.com.

              IAS Prelims General Studies Indian Polity MCQs

    1.    Which of the following is called the soul of the Indian Constitution?

    (a)    Fundamental duties
    (b)    Preamble
    (c)    Directive Principles of State Policy
    (d)    Rule of Law

    Ans: c

    2.    In which of the following cases, the Supreme Court held that the Indian Constitution is founded on the bedrock of the balance between the Fundamental Rights and the Directive Principles.

    (a)    Kesavananda Bharti case
    (b)    Minerva Mills case
    (c)    Golak Nath case
    (d)    Waman Rao case

    Ans: b

    3.    Which of the following is true about Fundamental Duties?

    (a)    They were incorporated in the constitution on the recommendations of Swaran Singh Committee.
    (b)    They were incorporated by 44th Constitutional Amendment Act
    (c)    They are justiciable in nature
    (d)    They are extended to both citizens and foreigners

    Ans: a

    4.    Consider the following provisions of the Indian Constitution.

    (i)    Establishment of new sates.
    (ii)    Use of official language.
    (iii)    Abolition or creation of legislative council in states
    (iv)    Citizenship
    (v)    Delimitation of Constituencies

    Which of the above provisions can be amended by a simple majority of the two Houses Of Parliament?

    (a)    (i), (ii) and (iii) only
    (b)    (ii), (iii) and (iv) only
    (c)    (i), (ii) and (v) only
    (d)    All the above

    Ans: d

    5.    Which of the following is not included in Basic Structure of the Constitution?

    (a)    Free and fair elections
    (b)    Independence of Judiciary
    (c)    Rule of law
    (d)    Fundamental duties

    Ans: d

    6.    Which of the following is a feature of federal government?

    (a)    Division of Powers
    (b)    Unwritten Constitution
    (c)    Flexible Constitution
    (d)    Unicameral legislature

    Ans: a

    7.    Consider the following statements:

    (i)    National Emergency
    (ii)    Implementing International Agreements
    (iii)    President’s rule

    Which of the above condition empowers the parliament to make laws on any mater enumerated in the state list

    (a)    (i) and (ii)
    (b)    (ii) and (iii)
    (c)    (i) and (iii)
    (d)    (i), (ii) and (iii)

    Ans: d

    8.    Which of the following matches in incorrect?

    (a)    Article 275 – Statutory Grants by Parliament
    (b)    Article 280 – Finance Commission
    (c)    Article 282 – Discretionary Grants By Centre
    (d)    Article 265 – Inter State Council

    Ans: d

    9.    What is the minimum number of members required to be present in the House before it can transact any business?

    (a)    One-tenth of the total number of members in each House
    (b)    One-fifth of the total number of members in each House
    (c)    One-eighth of the total number of members in each House
    (d)    One-fifteenth of the total number of members in each House

    Ans: a

    10.    What is Lame-duck Session?

    (a)    The first hour of every Parliamentary Sitting
    (b)    Last session of existing lok sabha, after a new lok sabha has been elected
    (c)    First meeting of cabinet members
    (d)    Another name for joint sitting

    Ans: b

    Click here to know the latest in Civil Services

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF