1. Home
  2. |  
  3. MBA |  

MH-CET Logical and Verbal Reasoning Practice Questions Set-3

Aug 9, 2018 15:10 IST
    MH CET Logical and Verbal Reasoning Practice Questions Set 3
    MH CET Logical and Verbal Reasoning Practice Questions Set 3

    Directions (1-2): Read the following information carefully and answer the questions that follow:

    Seven friends Bajaj, Kartik, Dimpy, Parul, Binoy, Mayank and Sunil are sitting around a circular table.

    I. Dimpy is sitting two places right of Mayank, who is sitting one place right of Parul.

    II. Bajaj forms an angle of 90 degree from Binoy and angle of 120 degree from Kartik.

    III. Kartik is just opposite Sunil and is sitting on the left of Binoy.

    1. The angle between Binoy and Kartik in the clockwise direction is –

    a) 150°

    b) 180°

    c) 210°

    d) 90°

    e) None of these

    2. Binoy is not sitting at equal distance from –

    a) Dimpy and Mayank

    b) Parul and Bajaj

    c) Kartik and Mayank

    d) All of these

    e) Can’t be determined.

    Direction: 3-4: In the question given below, which one of the five answer figures should come after the problem figures, if the sequence were continued:  

    3.

    4.

    5. What will come in place of question mark?

    a) 17

    b) 19

    c) 12

    d) 21

    e) None of these

    6. The different number of routes from A to E without retracing from B and/or C, with reference to the figure given below, is:

    a) 10

    b) 8

    c) 18

    d) 36

    e) None of these

    7. Which company have their office immediately above T’s floor?

    a) W

    b) V

    c) U

    d) Y

    e) None of these

    8. How many floors are between V Company’s office and U?

    a) Three

    b) Four

    c) Two

    d) One

    e) None

    9. Four of the following are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

    a) Z

    b) Y

    c) W

    d) U

    e) T

    10. In each of the following question some statements are given. On basis of the statements determine which conclusion/s is/are true.

    Statement I : All shirts are white.

    Statement II : Some white are pink.

    Statement III : All pink are dresses.

    Statement IV : Some dresses are clothes.

    Conclusion I : Some clothes are shirts.

    Conclusion II : Some dresses are shirts.

    Conclusion III : Some dresses are white.

    Conclusion IV : All dresses are pink.

    a) None follow

    b) Only II follow

    c) Only III follow

    d) Both II and III follow

    e) Both I and IV follow

     

    Question Answer
    1. d
    2. d
    3. c
    4. a
    5. c
    6. d
    7. a
    8. b
    9. e
    10. c

    Explanation: 1-2

    From the information the sitting arrangement in a circle is as follows.

    In the question given below, which one of the five answer figures should come after the problem figures, if the sequence were continued:

    Explanation: 3 In the problem figures, the diagram moves in anticlockwise direction and a new design takes place at upper position.

    Explanation: 4 All other figures can be rotated into each other. (In each figurer except (a), the middle element is obtained by rotating the outer element through 90o Clock wise and the inner element is obtained by rotating the middle element through 90o clock wise).

    Explanation: 5 In each square of the diagram, the sum of the numbers is always 27.

    Explanation: 6 Total number of routes from A to E with without retracing from B and/or C = Total routes from A to B × Total Routes from B to C × Total Routes from C to D × Total Routes from D to E
    =3×2×2×3=36

    A commercial space has seven floors numbered one to seven, in such a way that the ground floor is numbered one, the floor above it, numbered two and so on such that the topmost floor is numbered seven. One out of seven companies have their corporate offices on each floor viz. T, U, V, W, X, Y and Z  on each floor. Company T has office on fourth floor. X on the floor immediately below Y’s floor. Y does not on the second or the seventh floor.
    Company V does not on an odd numbered floor. U does not have office on a floor immediately above or below V’s floor. W does not on the topmost floor. Z does not on any floor below X’s floor.

    Explanation (7 -9)

    Floor Company’s Corporate office
    7th Z
    6th V
    5th W
    4th T
    3rd Y
    2nd X
    1st U

    Explanation: 10

    Conclusion I : Some clothes are shirts.           (x)

    Conclusion II : Some dresses are shirts.         (x)

    Conclusion III : Some dresses are white.        (✓)

    Conclusion IV : All dresses are pink.               (x)

    You might also be interested in:

    List of MBA Colleges in India

    List of MBA Colleges in Ranchi

    List of MBA Colleges in Patna

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF