1. Home
  2. |  
  3. CBSE Board |  

NCERT Solutions for CBSE Class 12 Mathematics ‒ Chapter 3: Matrices (Part X)

Aug 17, 2017 11:00 IST

    NCERT Solutions for Class 12 Maths: Chapter 3: Matrices (Exercise 3.4)

    Find Class 12 Maths NCERT Solutions for Chapter 3 Matrices. In his article, you will get the detailed solution of exercise 3.4 (from question number 10 to question number 17). Most of the questions given here are based on concepts related to Inverse of a matrix by elementary operations etc., Elementary Operation (Transformation) of a Matrix, Invertible Matrices etc. These questions are also important for Class 12 Maths board exam 2018 and other competitive exams like WBJEE, JEE Mains, UPSEE etc.

    NCERT Solutions for CBSE Class 12th Maths, Chapter 3: Matrices (Exercise 3.4) from question number 10 to 17 are given below:

    Question 10:

    NCERT Solutions for Class 12 Maths: Chapter 3: Matrices (Exercise 3.4, Question 10)

    Solution 10:

    NCERT Solutions for Class 12 Maths: Chapter 3: Matrices (Exercise 3.4, Solution 10)

    Download NCERT Solutions for Class 12 Maths: All Chapters

    Question 11:

    NCERT Solutions for Class 12 Maths: Chapter 3: Matrices (Exercise 3.4, Question 11)

    Solution 11:

    NCERT Solutions for Class 12 Maths: Chapter 3: Matrices (Exercise 3.4, Solution 11)

    Question 12:

    NCERT Solutions for Class 12 Maths: Chapter 3: Matrices (Exercise 3.4, Question 12)

    Solution 12:

    NCERT Solutions for Class 12 Maths: Chapter 3: Matrices (Exercise 3.4, Solution 12)

    Question 13:

    NCERT Solutions for Class 12 Maths: Chapter 3: Matrices (Exercise 3.4, Question 13)

    Solution 13:

    NCERT Solutions for Class 12 Maths: Chapter 3: Matrices (Exercise 3.4, Solution 13)

    NCERT Exemplar: CBSE Class 12 Mathematics - All Chapter

    Question 14:

    NCERT Solutions for Class 12 Maths: Chapter 3: Matrices (Exercise 3.4, Question 14)

    Solution 14:

    NCERT Solutions for Class 12 Maths: Chapter 3: Matrices (Exercise 3.4, Solution 14)

    Question 15:

    NCERT Solutions for Class 12 Maths: Chapter 3: Matrices (Exercise 3.4, Question 15)

    Solution 15:

    NCERT Solutions for Class 12 Maths: Chapter 3: Matrices (Exercise 3.4, Solution 15)

    Question 16:

    NCERT Solutions for Class 12 Maths: Chapter 3: Matrices (Exercise 3.4, Question 16)

    Solution 16:

    NCERT Solutions for Class 12 Maths: Chapter 3: Matrices (Exercise 3.4, Solution 16)

    Question 17:

    NCERT Solutions for Class 12 Maths: Chapter 3: Matrices (Exercise 3.4, Question 17)

    Solution 17:

    NCERT Solutions for Class 12 Maths: Chapter 3: Matrices (Exercise 3.4, Solution 17)

    Question 18:

    Matrices A and B will be inverse of each other only if

    (A) AB = BA

    (B) AB = 0, BA = I

    (C) AB = BA = 0

    (D) AB = BA = I

    Solution 18:

    If A is a square matrix of order m, If there exists another square matrix B of the same order m, such that AB = BA = I,

    Then, B = A‒1

    In this case, it is clear that A is the inverse of B.

    Correct option is (D).

    Donwload NCERT Solution for Class 12 Maths (Chapter 3 - Matrices) in PDF format

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF