Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment|  

IBPS Clerk Mains Exam 2018: Sample Questions- Cloze Test

Jan 19, 2018 15:14 IST
    IBPS Clerk Mains Exam 2018: Sample Questions- Cloze Test
    IBPS Clerk Mains Exam 2018: Sample Questions- Cloze Test

    Renewing their interest in India, at least 14 foreign banks have …1….. to the Reserve Bank of India for opening branches in the country.

    Four banks from South Korea, three from Iran, two each from China and the Netherlands have applied for setting up branches and wholly-owned subsidiaries in India …2… the last 12 months. One bank each from the Czech Republic, Sri Lanka and Malaysia have applied for opening branches in India. The RBI, government sources said, is currently …3…..these applications.

    This year could see ….4….. increase in opening of foreign bank branches in India after last year’s sharp reduction in branches. The number of foreign bank branches in India fell to 288 in 2016-17 from 317 in 2015-16, according to RBI data.

    Two banks from Iran, Bank Pasargad and Parsian Bank, have applied for setting up their maiden branch in India, while another Iranian lender, Saman Bank, has sent an application for setting up a representative office. India imports a large quantity of oil from Iran and has committed investment of $500 million for the development of the crucial Chabahar port.

    After the US lifted economic sanctions on Iran a couple of years ago, Iran is trying to …..5….. the channels for receiving payments from India. When the sanctions were in place, India was….6….. its payments for purchase of oil through the state-owned UCO Bank. After Iranian banks establish their presence in India, the modes of financial transactions between the two countries are likely to …..7……

    Among the Chinese lenders, the Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) has applied for opening its second branch in New Delhi, while Bank of China has applied for approval for its first branch in the country, official sources said.

    Chinese banks have been ….8…. their business dealings with Indian companies. In 2014, budget carrier IndiGo had entered into an agreement with ICBC for a $2.6-billion funding to finance purchase of over 30 aircraft. Reliance Power and Reliance Communication were one of the first companies to go for Chinese funding. With bilateral trade expected to rise, Chinese banks are …..9….. to expand their foothold in banking in India.

    Apart from Iran and China, four South Korean banks are seeking to step up their …..10……in India. While Kookmin Bank and Nonghyup Bank of South Korea have each applied for opening their first branch in India, KEB Hana Bank has sought permission for opening its second branch.

    1.  Find out the right word

    a)      Avoided

    b)      Overlooked

    c)       Slighted

    d)      Applied

    e)      None of these

    Ans: Option (d)

    Explanation: As per the given context, recently some foreign banks have applied to the Central Bank of India, RBI for setting up their branches in the country. This makes option (d) the right choice among the given options.

    Salary of Bank Employees after 11th bipartite Settlement

     2. Find out the right word

    a)      Failed

    b)      Over

    c)       Incomplete

    d)      Less

    e)      None of these

     Ans: Option (b)

    Explanation:  The context says that over the last one year, commercial banks from different countries like South Korea, Iran, China, Netherlands have applied for opening branches with wholly owned subsidiaries in India. This makes option (b) the right choice among the given options.

    3. Find out the right word

    a)      Examining

    b)      Praising

    c)       Falling

    d)      neglecting

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

     Explanation:  As the RBI has received more application from other countries i.e. Czech Republic, Sri Lanka and Malaysia, Reserve Bank of India is currently examining the received applications. This makes option (a) the right choice among the given options.

    Last minute tips for IBPS Clerk Mains Exam 2017-18

    4.  Find out the right word

    a)      Trivial

    b)      Minor

    c)       Invalid

    d)      Significant

    e)      None of these

    Ans: Option (d)

    Explanation: As per the given context, in this year opening of foreign bank branches could be increased significantly as compared to previous year.  This makes option (a) the right choice among the given options.

     5.  Find out the right word

    a)      Weaken

    b)      Break

    c)       Restore

    d)      Decline

    e)      None of these

    Ans: Option (d)

    Explanation: The context says, After the US raised economic sanctions on Iran a couple of years ago, Iran is trying to refurbish the channels for receiving payments from India. This makes option (c) the right word for among the given options.

    6. Find out the right word

    a)      Routing

    b)      beginning

    c)       Forfeiting

    d)      Yielding

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

    Explanation: The article says, Iran is trying to restore the channels for receiving payments from India. After the sanctions, India was routing its payments for the purchase of oil through the Public sector UCO Bank. This makes option (a) the right choice among the given options.

    NABARD Assistant Manager Grade ‘A’ Exam: Previous Year Question Paper

    7. Find out the right word

    a)      Uniformity

    b)      Similarity

    c)       Agreement

    d)      Change

    e)      None of these

    Ans: Option (e)

    Explanation: As per the given context, After Iranian banks ascertain their existence in India, there is a possibility that the modes of financial transactions between India and Iran would be change. This makes option (d) the right choice among the given options.

     
    8. Find out the right word.

    a)      Abbreviating

    b)      Expanding

    c)       Lowering

    d)      Shrinking

    e)      None of these

    Ans: Option (d)

    Explanation: The context says that Chinese banks have been increasing their business dealings with Indian companies. Hence option (b) is the right choice among the given options.

    IBPS PO Interview 2018: Importance of your educational background

     9. Find out the right word

    a)      Reluctant

    b)      Obtuse

    c)       apathetic

    d)      Keen

    e)      None of these

    Ans: Option (d)

    Explanation: The article says that as one of the prestigious private sector company of India, Reliance Power was one of the first companies to go for Chinese funding; Chinese banks are enthusiastic to expand their foothold in banking in India with a hope for increased bilateral trading.

    Best newspapers for SBI PO Exam Preparation 2018

     10. Find out the right word

    a)      Presence

    b)      Absence

    c)       Distress

    d)      Agitation

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

    Explanation: According to the given context, Other than Iran and China, four banks of South Korea are shown their desire to establish their branches in India .This makes option (a) the right choice among the given options.

     10. Find out the right word

    a)      Shun

    b)      Sought

    c)       Replying

    d)      Find

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

    Explanation: KEB Hana Bank from south Korea seeking permission from Reserve Bank of India for opening its second branch in the country; however, Kookmin Bank and Nonghyup Bank of South Korea have each applied to the Reserve Bank of India for opening their first branch in India. This makes option (b) the right choice among the given options.

    How to prepare for SBI PO exam 2018 along with full-time job?

    Benefits of watching reruns of your favourite TV shows for Bank Exam Preparation

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF