RBI Grade ‘B’ Phase I Exam 2017: Financial Awareness Quiz

Jun 7, 2017, 12:32 IST

There will be 80 Multiple Choice question of General Awareness in RBI Grade B Phase I Exam 2017. Candidates can easily increase their overall score with the help of General Awareness section.

GK Quiz for RBI Grade B Exam

The RBI Grade B officer’s exam for the year 2017 is scheduled to be held on 17 June 2017. This is one of the dream jobs for every banking aspirant. Here we are providing General awareness quiz to help you prepare better. Candidates who are preparing for other banking exams are also advised to solve the quiz.

1. The RBI’s scheme that facilities to convert up to half the loans held by corporate borrowers into equity or equity-like securities is known as-

a)      Indradhanush

b)      S4A

c)       Sathi-Money

d)      Saral

e)      Suvidha

 Ans : option (b)


 2. The NACH is a centralized clearing system launched by the National Payments Corporation of India (NPCI). Expand NACH

a)      National Advance Clearing House

b)      National Advance Corporation House

c)       National Automated Corpoartion House

d)      National Automated Clearing House

e)      None of these

Ans : option (d)


 3. The Canada Pension Plan Investment Board received the RBI’s approval increase its stake beyond 5 precent to 10 per cent in

a)      Axis Bank

b)      Kotak Mahindra Bank

c)       IDFC Bank

d)      YES Bank

e)      ICICI Bank

Ans : option (b)

 

4. The Madhukar Gupta Committee was constituted to look into issues related to

a)      Removal of AFSPA

b)      One Rank One Pension

c)       India-Pakistan Border

d)      India-China Border

e)      India- Bangladesh Border

Ans : option (c)

 

5. The amount of a banknote is written on it in how many languages in addition to Hindi and English-

a)      11

b)      18

c)       17

d)      22

e)      None of these

Ans : option (c)

 

6. Which of the following types of banks are NOT allowed to provide credit facilities to their customers

a)      Small Banks

b)      Payments Banks

c)       Universal Banks

d)      Merchant Banks

e)      None of these

 

Ans : option (b)


 7. Masala Bonds are Indian rupee denominated bonds issued in offshore capital markets. The RBI has reduced the minimum tenure of such bonds that an Indian company can issue to

a)      One year

b)      Two year

c)       Three year

d)      Four year

e)      Five year

Ans : option (c)


 8. An FCCB is a type of convertible bond issued in a currency different than then issuer’s domestic currency. What is the full form of FCCB?

a)      Foreign Country Convertible Bond

b)      Foreign Currency Convertible Bond

c)       Foreign Costing Convertible Bond

d)      Foreign Counting Convertible Bond

e)      None of these

 

Ans : option (b)


9. The Reserve Bank of India uses qualitative measures for selective purposes. Which fi the following is NOT one of such purpose?

a)      Moral Suasion

b)      Rationing of Credit

c)       Consumer Credit Regulation

d)      Open Market Operations

e)      Direct Action

Ans : option (d)

 

10. Eleven Indian banks risk breaching prescribed capital adequacy framework prescribed for banks is commonly known as-

a)      SWIFT

b)      CAMELS

c)       BASEL III

d)      LIBOR

e)      MIBOR

 

Ans : option (c)

Jagran Josh
Jagran Josh

Education Desk

    Your career begins here! At Jagranjosh.com, our vision is to enable the youth to make informed life decisions, and our mission is to create credible and actionable content that answers questions or solves problems for India’s share of Next Billion Users. As India’s leading education and career guidance platform, we connect the dots for students, guiding them through every step of their journey—from excelling in school exams, board exams, and entrance tests to securing competitive jobs and building essential skills for their profession. With our deep expertise in exams and education, along with accurate information, expert insights, and interactive tools, we bridge the gap between education and opportunity, empowering students to confidently achieve their goals.

    ... Read More

    Get here latest School, CBSE and Govt Jobs notification and articles in English and Hindi for Sarkari Naukari, Sarkari Result and Exam Preparation. Empower your learning journey with Jagran Josh App - Your trusted guide for exams, career, and knowledge! Download Now

    Trending

    Latest Education News