1. Home
  2. |  
  3. Sarkari Naukri |  

RRB Recruitment 2016 for 18252 Posts: Mock Test for RRB Non-Technical Exam

Jan 8, 2016 17:25 IST

    Indian Railways has recently announced 18252 vacancies in various non-technical posts. Candidates can apply for these jobs on or before 25 January 2016.

    Candidates who have been preparing hard for getting through government job should make use of this opportunity. Jagran Josh has come up with Mock Test for RRB examination.

    Selection Procedure of RRB Recruitment (Non-Technical) 2016

    RRBs will select the candidates on the basis of their performance in the Written Examination and Interview. Hence it is very much essential to groom yourself properly before sitting for the examination.

    Examination Pattern of RRB Recruitment (Non-Technical) 2016

    Candidates appearing for are required to appear for CBT (Computer Based Test) Exam. The test will be Objective Multiple type and carries negative marking (1/3) for every wrong answer. It will be in English, Hindi, Urdu and other local languages. The test will cover questions related to General Awareness, Arithmetic, General Intelligence and Reasoning. The CBT exam will be of 90 minute duration and it will consist of 100 questions.

    Mock Test (10 Questions)

    1.If a number is multiplied by 50% of itself, then it gives a number which is 300% more than the number. Find the number.
    (a) 4
    (b) 16
    (c) 32
    (d) 8

    Answer: d)

    2. P and Q can do a piece of work in 45 and 40 days respectively. They began the work together but P leaves after some days and Q finished the remaining work in 23 days. Then P has worked for:
    (a) 9
    (b) 21
    (c) 32
    (d) None of these

    Answer: a)

    3. If a bus travels at 20 km/hr, it reaches the destination late by 11 minutes. But if it runs at 25 km/hr, it reaches late only by 5 minutes. Find the exact time in which the bus will complete the journey without getting late?
    (a) 19 minutes
    (b) 20 minutes
    (c) 16 minutes
    (d) 21 minutes

    Answer: a)

    4. The base of a conical tent is 32 meters in diameter and its height is 12 meters. The area (in square meters) of the canvas required to put up such a tent is nearly (use π=22/7):
    (a) 1000
    (b) 1002.17
    (c) 1005.71
    (d) 1010

    Answer: c)

    5. How much percent above the cost price must a dealer mark his goods so that he gains 10% after allowing a discount of 20% on the marked price?
    (a) 33 1/3%
    (b) 37 1/2%
    (c) 30%
    (d) 137 1/2%

    Answer: b)

    6. Complete the series:
    11     12     26     81     328     ? 
    (a) 1645
    (b) 1547
    (c) 1578
    (d) 1452

    Answer: a)

    7. If in a certain code language ‘NAME’ is written as ‘OYPA’, then how will ‘TEAR’ be coded in that language?
    (a) UCDN
    (b) UCND
    (c) UNCD
    (d) UDCN

    Answer: a)

    8. In this question there are four statements followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements.
    Statements
    Statement I    :    Some streets are wide.
    Statement II    :    Some wide are roads.
    Statement III    :    All roads are buildings.
    Statement IV    :    Some buildings are apartments.
    Conclusions
    Conclusion I     :    Some apartments are roads.
    Conclusion II    :    No apartment is road.
    Conclusion III     :    Some streets are buildings.

    (a) Only I and II follow
    (b) Only II follow
    (c) Either I or II follow
    (d) All follow

    Answer: c)

    9. There are six persons S, T, U, V, W and X seated in two rows and three columns facing each other. S is to the North of W and to the West of U. T is to the South West of U and South East of S. X is not to the West of T.
    Which of the following two are at any of the corners facing each other?
    (a) S and T
    (b) S and V
    (c) T and X
    (d) U and V

    Answer: d)

    10. In a bookshelf, eight novels are kept one over the other. There are two novels each of William Shakespeare and Jane Austen, three novels of Henry Green and one novel of Elizabeth Taylor. One Henry Green novel is between two novels of William Shakespeare while the novel above the Elizabeth Taylor’s novel is a Jane Austen’s novel. Counting from the top, the second, fifth and sixth novels are of Henry Green. Two of them are between the novels of Jane Austen.
    Which writer’s novel is the second last novel from the top?
    (a) William Shakespeare
    (b) Elizabeth Taylor
    (c) Henry Green
    (d) Jane Austen

    Answer: d)

    Find more at:

    Notification

    Tips for Preparation of RRB Recruitment (Non-Technical) 2016

    Railway Recruitment 2016 for 18252 Posts (CEN 03/2015): Post Wise Examination Scheme

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF